Autor Ensenyament
21 Febrer 2015 a 12:30

La UVic-UCC celebra el primer any d’una federació “bona per al país”

Montaña i Mas Collell van fer-ne balanç ahir

D’esquerra a dreta: Josep Maria Vila d’Abadal, Andreu Mas Collell, Jordi Montaña i Valentí Junyent, durant l’acte de celebració del primer aniversari de la UVic-UCC // Imatge cedida per la UVic-UCC

D’esquerra a dreta: Josep Maria Vila d’Abadal, Andreu Mas Collell, Jordi Montaña i Valentí Junyent, durant l’acte de celebració del primer aniversari de la UVic-UCC // Imatge cedida per la UVic-UCC

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ja ha complert el seu primer any de vida. Ahir el rector del centre, Jordi Montaña, i el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas Collell, van fer balanç dels primers dotze mesos de federació entre la Fundació Universitària Balmes i la seva homòloga del Bages. Montaña va apuntar que la Universitat és “un projecte estratègic de país, que n’amplia la centralitat” i va fer un balanç molt positiu d’aquest primer any. Al seu torn, Mas Collell va assegurar que la unió dels dos centres és “bona per al país”.

El rector i el conseller van fer aquestes declaracions en un acte a Barcelona que va servir per bufar les espelmes del primer aniversari i fer balanç d’aquests primers mesos de treball conjunt. Montaña va presentar els resultats assolits i va marcar alguns reptes de futur, com ara la Facultat de Medecina, que compta amb el suport de la Generalitat. A la trobada també hi van assistir els alcaldes de Vic i Manresa, Josep Maria Vila d’Abadal i Valentí Junyent, respectivament. El batlle vigatà va recordar que “malgrat que no era senzill, s’ha aconseguit una aliança bona que portarà èxits no només en l’àmbit universitari”. En paral·lel, Junyent es va felicitar per haver aconseguit que “la Catalunya Central tingui una universitat amb un horitzó clar”.

Montaña també va aprofitar per fer balanç del primer any de funcionament del Centre Internacional de Formació Contínua, que, segons ell, s’ha convertit en un element fonamental de la Universitat. El projecte ofereix actualment 81 programes entre màsters oficials, propis i postgraus, però ja en té previstos 136 més per al curs vinent. L’última incorporació al Centre és la nova Càtedra de Bioètica, que ha impulsat la Fundació Grífols i que lidera la professora Victòria Camps. Amb aquesta, la UVic-UCC ja ofereix un total de 9 càtedres.

Actualment la nova Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya té 7.455 alumnes de diversos països i 863 professors. El centre ofereix 34 graus, 11 màsters i 10 programes de doctorat, un volum docent que es mou gràcies als més de 41 milions d’euros de pressupost mixt que financen fons públics i privats. “Hem adoptat com a part dels nostres trets diferencials la voluntat de fer la universitat permeable a la societat i convertir-la en un agent de transformació del seu entorn”, va concloure Montaña.

El proper repte: la Facultat de Medicina

Jordi Montaña va tornar a posar a sobre la taula el projecte més ambiciós que la Universitat s’ha plantejat pels propers anys: tenir la seva pròpia Facultat de Medecina. Un centre que seria completament privat i que la Generalitat de Catalunya ja ha aprovat, però que encara espera el vistiplau del Ministeri. El rector va defensar el projecte i va recordar que l’impacte econòmic per implantar-lo representaria un 0’3% del PIB d’Osona i el Bages, una inversió “potent” que, a parer seu, podria reactivar l’economia i crearia ocupació.

Montaña va explicar que la Facultat que ells s’imaginen és la d’un centre innovador, amb vocació internacional i gestionat per una fundació sense ànim de lucre però de capital privat. Montaña va assegurar que, a banda de la Generalitat, també ha recolzat el projecte la xarxa assistencial de salut i els agents socials i econòmics del territori.

Switch to mobile version