Autor Ensenyament
8 Maig 2015 a 14:30

Anna Veiga investida Doctora Honoris Causa al campus Manresa de la UVic-UCC

Anna Veiga, biòloga i directora del Banc de Línies cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona // Imatge cedida per la UVic-UCC

Anna Veiga, biòloga i directora del Banc de Línies cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona // Imatge cedida per la UVic-UCC

Ahir, la biòloga i directora del Banc de Línies cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, Anna Veiga, va ser investida com a Doctora Honoris Causa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

L’acte es va realitzar al Campus Manresa, i va ser el primer de la nova universitat a la capital del Bages. Veiga també és la primera dona investida amb aquest reconeixement de la UVic-UCC.

Anna Veiga es va llicenciar i doctorar en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, és Senior Clinical Embryologist per la European Society of Human Reproduction and Embryology i especialista en Reproducció Humana i Embriologia Clínia per la Asociación para el Estudio de la Biologia de la Reproducció. Actualment, exerceix com a professora associada al departament de Ciències Experimentals de la Salut de la UPF, i dirigeix el Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona i el Servei de Medicina de la Reproducció de l’Hospital Universitari Quirón-Dexeus.

Fundadora i coordinadora del Màster en Biologia de la Reproducció i Tècniques de Reproducció Assistida de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha publicat més de 200 articles científics en revistes nacionals i internacionals, a més de 65 capítols de llibre i ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi (2004), el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica (2006), la Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic i Tecnològic (2005), i la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya (2013).

Durant el seu discurs, Veiga va defensar la importància de la divulgació científica que “es tracta d’una faceta inherent a la meva professió i l’he incorporada i la desenvolupo gustosament com a part de la meva activitat. És imprescindible posar a l’abast de la societat la informació sobre temes científics i mèdics i els professionals som el vehicle que n’ha de permetre la transmissió”. La doctoranda també va explicar que se sent una “privilegiada” per poder participar en la recerca de cèl·lules mare, que pot suposar “un canvi de paradigma en medicina”.

Jordi Montaña, rector de la universitat, va destacar “el gran servei a la causa de la investigació científica catalana en dotar-la d’una figura femenina emblemàtica, que obre nous objectius i perspectives per a les joves estudiants amb vocació científica que s’emmirallen en la seva obra i en els seus assoliments en un món que, fins no fa gaires anys, era gairebé exclusiu dels homes”. El rector la va definir com “un model per a la comunitat d’estudiants, professorat i professionals de la nostra universitat”.

La doctora i directora dels estudis de Ciències de la Salut d’UManresa-FUB, Carlota Riera, qui ha apadrinat la doctoranda, va incidir en l’impacte de la tasca desenvolupada per Veiga “en els avenços de la ciència per a la millora de la salut i el benestar de les persones”, tant per la fecundació in vitro com a l’avenç de la medicina regenerativa. Riera també va assenyalar els valors i actituds de Veiga que va resumir com a “la bioètica com a brúixola essencial per fer el camí”.

La professora i investigadora de la Facultat de Ciències i Tecnologia del Campus UVic, Malu Calle, qui va fer la laudatio de la nova doctora honoris causa, va destacar la vinculació de Veiga a dos avenços científics “pioners i molt transcendents per a tota la societat: la fecundació in vitro i la investigació en cèl·lules mare”. Calle va recordar breument la trajectòria professional de Viega i va posar de relleu el seu treball en la implantació de noves tècniques de micromanipulació que van permetre implantar embrions genèticament sans en casos de malalties hereditàries; i les iniciatives impulsades en la investigació en cèl·lules mare, que generen una gran expectativa en medicina. Malu Calle va concloure destacant que Veiga sempre s’ha implicat en “trobar un equilibri entre les necessitats dels investigadors i les expectatives de la societat en relació a la recerca científica”.

El rector de la UVic-UCC va aprofitar la seva intervenció per explicar la significació d’aquesta realitat universitària, que ha definit com “una universitat en xarxa per a una xarxa de ciutats que conformen la ciutat territorial que, sense l’àrea metropolitana, compta amb uns tres milions d’habitants”. A més de destacar el fet territorial, el rector va destacar altres aspectes definitoris de la UVic-UCC com ara la presència de representants tant de la Universitat, com del Govern i el teixit empresarial en els patronats de la institució, la seva voluntat de contribució a la vertebració territorial i la implicació en projectes vinculats a l’entorn.

Aquest serà el cinquè acte d’investidura de la UVic-UCC de Catalunya. Els quatre anterior es van atorgar a Emili Teixidor, Valentí Fuster, Federico Mayor Zaragoza, i Henry Chesbrough i es van celebrar al campus de UVic de la institució universitària federada.

Switch to mobile version