Autor Societat
21 Juliol 2015 a 14:00

La UVic-UCC és la institució de la Catalunya Central que més creix en investigació

Segons l’últim informe de l’Observatori de la Recerca

Montse Méndez parlant al costat de Jordi Villà i Xavier de las Heras // Imatge cedida per UVic-UCC

Montse Méndez parlant al costat de Jordi Villà i Xavier de las Heras // Imatge cedida per UVic-UCC

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) és la institució de la Catalunya Central que més creix en recerca i investigació. Els resultats del quart informe quinquennal de l’Observatori de la Recerca a la Catalunya Central, elaborat per la Biblioteca del Campus Manresa de la UPC i que estudia l’evolució de la investigació a la demarcació, situa la UVic-UCC a la segona posició, només per sota del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. La universitat de les comarques centrals ha pujat dues posicions respecte l’informe de l’any passat. En el període 2009-2013 va publicar 115 projectes d’investigació mentre que en el quinquenni 2010-2014 ja havia superat els 150. Com ja havia passat en les altres tres edicions, el Centre Tecnològic Forestal es manté a la primera posició amb 268 articles publicats, 7 més que en l’informe anterior. La Fundació Althaia de Manresa, amb 139, i l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa-UPC, amb 134, han publicat 9 i 11 articles més, respectivament, i són la tercera i la quarta institució del rànquing.

Els resultats de l’informe es van presentar ahir a la tarda a la sala Segimon Serrallonga del Campus UVic de la UVic-UCC. El vicerector de Recerca, Jordi Villà, va valorar molt positivament el creixement de la investigació dels últims anys a la universitat i va assegurar que cal eliminar entrebancs per fer fluir la recerca: “en el cas de la UVic-UCC hem identificat de àrees d’investigació que ens han permès redirigir els recursos i especialitzar-nos“.

Al seu torn, el coordinador de l’Observatori, Xavier de las Heras, assegurava que “els resultats demostren que hi ha una massa crítica que fa recerca des de la perifèria de Barcelona” i en aquest sentit va dir que “cada dos dies algun investigador de la Catalunya Central publica un article a nivell internacional“.

L’informe assenyala que malgrat l’impacte de la crisi econòmica la recerca ha augmentat “tant en quantitat com en qualitat”. La recerca desenvolupada entre 2010 i 2014 a l’Anoia, al Solsonès, al Bages i a Osona ha augmentat, com ho constaten l’augment del número de projectes d’investigació i de les cites. La xifra total de publicacions ha augmentat a Osona, el Bages i el Solsonès, mentre que s’ha mantingut a l‘Anoia. El Berguedà, en canvi, no s’ha analitzat en aquest informe perquè el centre que feia recerca ha deixat de fer-ho. . Al Solsonès, a Osona i al Bages, s’investiga sobretot en l’àrea de ciències i biomedicina, mentre que els centres estudiats a l’Anoia treballen més el camp de la tecnologia.

Enguany, s’hi ha incorporat, a més, el número de patents que els centres analitzats han sol·licitat entre el 2010 i el 2014. La cap de la Biblioteca del Campus Manresa, Montse Méndez, ha assegurat que “és difícil identificar-les perquè les patents es sol·liciten no pel lloc sinó per l’objectiu”.

L’Observatori facilita la gestió de la investigació del coneixement

L’Observatori de la Recerca a la Catalunya Central es va crear el 2012 impulsat per la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa de la UPC. Aquesta institució va néixer amb la voluntat de mesurar objectivament la recerca que es desenvolupa a la demarcació de la Catalunya Central. Des de la seva creació, l’Observatori presenta cada any un estudi bibliomètric de la recerca elaborada a les comarques del centre del país. Segons els seus promotors, l’objectiu estratègic del projecte és emprar l’indicador com una eina que faciliti l’anàlisi de l’evolució de la recerca de tal manera que esdevingui un suport per a les institucions en la gestió de la investigació del coneixement.

Informe complet

Switch to mobile version