Autor Societat
14 Juny 2015 a 16:30

El conseller Vila presideix la constitució del Fons d’habitatges de lloguer social

Hi ha 24.905 pisos per a famílies vulnerables

Signatura del conveni // Imatge del web Gencat.cat

Signatura del conveni // Imatge del web Gencat.cat

Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, va signar el passat divendres amb 28 entitats municipalistes i associacions un conveni per a la creació del Fons d’habitatges de lloguer destinats a polítiques socials. Aquest acord possibilitarà posar tots els pisos de la Generalitat, els cedits per les entitats financeres, els de les borses municipals i els que formen part de les xarxes de mediació i d’inclusió sota la gestió única de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, depenent del Departament de Territori i Sostenibilitat, i amb uns requisits homogenis per a totes les famílies que hi optin.
Inicialment, aquest Fons l’integren els 24.905 pisos que actualment gestiona l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i es preveu que abans de final d’any s’hagi incrementat fins els 40.000 habitatges quan s’hi incorporin els que gestionen els municipis. S’obre també la porta a integrar en el Fons més pisos buits gestionats per les entitats financeres i pels grans tenidors d’habitatge. En tots els casos, els pisos del Fons es destinaran a lloguer en unes condicions que garanteixin que els ocupen famílies en situació de vulnerabilitat.
El fet d’unificar la gestió de tots aquests habitatges en l’Agència permet també homogeneïtzar els requisits amb els quals s’hauran de posar a disposició de les famílies: el preu del lloguer haurà de ser inferior, com a mínim, en un 20% a la mitjana del de mercat a la zona, els adjudicataris podran accedir a un ajut públic per garantir que el preu de la renda mensual que hagin de pagar no superi una forquilla d’entre el 15 i el 30% dels seus ingressos totals (en funció de la seva renda), i els contractes de lloguer tindran una durada mínima de cinc anys.
Vila va enmarcar aquest acord “en un moment en què hem aconseguit una gran consciència política i social sobre la necessitat de garantir el dret a l’habitatge” i “on tots ens hem alineat” per trobar solucions als problemes de les famílies per mantenir la seva residència habitual. Igualment, va ressaltar la importància del fet que “l’Administració, que és garantia de drets, tingui un parc de 40.000 pisos per desenvolupar polítiques socials”. En aquesta mateixa línia, Carles Sala, secretari d’Habitatge, va explicar que la creació del Fons “no és un element conjuntural” per donar resposta a una situació concreta de crisi econòmica, “sinó estructural; és un dels instruments que dibuixa quin ha de ser el futur de les polítiques públiques d’habitatge”.  Sala va expressar el compromís perquè el Fons d’habitatges de lloguer socials’incrementi cada any”.
Switch to mobile version