Autor Cultura
16 Gener 2015 a 16:00

Josep Lluís Carod Rovira acompanya Cristina Perales en la presentació del seu llibre

Explica la Transició des de l’òptica dels mitjans

Xavier Ferràs, degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC, Jordi Pons, periodista de la secció de política dels Serveis Informatius de TV3,  Josep Lluís Carod-Rovira, director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra i exvicepresident de la Generalitat, i Cristina Perales García, professora de comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya // Foto: Jordi de Planell Pons

Xavier Ferràs, degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC, Jordi Pons, periodista dels Serveis Informatius de TV3, Josep Lluís Carod-Rovira, director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la UPF i exvicepresident de la Generalitat, i Cristina Perales García, professora de comunicació de la UVic-UCC // Foto: Jordi de Planell Pons

La doctora en periodisme i ciències de la comunicació i professora de la Universitat de Vic, Cristina Perales, va presentar ahir al Temple Romà de Vic el seu llibre Premsa i Autodeterminació. Catalunya i Euskadi dins l’Espanya de la Transició. L’obra relata els esdeveniments que van succeir en el període de temps entre el 1975 i el 1979, però els explica des d’una òptica molt particular: agafant quatre mitjans de comunicació –entre els quals un de basc i un altre de català- com a referència. El resultat és un llibre “sòlid i documentat”, a parer de l’exvicepresident Josep Lluís Carod Rovira, que ahir va acompanyar Perales a la presentació.

La professora vigatana va explicar que havia escrit el llibre recollint les anàlisis i opinions que va trobar a les columnes d’opinió de quatre diaris espanyols de l’època. L’objectiu de Perales era recopilar informació del moment des del prisma dels mitjans de comunicació, utilitzant l’opinió publicada durant aquells quatre anys. “En aquell moment, la premsa tenia poder social i polític”, va explicar la professora per justificar la seva metodologia. Segons Perales, els mitjans de comunicació “eren necessaris per donar credibilitat al procés polític que s’estava vivint” i assegura que actuaven com a “actors polítics independents”.

L’estudi del llibre arriba a la conclusió que els mitjans, i en especial la premsa escrita, van ser determinants durant la Transició perquè “van contribuir a crear una opinió pública favorable als canvis que s’estaven impulsant”, va assenyalar la doctora. Per Perales, tot plegat és la constatació que els mitjans de llavors però també els d’ara tenen una “responsabilitat social que no poden ni han d’al·ludir”. La professora va reconèixer, però, que aquesta “acció discursiva” que construeixen els mitjans està molt marcada per la seva ideologia i que, per tant, cadascun d’ells es pot emmarcar en un determinat posicionament polític. Segons la doctora de la UVic, cal conèixer aquesta realitat i assenyalar-la per “construir una societat amb un pensament més crític”.

Abans de Perales, van presentar el llibre com a ponents l’exvicepresident del Govern, Josep Lluís Carod Rovira, i el periodista de TV3 Jordi Pons. Tots dos van assenyalar la connexió que hi ha entre l’època de la Transició i el moment polític actual. Pons va fer un relat personal de com va viure, des de la seva òptica de periodista en actiu, les últimes hores d’actualitat a Catalunya, amb la cimera CiU-ERC i la data de les eleccions com a principal titular. “Llibres com els de la Cristina ens ajuden a obrir la mirada i a veure que és important el que diuen, però sobretot el que no diuen els mitjans. Llegint-lo ens convertim en consumidors més crítics i informats”, va assegurar el periodista.

Al seu torn, Carod Rovira va fer el discurs més polític de la presentació i va llençar alguns dards tant a CiU com a Esquerra. Va assegurar que és “positiu” que les dues formacions “es parin de barallar i arribin a un acord”, però va recordar que el pacte és només entre dos partits i que, per tant, n’han quedat excloses altres organitzacions polítiques i socials. “Jo ahir a Palau no hi vaig veure la CUP o Súmate, va etzibar l’expresident d’Esquerra. Carod també va enviar missatges enverinats a Junqueras, tot i que no va voler escriure el destinatari al sobre. “A algú ahir li van clavar un gol per l’esquadra”, va assegurar, però va defugir aclarir qui l’havia encaixat. Sobre el llibre, Carod va apuntar que relatava un moment que “explica moltes coses que ens ajuden a entendre per què ara estem com estem” i el va definir com una “obra sòlida o documentada”.

Switch to mobile version