Autor Societat
4 Febrer 2015 a 10:15

11 trucades a emergències a Osona per incidències amb la neu

Les nevades es produiran fins al migdia

Nevada // Foto: Joan Murcia

Nevada // Foto: Joan Murcia

Protecció Civil de la Generalitat manté l’ALERTA del Pla NEUCAT per les nevades que s’estan produint, ja que segons les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), s’allargaran com a molt fins al migdia. El front en forma de neu afecta les comarques de litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona, així com comarques de Lleida i la Catalunya Central en la seva part sud, especialment Bages i Anoia. El telèfon d’emergències 112 ha atès 750 trucades per incidències derivades de la neu, 11 de les quals a Osona.

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, en aquests moments hi ha més de 20 vies afectades per la neu. Entre elles, destaca l’AP-2 que està totalment tallada entre Soses i la Bisbal del Penedès i l’AP-7 que està totalment tallada entre Martorell i El Vendrell. També està totalment tallada l’A-2 a Abrera i hi ha gel/ neu a la calçada a l’A-2 entre Tàrrega i el Bruc. A més, està tallada la C-58 a Vacarisses i cal circular amb cadenes per la N-340 a Vallirana. A les comarques de Barcelona les vies tallades són:

BP-1417: tallada entre Barcelona i Sant Cugat
BV-1221: tallada a Matadepera
BV-1415: tallada entre Cerdanyola i Barcelona
BV-2204: tallada a Santa Margarida de Montbui
BV-4024: tallada entre Guardiola de Berguedà i el Coll de Pal. A més, és obligatori portar cadenes entre Bagà i el Coll de Pal
BV-4031: tallada a Castellar de N’hug
BV-4243: obligatori cadenes entre Castellar del Riu i els Rasos de Peguera
BV-5119: tallada a Fogars de Montclús
N-141C:  obligatori cadenes a Moià

S’ha suspès el transport escolar a les comarques de l’Anoia i Segarra, segons informen els respectius consells comarcals. També estan suspeses les línies de Moià, Castellbell i el Vilar i Viver i Serrateix al Bages.

Protecció Civil del Consell Comarcal del Bages també va informar ahir al migdia que a causa de la neu que havia caigut en alguns punts del Moianès, s’ha activat el protocol d’emergències per nevades. La neu va afectar el transport escolar de l’Institut Moianès, de Moià, amb destinació a l’Estany i Collsuspina, i s’ha avançat el retorn a casa d’una vintena d’alumnes.

El telèfon d’emergències 112 ha atès 750 trucades per incidències derivades de la neu o presència de gel a les vies. S’han derivat el 90% a Mossos d’Esquadra i Policies Locals i la resta a Bombers de la Generalitat, que han realitzat una quinzena de serveis d’assistència a carretera a comarques de Lleida i Barcelona, a Bombers de Barcelona i al SEM.

Les comarques que han rebut més trucades són:  Alt Penedès 80 trucades, Segrià 45, Vallès Occidental 43, Anoia 40, Baix Llobregat 37, Bages 24, Conca de Barberà 19, Noguera 17, Garrigues 16, Baix Camp 13, Osona 11, Noguera 11, Priorat 10, Vallès Oriental 4.

Les poblacions amb més incidències són: Torrebeses 13, Vallirana 10, Vilafranca del Penedès 8, Lleida 8, Vinaixa 6, El Bruc 6, Castellolí 5, Begues 5, Falset 5, Solivella 5.

Els següents municipis han activat en alerta o han posat en prealerta els seus plans municipals de Protecció Civil: Cardona, Rubí, Òdena, Muntanyola, Lliçà de Munt, Sant Bartomeu del Grau, Barcelona, Santa Perpètua de la Mogoda, Cardedeu, l’Estany, Castelldefels, Sant Llorenç Savall, Castellbisbal, El Masnou, Collsuspina, Sant Quirze del Vallès, Terrassa, Sabadell, Tarragona, Sant Cugat del Vallès, Guissona, Igualada.

Cal dur cadenes a les zones on es prevegi acumulacions de neu, especialment a les zones altes de les zones afectades. En el moment de la nevada, si és abundant o acumula gruixos de neu, cal evitar la mobilitat per facilitar la neteja de les vies i evitar el col·lapse. Cal vigilar amb les plaques de gel.

Per seguir en tot moment els avisos i les incidències més significatives derivades de la nevada es pot consultar el Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat. Per mantenir-se informat de l’estat del trànsit i les afectacions viàries es pot recórrer al compte de Twitter @transit. Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades .

Switch to mobile version