Autor Ensenyament
11 Juny 2015 a 11:30

L’Escola Politècnica Superior de la UVic-UCC arriba als 25 anys

El divendres es celebrarà l’acte commemoratiu

Façana de la Facultat de Ciències i Tecnologia

Façana de la Facultat de Ciències i Tecnologia // Imatge cedida per l’UVic

Aquest divendres, 12 de juny, l’Aula Magna de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) acollirà l’acte acadèmic per celebrar els 25 anys d’història de l’Escola Politècnica Superior (EPS). L’acte començarà a les sis de la tarda i estarà presidida pel vicerector d’Ordenació Acadèmica, Pere Quer. Jordi Villà, vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, assistirà, igual que el conseller-delegat de La Farga Group, Oriol Guixà, i el coordinador de les activitats del vint-i-cinquè aniversari, Ramon Reig. El professor Miquel Caballeria, que està vinculat a la Politècnica des dels seus inicis, realitzarà un recorregut a la història del centre amb la conferència “Una mirada retrospectiva: de l’EUPO a la UST, passant per l’EPS”. Per concloure l’acte es realitzarà una taula rodona moderada per Villà amb la col·laboració d’exprofessors i exalumnes.

La Politècnica, creada el curs 1989-1990, s’ha convertit en un motor de transferència de coneixement capaç d’aglutinar els estudis d’enginyeries i biociències, la qual s’ha convertit en la nova Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC. Al llarg dels 25 s’han titulat més de 2.300 alumnes. La Politècnica ha celebrat les noces de plata fent front als reptes del futur. El canvi realitzat s’ha fet per tal de ressaltar, consolidar i potenciar el prestigi i el rigor de les àrees de biociències i d’enginyeria. “En una universitat de dimensions reduïdes com la nostra és elemental que la permeabilitat entre institució i entorn s’afavoreix des de tots els punts de vista” explica el degà de la UST, Jordi Villà.

1989: Neix l’Escola Universitària Politècnica d’Osona

La trajectòria de la EPS va començar el curs 1989-1990. En aquell moment els Estudis Universitaris de Vic van decidir posar en marxa l’Escola Universitària Politècnica d’Osona, centre adscrit a la UPC. En els seus inicis s’hi cursaven dues diplomatures: la d’informàtica i la d’Enginyeria Tècnica Agrícola. La plantilla dels principis era de 17 professors dirigits pel director Enric López i gairebé 200 alumnes. El curs següent va incorporar l’Enginyeria Tècnica de Telecomunicació. Es va apostar per la formació pràctica i per la transferència de coneixement, es van ampliar els laboratoris i es va posar en marxa la col·lecció Tecno-Ciència d’Eumo-Editorial. El 1990 es va crear el Servei d’Assaigs i Recerca Tecnològica (SART), l’embrió del que ara és el Centre Tecnològic BETA Xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya. Josep Turet, el professor i investigador del SART, explica que el centre tenia per objectiu fer més permeable la Politècnica als agents del seu entorn. “Des del 1990 hem realitzat una pila d’estudis i hem explorat l’ús de diferents tecnologies i processis per a la seva aplicació pràctica. En molts casos, els resultats assolits s’estan utilitzant en diferents empreses i institucions, i això és molt engrescador”, va reconèixer.  L’any 1993 es va signar el primer conveni internacional amb la Universitat de Nuremberg.

Curs 1997-1998: el renaixement de la Universitat de Vic

El 1997 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de Reconeixement de la Universitat de Vic. A la vegada, l’Escola Universitària Politècnica Superior de la nova Universitat. “El setembre del 1997 va començar a impartir-se la llicenciatura de Ciència i Tecnologia dels Aliments” va recordar el professor Josep Ayats. “Va ser la primera carrera de segon cicle de l’EPS, d’aquí ve la essa de Superior!” va emfatitzar. El curs següent, el 1998-1999, la nova Politècnica es va mudar a un nou edifici: el del Campus de la Torre dels Frares. Gràcies a aquesta etapa de canvis es van signar 67 convenis de col·laboració amb diverses empreses i institucions.

L’etapa de consolidació

Durant els anys següents es quan es van consolidar el creixement de l’oferta acadèmica de la Politècnica. El curs 2000-2001 es va incorporar l’Enginyeria d’Organització Industrial i, més tarda, l’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Sistemes i la llicenciatura de Ciències Ambientals. El 2003 es va iniciar el primer curs de la llicenciatura en Biotecnologia. L’ampliació dels àmbits de coneixement ha anat sempre acompanyada d’una aposta per la qualitat docent, innovant en els mètodes d’aprenentatge.

El Premi Nobel James Watson visita l’EPS

Durant els 25 anys, l’Escola Politècnica ha apostat per la recerca i la transferència de coneixement. Per aquesta raó es va crear les jornades de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, celebrades entre 1998 i 2006. Són un gran exemple la visita del Premi Nobel de Medicina James Watson, que el 2005 va oferir una conferència als estudiants de Biotecnologia de l’EPS, o la del físic Juan Ignacio Cirac. L’any 2008 es va inaugurar el Museu del Coure de la Farga La Cambra, un projecte que va dirigir el professor de l’EPS Joaquim Pla juntament amb altres docents de la Politècnica. L’EPS va posar en marxa, paral·lelament, activitats de divulgació i intercanvi d’expertesa com el congrés internacional NOLISP. El 2013 el centre també va organitzar el Congrés Internacional d’Intel·ligència Artificial i, des del 2012, és una de les set seus territorials de Catalunya que acull la competició de robòtica First Lego League.

De la Politècnica a la Facultat de Ciències i Tecnologia

Els últims anys de l’Escola Politècnica Superior han estat marcats per la reformulació dels estudis a partir de la implementació del Pla Bolonya. El curs 2009-2010 van començar els tres graus: el de Biotecnologia, el de Ciències Ambientals i el d’Enginyeria Mecatrònica que corresponen a les tres grans línies estratègiques del centre. El mateix any es va crear el primer estudi de Màster. A mes, es va engegar el Programa de Doctorat en Biologia de Sistemes. Durant els últims anys, la Politècnica ha consolidat la feina d’aquest primer quart de segle reformulant-se per afrontar el futur amb millors garanties. La nova Facultat de Ciències i Tecnologia incorpora novetats. Aquest curs el SART ha passat a anomenar-se Centre Tecnològic Beta i s’han inaugurat unes noves instal·lacions. S’ha incorporat el model basat en problemes o projectes que enfoca el temari des d’una perspectiva global i transversal, assegurant la formació integral dels estudiants. Un objectiu que, segons Villà, “s’ha mantingut al llarg de tots aquests anys i els que vindran”.

 

Switch to mobile version