Autor Societat
15 setembre 2015 a 14:00

Els vehicles elèctrics tindran els peatges gratuïts

0 Flares 0 Flares ×

La mesura s’aplicarà a tota la C-16, la C-32 i part de la C-33

Vehicles elèctrics // Imatge cedida per la Generalitat

Vehicles elèctrics // Imatge cedida per la Generalitat

Els peatges a les autopistes titularitat de la Generalitat seran gratuïts per a tots els vehicles elèctrics. La mesura s’aplicarà a tota la C-16, de Sant Cugat a Manresa, inclosos els túnels de Vallvidrera, la C-32, tant en el tram del Maresme com el del Garraf-Baix Penedès i a les barreres de peatge de la C-33 a Mollet del Vallès. Se’n podran beneficiar els més de 3.100 vehicles elèctrics que, es calcula, circulen actualment per Catalunya. La mesura té per objectiu incentivar la circulació de vehicles nets, que no generen emissions i, per tant, no contaminants.

Els propietaris que es vulguin acollir a la bonificació hauran de disposar de la certificació de qualitat de l’aire vehicle ECO que s’obté registrant-se al portal EcoviaT. Aquest portal disposa, des de l’any 2011, d’un sistema de descomptes que, en funció del peatge, és del 30% per als vehicles amb baixes emissions i per als que fan més de 16 viatges, i del 40% per als ocupats per 3 o més persones. Amb el nou descompte, els vehicles elèctrics passaran a obtenir directament una bonificació del 100%, sigui quina sigui la seva recurrència o ocupació.

Els conductors de vehicles ecològics registrats en aquest portal reben també una etiqueta acreditativa per utilitzar el carril bus-VAO-ECO de la C-58.

L’encariment dels combustibles registrat en el període 2008-2014 va estimular la priorització del transport públic i de la bicicleta i que els fabricants de vehicles invertissin en innovació per diversificar la dependència del petroli, apostant per combustibles més nets, com el gas natural, o propulsions amb emissions zero, com el vehicle elèctric. Encara que en tenir un preu de mercat substancialment més elevat que el dels cotxes convencionals, a més de la disminució de la venda de vehicles dels darrers anys.

Catalunya disposa actualment d’una de les xarxes de recàrrega ràpida i semi-ràpida més denses d’Europa, amb més de 600 punts públics, 42 dels quals són punts de recàrrega ràpida -càrregues de vehicles elèctrics de menys de 30 minuts-, i 17 són punts de recàrrega de gas natural.

La mesura s’emmarca en el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire Horitzó 2020 40 municipis metropolitans, que va aprovar el Govern fa un any, moltes de les accions del qual es destinen a reduir la contaminació atmosfèrica derivada del trànsit, responsable del 50% de les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) i partícules (PM10) de tota l’àrea.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×