Autor Societat
10 Setembre 2015 a 14:00

El Govern reconeix la tasca d’ONCE i la seva Fundació a Catalunya

L’entitat va crear més de 1.000 llocs de treball a Catalunya l’any passat

 

ONCE // Imatge cedida per la Generalitat

ONCE // Imatge cedida per la Generalitat

La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presidit l’acte de reconeixement per part del Govern de la tasca social de l’ONCE a Catalunya. A més, en el decurs de l’acte, el seu delegat territorial, Xavier Grau, ha presentat les dades de l’entitat corresponents al darrer exercici.
La vicepresidenta Munté ha posat en valor la tasca de l’ONCE i l’estreta col·laboració que hi ha hagut al llarg dels anys entre l’entitat i la Generalitat. Neus Munté ha agraït que Catalunya pugui comptar amb l’expertesa d’una organització històrica com l’ONCE, amb qui el Govern comparteix l’objectiu de garantir les oportunitats necessàries perquè les persones amb discapacitat puguin tirar endavant amb autonomia i èxit el seu projecte de vida.
En aquest sentit, Munté ha destacat el conveni marc, signat l’any passat, on l’entitat i la Generalitat van prendre el compromís de seguir col·laborant per a la inclusió social de les persones amb discapacitat des de diversos àmbits. El text estableix un conjunt d’acords emmarcats en els eixos següents: inserció laboral i formació, cooperació transversal, accessibilitat universal, educació, responsabilitat social i innovació.
La vicepresindeta també ha fet referència a altres convenis que els departaments d’Ensenyament, Interior i Empresa i Ocupació han subscrit amb l’entitat els darrers anys i que juntament amb el conveni marc posen de manifest la voluntat del Govern de treballar colze a colze amb el Tercer Sector.
En quan educació, en aquest curs que està a punt de començar, més de 1.200 alumnes cecs o amb deficiència visual greu arreu de Catalunya tenen garantida una formació inclusiva i normalitzada gràcies al conveni entre el Departament d’Ensenyament i l’ONCE, el primer dels quals es remunta a 1985.
La intervenció dels professionals de l’ONCE i del Departament d’Ensenyament se centra en l’avaluació psicopedagògica, en l’orientació a centres, docents, alumnes i famílies i en l’adaptació de tots els materials necessaris per tal que l’alumne pugui seguir el currículum al mateix ritme que els seus companys i companyes de classe.
Pel que fa seguretat, els convenis signats apunten la col·laboració específica amb els Mossos d’Esquadra per reforçar la formació i millorar l’atenció especialitzada a les persones amb discapacitat.
Els convenis entre l’Administració de la Generalitat i l’ONCE també donen suport a la inclusió social de les persones amb discapacitat, mitjançant la inserció laboral estable i de qualitat.
Balanç de l’activitat de l’ONCE 2014
L’ONCE i la seva Fundació van tancar 2014 amb un nou rècord de generació d’ocupació, encara en temps de crisi, amb l’impuls de 10.182 llocs de feina, més del 90% ocupats per persones amb discapacitat. Cada dia de l’any, l’Organització va aconseguir que 28 persones accedissin a un nou lloc de treball, la millor eina per a la inclusió social, segons destaca la memòria de l’ONCE i la seva Fundació 2014. L’Organització va tancar l’any sumant ocupació de qualitat per a persones amb discapacitat, amb gairebé 3.000 llocs de treball generats de forma directa i més de 7.000 a través de terceres empreses i institucions.
A Catalunya, l’ONCE i la seva Fundació i altres entitats amb el seu suport van generar 1.032 llocs de treball l’any passat, gràcies fonamentalment a la solidaritat de la societat catalana que compra els productes de joc responsable que comercialitza l’ONCE i ajuda amb això a la seva gran tasca social. Així, a finals de l’últim exercici, 7.000 famílies catalanes van rebre un salari d’ONCE, la seva Fundació ONCE o d’ILUNION.
A l’ONCE Catalunya (comptant la seva Delegació Territorial, el Centre de Recursos Educatius i el Servei Bibliogràfic) es van fer un total de 532 contractacions, de les quals 109 es van convertir en indefinides i 331 van ser altes per primera contractació, el 94% per a persones amb discapacitat. La plantilla d’agents venedors, a 31 de desembre, es va situar en 2.933 treballadors que compten amb 1.550 quioscos i 134 estands a tot Catalunya.
Les persones amb discapacitat sumen el 87,1% de les que treballen a l’ONCE; el 77,1% ho fan a la Fundació ONCE; i el 32% a ILUNION, una demostració que rendibilitat social i econòmica són possibles.
 
DADES MEMÒRIA ONCE 2014: CATALUNYA
 
ILUNION
L’ONCE i la seva Fundació van culminar el 2014, malgrat les dificultats de la crisi, la unificació de totes les seves empreses socials sota la denominació d’ILUNION: il·lusió i unitat com a motors de l’ocupació i la inclusió de les persones amb discapacitat a tot el territori estatal. L’objectiu és oferir a la societat un grup amb l’ADN de l’ONCE i la demostració que l’economia social és un nou model de fer empresa que reparteix dividends mitjançant oportunitats de vida i ocupació per a persones amb discapacitat.
 
ILUNION va tancar el 2014 amb 30.696 treballadors, amb una facturació de 746,6 milions d’euros, un 6% més que l’any anterior. En l’exercici 2014, la facturació d’ILUNION a Catalunya va assolir un import d’una mica més de 107 milions d’euros. A Catalunya, la marca única d’empreses socials de l’ONCE i la seva Fundació compta amb 43 centres dels quals 19 són Centres Especials d’Ocupació. La plantilla mitjana de treballadors va ser de més de 3.200 empleats, dels quals el 40% són persones amb discapacitat i el 60% no tenen cap discapacitat.
 
Joc responsable, motor d’acció social
La recaptació dels diferents productes de joc comercialitzats per l’ONCE es va elevar el 2014 fins als 1.765,1 milions d’euros, fet que suposa una caiguda del 3,9% respecte a l’exercici anterior, i acumula una minva d’un 10% en els últims tres anys, afectada per la crisi, l’auge dels operadors d’Internet, el joc il·legal al carrer, i el manteniment de l’impost del 20% als premis de les loteries públiques, la retirada del qual ha estat reiteradament sol·licitada al Ministeri d’Hisenda al demostrar la seva falta d’eficàcia recaptatòria i els seus efectes nocius sobre els compradors. A Catalunya les vendes van ascendir a 229 milions d’euros, amb una caiguda del 5,2% respecte l’any 2013.
 
Serveis Socials ONCE: gran paraigua de cobertura personalitzada
Durant el 2014, un total de 3.279 persones es van sumar a l’ONCE en la seva condició de nous afiliats, és a dir, en perdre la totalitat o gran part de la seva visió. D’aquests, 485 ho van fer a Catalunya, on el col·lectiu suma 10.475 persones cegues o amb discapacitat visual greu. Per a ells i els 72.044 afiliats actuals, l’Organització ofereix un paraigua de cobertura total, amb una àmplia oferta de serveis personalitzats. Els Serveis Socials per a persones cegues i amb discapacitat visual són la màxima prioritat de l’entitat, sent la inversió final en qüestions socials que va realitzar només l’ONCE l’any passat a Catalunya, dins i fora d’ella, de més del 40% de seus ingressos bruts.
Fundació ONCE: palanca de transformació social
La Fundació ONCE segueix sent el lloc de trobada i suport per a les persones amb discapacitat, a més de gran impulsor i defensor de tot el que les afecta. La Fundació ONCE realitza aportacions per a la posada en marxa de projectes d’ocupació i formació per a persones amb discapacitat i/o accessibilitat. El 2014 va contribuir a Catalunya a fer realitat més de 170 projectes, alguns dels quals van ser:
  • 5 projectes en matèria de creació i consolidació de centres ocupacionals.
  • 16 ajudes individuals d’accessibilitat per a l’ocupació.
  • 27 projectes de construcció i equipament de centres residencials i de dia.
  • 64 projectes per a l’atenció a persones pluridiscapacitades.
  • 13 projectes de serveis d’autonomia personal i vida independent.
  • 4 projectes en matèria de transport col·lectiu.
  • 17 projectes en matèria de sensibilització social.
  • 25 projectes en matèria de creació i consolidació d’ocupació.
 
Gossos Pigall
Al llarg de l’any 2014 la Fundació ONCE del Gos-Guia va proporcionar 23 gossos guia per a afiliats de Catalunya, el que va suposar un total de 196 gossos actius del miler que hi ha a tot l’Estat.
 
Formació
La Fundació ONCE va dur a terme durant el 2014, 161 accions formatives a Catalunya per afavorir l’ocupació, amb un total de gairebé 11.500 hores i més de 1.200 alumnes, tots ells persones amb discapacitat. Des de l’ONCE, l’any passat, també es van realitzar 101 cursos d’aspirants a la venda, en els quals es van formar 444 persones, i 9.892 convocatòries de formació i reciclatge per a la plantilla activa de treballadors.
Switch to mobile version