Autor Economia
4 Juny 2015 a 16:00

El Govern aprova l’Estratègia catalana d’ecodisseny (ECODISCAT)

Incorporació de criteris ambientals al disseny de productes i serveis

Gràfic de l’estratègia catalana d’ecodisseny

Gràfic de l’estratègia catalana d’ecodisseny // Imatge del web de la Generalitat-Ecodiscat

El Govern ha aprovat l’Estratègia catalana d’ecodisseny per a una economia circular i ecoinnovadora, l’Ecodiscat. Una eina liderada pel Departament de Territori i Sostenibilitat que té com a objectiu promoure l’economia circular a través del reciclatge, així com una major sostenibilitat a l’hora de produir i consumir productes.

Es tracta doncs d’un tipus de disseny que incorpora criteris ambientals per tal d’assolir productes més sostenibles, més segurs i  menys tòxics, conjuntament amb un consum menor de recursos i de matèries primeres.

En total, l’Ecodiscat compta amb 6 departaments que creen un marc estable per establir sinèrgies entre tots els agents implicats en els sistemes de producció i consum, incloses les universitats i els centres de recerca, recollint i coordinant les accions dels diferents agents públics.

La finalitat principal de l’Ecodiscat és contribuir a l’eficiència en l’ús dels recursos i a reduir l’impacte ambiental al llarg de tot el cicle de la vida de productes, serveis i activitats. També busca ajudar en la millora de la competitivitat d’empreses i organitzacions amb l’ús eficient de recursos i el desenvolupament de nous productes i serveis eficients i sostenibles, que precisament són la clau d’aquesta competitivitat.

Fa més de 10 anys que el Govern realitza diverses actuacions d’ecodisseny, ja que tant la pròpia Administració de la Generalitat com les empreses més capdavanteres del país, el veuen com un element clau a l’hora de desenvolupar productes i serveis per a una economia més ecoinnovadora.

Una prova d’aquest lideratge en ecoinnovació i economia circular és la celebració a Barcelona del 18è Fòrum Europeu d’Ecoinnovació, organitzat recentment per la Comissió Europea, amb la participació de més de 450 representants dels 27 estats membre de la Unió Europea, i amb Austràlia com a país convidat.

A més, el Govern de la Generalitat organitza també el Premi Catalunya Ecodisseny, que enguany compta amb més de 200 candidatures presentades. Els guardons, que es lliuren a la tardor, reconeixen productes, productes en desenvolupament i estratègies de foment de productes dissenyats per millorar el comportament ambiental dels productes i serveis al llarg del seu cicle vital.

Switch to mobile version