Autor Cultura
23 Abril 2015 a 12:30

Cinc noves unitats de la flota de FGC, batejades amb noms d’escriptors catalans

Una iniciativa per celebrar Sant Jordi

Bateig dels trens amb noms d'escriptors // Foto: Joan Murcia

Bateig dels trens amb noms d’escriptors // Foto: Joan Murcia

Ahir a la tarda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, van assistir al bateig de cinc de les noves 19 unitats de tren de la sèrie 113 que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha incorporat a la línia Barcelona-Vallès.

Els noms seleccionats per batejar aquests trens s’han escollit a través d’un procés de participació popular entre els clients que Ferrocarrils va impulsar entre el 9 i el 15 d’abril a través de les xarxes socials i el correu electrònic, amb l’única condició que els noms fossin d’escriptors i escriptores. Així, a partir d’avui, cinc trens de Ferrocarrils circularan amb els noms dels escriptors/es Maria Aurèlia Campmany, Josep Mª Espinàs, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig i Màrius Torres.

Durant l’acte de bateig es van fer lectures de fragments d’obres dels autors seleccionats, a càrrec de Santi Vila, que ha llegit un fragment de Màrius Torres; de Ferran Mascarell, que ha llegit a Montserrat; del president d’FGC, Enric Ticó; de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; i de l’escriptor Josep Maria Espinàs, que va assistir a l’acte de bateig del tren amb el seu nom, llegint també un fragment seu.

Aquesta iniciativa forma part del conjunt d’activitats que FGC ha preparat per celebrar amb els seus usuaris la setmana de Sant Jordi, que sota el nom genèric de “Paraules entre vies” pretén difondre la cultura i la literatura entre els clients de Ferrocarrils en una jornada tan assenyalada a Catalunya.

Segons va expressar el conseller Santi Vila, l’acte era “una manera d’expressar, per una banda, la bona feina que s’està fent des dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, estem en ple procés de renovació de les unitats, que són molt modernes, i per reconèixer aquesta bona tasca avui es posa nom d’escriptors a aquestes 5 unitats“. Ha estat una inversió multimilionària que permetrà la renovació de gran part de la flota.

Per la seva banda, el conseller de CulturaFerran Mascarell, va apuntar que “és una idea de fons que compartim amb tots els consellers de govern: la cultura, i la literatura, és una qüestió transversal, i de tot el conjunt de la societat, Poder donar nom d’escriptors a aquestes unitats és una manera d’eixamplar els horitzons de la cultura, i més en un dia tan especial com el de Sant Jordi, que demà celebrarem ocupant amb llibres els carrers“. Aquesta iniciativa es preveu que tingui continuïtat en els propers anys.

Switch to mobile version