Autor Societat
27 Maig 2015 a 14:00

La 2a Nit per la Recerca a la Catalunya Central se celebra al Món Sant Benet

La relació entre el microbioma i l’envelliment prematur

II Edició de "La Nit per la Recerca a la Catalunya Central" // Imatge cedida per la UVIC-UCC

II Edició de “La Nit per la Recerca a la Catalunya Central” // Imatge cedida per la UVIC-UCC

La Fundació Catalunya-La Pedrera organitza la “Nit per la Recerca a la Catalunya Central” amb l’objetiu de captar fons per a la Càtedra de Sida de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).   Els patrocinadors principals de la iniciativa són DOGA, Obra Social “La Caixa”, Provetsa i Fundació Damm.

La investigació a l’entorn del microbioma humà i com pot provocar un envelliment prematur és el projecte d’investigació que es finançarà amb la recaptació del sopar, dissenyat especialment per la Fundació Alícia.

Món Sant Benet, a Sant Fruitós del Bages, serà escenari, el proper divendres, 29 de maig, de la segona Nit per a la Recerca, que en aquesta edició té per objectiu recaptar diners per destinar-los íntegrament als projectes de recerca de la Càtedra de Sida i Malalties Relacionades de la UVIC-UCC.

Sant Benet de Bages

Sant Benet de Bages // Foto: Pol Rodríguez

‘La relació entre el microbioma i l’envelliment prematur’ és el títol de la jornada solidària, al qual es destinarà el finançament té per objectiu fomentar la investigació a l’entorn del microbioma, el conjunt de microbis de l’organisme, una nova i prometedora àrea de recerca en relació al tractament del VIH i també per lluitar contra l’envelliment prematur.

La Nit per la Recerca a la Catalunya Central 

L’equip de cuina de Món Sant Benet prepararà un menú especialment dissenyat per la Fundació Alícia i que comptarà també amb la participació del xef Nandu Jubany per a l’aperitiu.

El menú, especialment dissenyat per la Fundació Alícia, es basarà en receptes inspirades per alguns dels xefs de més renom mundial, com Joan Roca, Ferran Adrià i Carme Ruscalleda, entre d’altres.

Igualment, col·laboren amb el projecte i seran presents al sopar els següents artistes: Aina Clotet i el Mag Lari, que seran els presentadors de la 2a Nit per la Recerca, Pep Sala, el cantant de Lax’n Busto, Salva Racero, que anirà acompanyat al piano de Dani Garcia, Damià Olivella i Llibert Fortuny.

Entre d’altres, han confirmat la seva assistència Sant Vila, Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya,  Valentí Junyent, alcalde de Manresa,  Josep M. Vila d’Abadal, alcalde de Vic i president de l’Associació de Municipis per la Independència,  Juli Gendrau, delegat del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central,  Jordi Montaña, Rector Magnífic de la Universitat de Vic, el Dr. Bonaventura Clotet, director de la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades de la UVic-UCC, el German Ramón-Cortés i la Sra. Marta Lacambra, President i Directora General de la Fundació Catalunya-La Pedrera respectivament, Rosa Oriol i Salvador Tous, i  Ramon Agenjo, president de la Fundació Damm.

Algunes de les empreses col·laboradores són DOGA, Provetsa, Obra Social “La Caixa”, Fundació Damm, Tous, Grup Transversal, Busquet Economistes, AUSA, Avinent Implant Systems, Kay Produccions, Grup Vilar Riba, Oliva Torras, Cots i Claret, Santasusana, Abadal i Vilà Vila. La Fundació Universitària del Bages, la Fundació Universitària Balmes, Fundació Sociosanitària de Manresa i el Consorci Hospitalari de Vic també han donat suport a la ‘2a Nit per la Recerca a la Catalunya Central’.

El menú consistirà en els següents plats:

Menú de II Edició de "La Nit per la Recerca a la Catalunya Central" // Imatge cedida per la UVIC-UCC

El destí dels fons de la recaptació

L’octubre de 2013, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), la Fundació Lluita contra la Sida, i l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, creaven la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades, centrada en l’estudi d’una de les estratègies o fronts per curar la sida: l’estudi del microbioma humà.

Si bé tenim avenços molt importants pel que fa a la vacuna terapèutica i als fàrmacs antiretrovirals, se’ns obre un nou front contra el qual cal lluitar i és el de l’envelliment accelerat dels pacients de sida”, destaca el Dr. Bonaventura Clotet, director de la Càtedra.

El microbioma és el conjunt de microbis que viuen dins el cos humà, la majoria als budells, en una quantitat de gairebé 100 bilions. Sembla cada cop més evident que la salut humana i la microbiana estan estretament vinculades i que, en les persones amb el sistema immunològic debilitat, com són les persones amb VIH, l’estudi de la influència del microbioma al seu sistema immunològic podria ser la clau per millorar la seva capacitat de resposta davant la infecció. A més, un microbioma sa podria assegurar un envelliment de més qualitat, amb menys fragilitat.

Per a més informació, es pot consultar des d’aquí el web de la “Nit per la Recerca a la Catalunya Central

Switch to mobile version