Autor Sanitat
5 Juliol 2015 a 09:30

El Govern impulsa el Projecte COMSalut

Vol atendre els ciutadans de manera integral en tots els àmbits

Medicaments // Imatge d'arxiu

Medicaments // Imatge d’arxiu

El Govern ha acordat impulsar la implantació del Projecte COMSalut a les àrees bàsiques de salut de Catalunya per proporcionar una atenció integral als ciutadans en tots els àmbits de la seva comunitat. Es tracta d’anar més enllà de les prescripcions mèdiques tradicionals, i promoure els hàbits saludables per prevenir malalties i millorar les condicions de vida dels ciutadans.

El Projecte COMUNITAT I SALUT: atenció primària i comunitària, que forma part del Pla de Salut 2011-2015, és una aposta del Govern per la medicina comunitària, que busca el benefici global de la comunitat a partir del benestar de cadascuna de les persones que la integren. El seu objectiu és doble: promoure el desenvolupament de la salut comunitària a Catalunya reorientant el sistema sanitari i augmentar la implicació del conjunt de la societat en la protecció i la promoció de la salut de la població.

Mitjançant el projectes es dotarà als equips d’atenció primària i comunitària d’autonomia de direcció i gestió suficient per formular els seus objectius específics en funció de les particularitats locals i es potenciarà el treball en xarxa i la implicació activa del teixit comunitari. Entre d’altres, es faran accions per prevenir malalties, promoure hàbits saludables i protegir la salut en l’entorn comunitari, com la prevenció i el control del tabaquisme, la promoció de l’activitat física o l’alimentació saludable per prevenir l’obesitat. En el cas dels infants s’oferirà una atenció integral tant a l’escola com en altres espais de la comunitat, que millori les seves condicions de vida associades a la salut.

El projecte implica directament l’atenció primària de salut i els dispositius de salut pública locals i està obert a tots els agents socials. S’estima que el 80% dels factors que determinen la salut es troben fora del sistema sanitari i, per tant, protegir i millorar la salut de la població reclama una acció intersectorial, que inclou tot el Govern i el conjunt de la societat.

En aquest projecte intervenen els equips d’atenció primària i comunitària, la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i el Servei Català de la Salut (CatSalut). Els equips d’atenció primària i comunitària es comprometen a reorientar les activitats assistencials i col·lectives, mentre que la Secretaria de Salut Pública ha de facilitar l’adopció d’activitats intersectorials i comunitàries. Per la seva banda, l’AQuAS s’encarregarà principalment d’avaluar el projecte, i finalment, el CatSalut tindrà un paper primordial en la relació amb les entitats proveïdores implicades.

Els professionals promouran hàbits saludables per prevenir malalties i millorar les condicions de vida dels pacients. El projecte es  posarà en marxa de forma progressiva arreu del territori.

Switch to mobile version