Autor Política
9 Maig 2015 a 18:00

Santi Vila carrega contra el model de finançament de les autopistes

Les catalanes generen el 38% dels ingressos de totes les espanyoles

Santi Vila // Imatge del web de Flickr

Santi Vila // Imatge del web de Flickr

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha carregat contra el model de finançament dels peatges a Espanya i ha lamentat que el Govern espanyol no apliqui les autopistes de titularitat estatal a Catalunya el mateix sistema de bonificacions que està en vigor a les vies de pagament que gestiona la Generalitat.

Santi Vila a l’administració catalana ha dit: “Ens creiem l’harmonització tarifària a la xarxa d’alta capacitat, que estimula la recurrència, l’alta ocupació i les baixes emissions, transposant la normativa europea sobre el pagament per ús i pels nivells de contaminació”. També ha lamentat que l’Estat no utilitzi aquest mateix model.

Vila també ha explicat que les autopistes catalanes, tot i que només representen el 21% dels quilòmetres de vies de peatge de tot l’Estat, generen el 38% dels ingressos de totes les autopistes espanyoles. Això ho fan a través dels impostos que sumen més de 350 MEUR, el 7% dels quals, fins el 2011, retornaven a Catalunya per finançar les bonificacions tarifàries i que des d’aleshores, per decisió del govern, ja no es retornen.

El conseller creu que aquest és un problema d’incoherència que produeix una distorsió en el model, a més, ha afegit: “És basa en una economia de mercat més pròpia de la picaresca típica de la cultura política espanyola que no la d’una nació. A Catalunya s’aplica un model coherent al conjunt de l’Europa que vol progressar, que mira cap a la modernitat i no cap a models populistes propis del nacionalisme espanyol més ranci”.

Malgrat aquests condicionats, durant aquesta legislatura, la Generalitat ha promogut l’extensió del nou sistema de descomptes a totes les seves vies, ha introduït el pagament per recorregut real al Garraf, Maresme i Bages, ha harmonitzat preus i ha alliberat el pagament de totes les expedicions de transport públic que passen per la C-33 i C-32.

Switch to mobile version