Autor Cultura
12 Febrer 2015 a 11:00

Dijous gras

Comença el Carnaval

Botifarra d'ou // Imatge de la Gastroteca

Botifarra d’ou // Imatge de la Gastroteca

Avui és Dijous Gras, o Dijous Llarder, i es dóna el tret de sortida a les festes de Carnaval.

El Carnaval és una celebració que s’emmarca en el calendari lunar – el dijous gras sempre hi ha lluna nova – i està estretament vinculat amb la tradició cristiana: els dies que precedeixen al Dimecres de Cendra, que és el que marca l’inici de la Quaresma, són considerats dies en què es permet diversió, gresca i saltar-se algunes normes, ja que els quaranta dies posteriors al Dimecres de Cendra seran de sacrificis. Sacrificis com, per exemple, no menjar carn, cosa que també es relaciona amb l’origen etimològic del Carnestoltes, que és carns tollites«carns llevades», és a dir, abstinència de la carn. El fet de no menjar carn durant els quaranta dies de la Quaresma és pels quaranta dies que Jesucrist va passar al desert, i aquesta abstinència, antigament, era obligatòria per tothom.

És típic del Dijous Llarder menjar plats que combinin els ous amb la carn de porc: truites de tota mena, truita de botifarra, o botifarra d’ou, i també coca de llardons. De fet, és ben habitual trobar-se amb celebracions de concursos de truites o altres tipus de jornades amb la carn de porc com a protagonista, com és el cas de la capital d’OsonaVic, on els embotits tenen una reconeguda fama.

Switch to mobile version