Autor Societat
1 Maig 2015 a 18:00

Espadaler: “Serem capaços de reduir els accidents de trànsit”

Enguany ja hi ha hagut més víctimes mortals que al 2014

I Congrés Dones Seguretat Viaria

I Congrés Dones Seguretat Viaria

Ramon Espadaler, conseller d’Interior, va afirmar que “serem capaços de reduir els accidents de trànsit si tots pedalem en la mateixa direcció”. El conseller va dir això a la cloenda del I Congrés Internacional sobre Dones i Seguretat Viària que va tenir lloc a l’espai Francesca Bonnemaison a Barcelona. El Servei Català de Trànsit va organitzar un simposi amb l’objectiu d’analitzar la mobilitat i la seguretat viària en relació al gènere.

Espadaler va recordar que el gran objectiu pel 2020 és reduir un 50% els accidents de trànsit per donar compliment a un acord d’àmbit europeu. “Un objectiu ambiciós però possible” a més va deixar clar que només s’aconseguirà si els diversos àmbits de la societat hi treballen. El conseller va expressar la preocupació del Govern català perquè en el que portem de 2015 hi ha hagut més víctimes mortals que al 2014. Va assegurar que “no m’atreviria a dir que és un canvi de tendència però ens ha de preocupar”.

El conseller va assenyalar que “tots estem obligats a reflexionar perquè els número no ens acaben de sortir. Darrere dels números hi ha persones”. Segons va dir, ara toca fer un anàlisi des d’una altra perspectiva, a més, es va mostrar satisfet per la realització del I Congrés Internacional sobre Dones i Seguretat Viària que “s’ha fet amb la voluntat clara de trencar tòpics i treure valors que poden venir del gènere”. Espadaler va assenyalar que actualment de les 1.112 persones que compleixen penes de presó per delictes de trànsit a Catalunya només 24 són dones i que només un 7% de les persones que recuperen punts són dones. Espadaler va reflexionar que “alguna cosa no es fa bé des de l’altre gènere”.

Joan Josep Isern, director del Servei Català de Trànsit va ser l’encarregat de fer les conclusions del simposi i va voler destacar que “per poder avançar en les polítiques de trànsit i en la reducció de la sinistralitat necessitem polítiques valentes”. Va continuar “les dones són més prudents i tenen menys accidents. Per tant, les societats modernes avançaran si aprenem del fer i del saber de les dones”.

Seguidament es van atorgar els II Premis a la Seguretat Viària 2015 els quals es van entregar a: J. M. Rovira del Col·legi Oficial Industrial del Catalunya; Ellen Townsend de European Transport Safety Council; Joan Ollé de president de la Federació Catalana d’Automobilisme; Josep Bochaca de president de la Federació Catalana de Ciclisme; Josep Maria Mañé Navarro vicepresident de la Federació Catalana de Motociclisme;  Núria Balada de l’Institut Català de les dones; José Miguel Báez, president de la Federación Nacional de Autoescuelas Españolas;  Pep Fusté,  periodista de l’Agència EFE;  Minaia Llorca,  periodista d’Europa Press; Teresa Morali, psicòloga del Col·legi de psicòlegs de Barcelona;  Mónica Peinado, periodista de SER Barcelona; Guillem Sànchez, periodista de l’Agència Catalana de Notícies; Daniel Vosseler, advocat.

A la taula sobre la mobilitat segura segons el gènere Gabiñe Sáez, directora de Trànsit del País Basc va voler reivindicar que “ens hem de deixar de tants rols i estereotips en seguretat viària i donar un pas més: és qüestió d’educació”. Per altra banda, Bartolomé Vargas, fiscal coordinador del Tribunal Suprem, va explicar que “l’any passat a Espanya hi va haver 90.000 condemnes per delictes de trànsit. Aquests delictes es podrien evitar amb una bona educació i formació viària a les escoles”.

 

Switch to mobile version