Autor Política
18 Setembre 2015 a 14:00

El comitè operatiu d’acollida de les persones refugiades ja comença les primeres accions

Àngel Miret serà el coordinador d’aquest comitè

Reunió comitè refugiats // Imatge cedida per la Generalitat

Reunió comitè refugiats // Imatge cedida per la Generalitat

La primera reunió del comitè operatiu d’acollida de les persones refugiades ja ha tingut lloc. Aquest grup s’ha creat per continuar treballant en la definició de l’estratègia d’acollida de les persones refugiades que ens el propers mesos arribaran a Catalunya.

Segons la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, ha afirma: “Encara desconeixem la data i la xifra de refugiats que arribaran a Catalunya, però tenim la màxima voluntat de treballar de forma coordinada”. La reunió també ha servit per presentar Àngel Miret com a coordinador del comitè operatiu. Miret ha valorat positivament la reunió i ha explicat que es treballar amb molts escenaris possibles en funció de com es produeixi l’arribada dels refugiats a Catalunya i, a més, ha afegit: “La crisi humanitària no comença ni acaba amb aquesta xifra, per què la guerra a Síria segueix”. A més, ha dit: “Aquest operatiu es pot allargar en el temps i s’haurà d’anar adaptant a les necessitats i circumstàncies de cada moment”.

Segons Miret, la reunió  ha servit: “Començar a posar les primeres bases per elaborar un banc de recursos dels que disposa el país, des de l’àmbit públic, el Tercer Sector i també des de l’àmbit privat. És complex elaborar aquest inventari, que requerirà també de la valoració in situ dels recursos amb què comptem”.

Miret ha destacat: “Per altres experiències, a l’hora de distribuir les persones refugiades arreu del territori, sabem que no hem de pensar en grans models de concentració, sinó en un primer acolliment en estructures grans, però per aconseguir que, en uns mesos, les famílies comptin amb habitatges on preservar la seva intimitat, perquè puguin fer un procés d’integració a l’entorn, a l’escola, al treball, al sistema sanitari, etc., aconseguint així l’objectiu, que ha de ser la seva normalitat vivencial”.

 

Àngel Miret ha valorat també “la solidaritat dels ciutadans i ciutadanes del nostre país, que s’ha fet palesa un cop més”, i  ha destacat: “Aquesta solidaritat es pot vehicular de moltes maneres: amb un acompanyament a les famílies nouvingudes, proporcionant-les coneixements de l’entorn, guiant-les en l’aprenentatge lingüístic, etc.”

Sobre el funcionament del comitè operatiu, el seu coordinador ha explicat: “Aquestes reunions ens permeten treballar amb temps i previsió per poder fer plantejaments sobre diferents escenaris en els què es podrà produir l’arribada dels refugiats a Catalunya. A partir d’ara, caldrà, però, treballar en grups més reduïts per fer eficaç i eficient la feina de coordinació, de pedagogia i discurs davant la ciutadania i de línies de treball concretes per garantir la normalitat vivencials dels nouvinguts”.

 A la reunió, que ha estat presidida per la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada del Director General d’Immigració, Xavier Bosch, també hi han participat representants de tots els departaments del Govern, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, les quatre Diputacions catalanes, l’Ajuntament de Barcelona, el Consell de l’Advocacia Catalana, ACSAR, ACNUR, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, CCAR, la Taula del Tercer Sector, la Creu Roja Catalunya, Accem Catalunya, Càritas Catalunya i Stop Mare Mortum.

Switch to mobile version