Autor Cultura
23 Juny 2015 a 09:00

La nit de Sant Joan, una nit màgica

Foguera de Sant joan // Imatge del web blocs.xtec.cat

Foguera de Sant joan // Imatge del web blocs.xtec.cat

La celebració de Sant Joan ve lligada al solstici d’estiu, quan és la nit més curta de l’any i el dia més llarg. A més, està molt lligada la festivitat amb el sol i el foc, ja que s’encenen fogueres i es tira pirotècnia. El fet d’estar vinculada amb el sol, és perquè es tracta d’una tradició anterior al cristianisme, on es feia culte al sol, a l’allargament del dia pel solstici d’estiu. Per tant, l’origen de la celebració de la Nit de Sant Joan és pagà

Les tradicions i creences lligades a la Nit de Sant Joan s’han anat perdent, però n’hi havia de curioses com el fet de que les plantes tenen virtuts guaridores o que l’aigua té poders curatius. Tot i així, sí que s’han mantingut altres tradicions lligades amb la gastronomia i el foc.

La nit del 23 de juny,, la revetlla de Sant Joan, és una nit màgica que se celebra, amb dos dies de retard, el solstici d’estiu. L’Església Catòlica ho fa coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista.

En primer lloc, no hi pot faltar la coca, el vi i el cava. La coca ha derivat dels tortells amb ous a les actuals coques de fruites, pinyons o llardons. Tot i així, també prenen protagonisme les coques de recapte, fetes d’ingredients salats com ara tonyina. El fet de menjar coca es concep com un acte comunitari apte per a grans i petits.

La pirotècnica i els petards són un altre dels elements destacats, ja que deriven dels jocs amb foc grecs. La pirotècnia aporta a la celebració soroll i lluminositat on tothom hi participa amb precaució. A més, les fogueres també són característiques i, encara que a les ciutats se n’hagi perdut el costum, als pobles encara s’encenen les fogueres per cremar els objectes vells que fan nosa.

Switch to mobile version