Autor Sanitat
22 Febrer 2015 a 15:00

L’epidèmia de grip arriba al seu màxim valor aquesta temporada

La darrera setmana s’han registrat 429 casos per cada 100.000 habitants

Una dona amb grip

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

L’epidèmia de grip continua propagant-se amb molta força. Aquesta ha estat la quarta setmana des que es va declarar i  l’evolució dels casos mostra el número màxim d’afectats d’aquesta temporada. La darrera setmana s’han registrat 429 casos de grip per cada 100.000 habitants (346 la setmana passada), segons s’ha informat a través de la xarxa dels 12 hospitals sentinella i 41 centres d’atenció primària (CAP) distribuïts arreu del país.

La temporada passada es va registrar un màxim de 422 casos per cada 100.000 habitants. Si bé s’ha produït un augment de la incidència de la grip en tots els grups d’edat, l’augment en el grup de 0 a 4 anys ha estat el més notori respecte de la temporada anterior.

Durant la darrera setmana, els professionals de la xarxa pública han atès un total de 68.154 urgències hospitalàries, un 5,9% més que la setmana passada. El nombre d’urgències ingressades ha estat de 6.926, un 4,5% més que la setmana anterior. Pel que fa als temps d’espera, en aquests moments hi ha 10-15 minuts d’espera per passar el triatge, depenent de si el pacient està identificat amb Nivell I-II d’atenció immediata, Nivell III amb un temps d’espera estimat d’entre 1 i 3 hores (de 3 a 4 a les tardes), o Nivell IV-V, amb un temps d’espera variable en funció de la pressió assistencial. Aquests darrers, se’ls hi recomana acudir al seu Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP).

Els hospitals infantils han atès pràcticament les mateixes urgències que la setmana passada (3.906, que suposa un increment del 0,2%) i les urgències ingressades han disminuït un 4,6% (350 ingressos). L’activitat als CAP i domiciliària ha disminuït lleugerament amb 753.210 i 26.666 visites respectivament, el que suposa un descens de l’1,1% i del 2,7%. Als centres d’atenció continuada, les visites han augmentat fins a 48.394 (augment del 7%) i les visites domiciliàries d’aquests centres fins a 3.185 (augment del 6,5%).

D’altra banda, aquesta setmana el 061 CatSalut Respon ha atès 32.008 casos de grip, dels quals 2.523 han requerit enviar un metge a domicili. També s’han registrat  37 casos greus ingressats als hospitals sentinella (la temporada anterior van ingressar-se 50). Des de l’inici de la temporada s’han registrat 185 casos greus confirmats de grip. El 96% d’aquests pacients presentava algun factor de risc i el 68% no estava vacunat.

Les autoritats sanitàries recomanen als usuaris que utilitzin el dispositiu assistencial més adequat pel seu problema de salut. En cas de dubte, cal que els ciutadans truquin al 061 CatSalut Respon, on un equip de metges, infermers i tècnics dóna resposta als dubtes de salut i ofereix consells sanitaris.

El Pla integral d’urgències de Catalunya (PIUC) és el conjunt d’actuacions que, al llarg de l’any, implica tots els nivells assistencials del sistema sanitari. L’objectiu d’aquest Pla és adequar la resposta a les necessitats generades, a través d’accions per millorar el sistema d’informació, per informar a la població i als professionals i per activar recursos addicionals.

Switch to mobile version