Autor Societat
23 Juny 2015 a 16:00

Prudència per una revetlla segura

El Departament d’Interior ha preparat els diferents dispositius per una festa pacífica

Revetlla de Sant Joan // Imatge del web de Flirck

Revetlla de Sant Joan // Imatge del web de Flirck

 

 

El Departament d’Interior ha preparat el dispositiu per la celebració de la revetlla de Sant Joan d’aquest any amb tots els operatius a punt per garantir una festa segura i pacífica.

Protecció Civil de la Generalitat posarà en PREALERTA el Pla de Protecció Civil PROCICAT de forma preventiva per fer seguiment de qualsevol incidència que pugui derivar en una gran emergència. La combinació de factors de risc fa que el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat mantingui un dispositiu de seguiment i alerta primerenca amb els cossos d’emergències de la Generalitat, empreses de serveis bàsics i amb els ajuntament del país que realitzen el seu torn dispositius preventius per garantir que la festa transcorri amb normalitat.

L’objectiu d’aquesta campanya es fomentar les pautes de prevenció i d’ús dels productes pirotècnics per evitar el risc que comporta la utilització en les celebracions del foc i del material pirotècnic, fomentar la utilització del material pirotècnic de forma segura i sempre sota la supervisió dels adults.

Des de la Direcció General de Protecció Civil s’han realitzat 143 xerrades en escoles a tot Catalunya dins la campanya Revetlles amb precaució, a més s’ha editat i repartit 4.000 pòsters amb el lema Feu la festa amb seguretat, 4.000 Sigueu responsables amb els nens i 6.000 quadríptics Feu la festa amb seguretat amb els consells principals per tenir una revetlla segura.

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya reforça el seu dispositiu per la revetlla de Sant Joan. L’any 2014 es van atendre 2.614 trucades relacionades directament amb incidents derivats de la revetlla.

Els Bombers de la Generalitat reforçaran la seva dotació habitual tan als parcs com a les diferents salles de control de les Regions d’Emergències i de la Sala Central dels Bombers, ubicada a Cerdanyola del Vallès. Els parcs de bombers voluntaris obriran en l’horari de reforç, des de les 19:00 fins les 02:00, amb una dotació mínima de 3 bombers.

Pel que fa el Servei Català de Trànsit, en col·laboració amb la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra- establirà unes mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit amb motiu de la festivitat de Sant Joan. El dispositiu especial s’estendrà des de les 15.00 del dimarts 23 fins les 24.00 del dimecres 24.

Es preveu que uns 445.000 vehicles es mobilitzin des de l’àrea metropolitana de Barcelona durant l’operació sortida, entre les 15.00 del dimarts fins a les 15.00 del dimecres 24. La operació retorn entre les 12.00 i les 24.00 del dia 24.

Consells i informació per a l’usuari

 

A través dels panells de missatgeria variable disposats en el conjunt de carreteres i autopistes catalanes, l’SCT difondrà, durant el dispositiu especial, informació de les restriccions de circulació per als vehicles pesants i de la situació viària, així com consells de seguretat viària.

A més, els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit a través del 012, del compte de Twitter @transitel web www.gencat.cat/transit i a través de les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació.

Per tal d’evitar sinistralitat, l’SCT demana la col·laboració de tots els conductors i conductores perquè continuïn sent responsables al volant o manillar i no abaixin la guàrdia en cap moment per tal d’evitar accidents. A banda d’insistir en la necessitat de mantenir l’estat del vehicle en condicions òptimes i passar les revisions oportunes per tal de garantir una mobilitat segura, es recorda la importància de:

-utilitzar els sistemes de seguretat passiva (casc, cinturó i sistemes de retenció infantil)

-no manipular el telèfon mòbil ni altres dispositius electrònics com el GPS i la ràdio i de recórrer a la figura del copilot per tal d’evitar distraccions en aquest sentit

-respectar en tot moment els límits de velocitat i adaptar-se a les circumstàncies de la via

-no combinar l’alcohol/drogues i la conducció

 

MOSSOS D’ESQUADRA

El cos de Mossos d’Esquadra posarà en marxa un dispositiu especial els dies 23 i 24 de juny, amb el desplegament de 2.794 efectius a tot el territori per garantir que les revetlles de Sant Joan d’arreu de Catalunya es desenvolupin sense incidents. El dispositiu posa l’accent en tres àmbits: la mobilitat, la seguretat ciutadana i l’ordre públic.

Els mossos desplegats garantiran la presència policial d’ordre públic i seguretat ciutadana en els punts determinats, realitzaran controls preventius de trànsit en vies de comunicació, faran dispositius específics en llocs de gran aglomeració de persones i duran a terme controls de policia administrativa.

S’ha establert un dispositiu especial de trànsit, que preveu desplegar 303 mossos a la xarxa viària catalana, per tal de vetllar per la seguretat a les carreteres. S’establirà, a les vies de màxima mobilitat i vies secundàries, fins a 66 controls de drogo-alcoholèmia entre les 22 hores del dia 23 i les 10 hores del dia 24 de juny.

Els agents faran especial incidència a les vies d’entrada i sortida dels nuclis urbans, així com a les zones que concentrin un major nombre de desplaçaments. També s’incrementarà la vigilància a les principals zones d’oci, platges i línies ferroviàries més importants.

D’altra banda, amb motiu de la celebració de les revetlles populars de Catalunya es produeix un augment en l’ús d’articles pirotècnics, així com en l’activitat comercial relacionada amb la seva venda. Els mossos vetllaran pel compliment de la normativa vigent relacionada amb l’ús i venda d’articles pirotècnics.

Els objectius dels dispositius de seguretat activats durant la celebració de les diferents revetlles són:

 • Vetllar pel bon desenvolupament de les activitats festives que es duen a terme arreu del país amb motiu de la revetlla de Sant Joan, en especial a les zones de platges.
 • Protegir el lliure exercici dels drets i les llibertats dels ciutadans i garantir la seguretat ciutadana.
 • Incrementar la vigilància i control d’aquells llocs i espais factibles de concentrar grans aglomeracions de persones i així garantir la pacífica convivència.
 • Garantir la seguretat en la mobilitat de les persones i combatre la indisciplina viària per reduir el nombre de víctimes i d’accidents de trànsit.
 • Detectar qualsevol infracció administrativa relativa a la venda de material pirotècnic.
 • Prevenir i evitar aquelles activitats que puguin causar incendis, tant en l’àmbit urbà com en zones forestals o properes.
 • Controlar les condicions administratives en l’àmbit dels locals d’oci, molt especialment les relatives a la ingesta d’alcohol per part de menors.

Principals consells de seguretat per l’ús correcte dels petards i les fogueres:

 • Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics en un establiment autoritzat i llegiu les instruccions de cada article
 • No us guardeu petards a les butxaques ni us els poseu a prop de la cara i el cos
 • Utilitzeu mitjans segurs per encendre el material pirotècnic, com metxes i similars
 • Enceneu sempre la metxa per l’extrem perquè us doni temps d’enretirar-vos
 • Si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo
 • No llanceu mai petards contra ningú ni des de balconades o finestres
 • No llanceu coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones
 • Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres
 • No encengueu cap petard dins les cases

Fogueres:

 • Si voleu fer una foguera, respecteu la distància de 15 metres respecte dels cotxes aparcats i les façanes
 • No heu de permetre mai que ningú salti damunt les brases.
 • Heu de demanar autorització a l’ajuntament per fer una foguera, i comunicar-li la situació, ja que ha de permetre el pas dels vehicles d’emergència
 • Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d’espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta
 • Vigileu sobretot el pas de les línies elèctriques, telefòniques, etc.
 • Si penseu fer la foguera en un solar, abans deixeu-lo net de bardisses o de materials inflamables. Per no fer malbé el paviment, poseu terra o sorra (un mínim de 10 cm de gruix). Si el paviment és d’asfalt, aquesta precaució és imprescindible
 • Aneu amb compte amb el que cremareu. Han de ser coses que deixin brasa, sobretot de fusta. No cremeu papers ni teixits, perquè el vent els pot enlairar. No utilitzeu bidons, llaunes o esprais, ja que poden explotar, ni pneumàtics o plàstics pels seus efectes contaminants
 • En general, feu la foguera petita i, si sobren materials, aneu-los-hi afegint a poc a poc
 • Encara que sigui més lent i menys espectacular, heu d’encendre la foguera per diferents focus, de paper, de palla, etc. No feu servir mai gasolina ni qualsevol líquid inflamable
 • Si fa vent, és millor que deixeu la festa per un altre any, no la convertíssim en una tragèdia
 • Tingueu en tot moment algun mitjà per apagar la foguera (galledes d’aigua, mànegues, extintors, etc.) i vigileu la foguera fins que quedi del tot extingida i, sobretot, ruixeu el caliu perquè no hi pugui haver accidents
Switch to mobile version