Autor Societat
24 Setembre 2015 a 13:00

L’entramat societari del clan armeni assentat al Moianès blanquejava diners

El patrimoni embargat al clan familiar ascendeix a més de 15 milions d’euros

Patrimoni embargat del clan armeni

Patrimoni embargat del clan armeni // Imatge cedida per la Generalitat

El passat 18 de setembre els agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea Central de Crim Organitzat i a l’Àrea Central de Delictes Econòmics van detenir 10 persones com a presumptes autores de delictes fiscals, blanqueig de capitals i pertinença.

La investigació va iniciar-se a principis de 2012 quan els Mossos van detectar l’assentament d’un clan familiar armeni a Santa Maria d’Oló vinculats a un complex entramat societari.

L’FBI va informar que les persones es trobaven en territori català i que anteriorment havien estat detingudes als Estats Units d’Amèrica per blanqueig de capitals.

L’estudi de les empreses va fer que aflorés un entramat societari amb objectes socials molt diversos i que tenien com a nexe d’unió que estaven controlades pel mateix grup familiar. A partir de llavors va començar un exhaustiu estudi econòmic retrospectiu centrat en els moviments dels diners del conjunt de l’estructura societària en els últims anys  tant de les persones físiques com jurídiques.

La traçabilitat dels diners va possibilitar acreditar que els arrestats es relacionaven amb persones i empreses vinculades amb les màfies de l’est i que tenien el seu origen en multitud de jurisdiccions estrangeres algunes considerades paradisos fiscals o territoris no cooperants.

En els casos on ha estat possible seguir els rastres dels fons, els investigadors han pogut establir que gran part tenien origen de Rússia.

En molts casos els diners arribaven a l’entramat societari ubicat a Catalunya sota la cobertura d’operacions comercials o préstecs.

Una vegada els diners eren a l’Estat espanyol començava una frenètica activitat de transferència entre altres empreses i les persones físiques vinculades de tal manera que el seguiments dels diners era pràcticament impossible.

Un cop els agents van tenir identificats els membres de la trama es va dur a terme un operatiu policial en vuit immobles i empreses de les localitats de Vic, Lleida, Santa Maria de Oló, Olost i Manresa. A banda de la detenció de nou persones s’hi va intervenir una gran quantitat de documentació econòmica, equips informàtics, joies,… El desè detingut es va fer a Madrid.

El jutge va decretar l’embargament de catorze propietats, el bloqueig bancari i sis vehicles d’alta gamma de manera que el valor del conjunt del patrimoni supera àmpliament els 15.000.000 euros.

La gran quantitat d’obres d’art, joies i altres objectes localitzats en el domicili va obligar a precintar el domicili sota custòdia policial.

La investigació va comptar amb la participació activa de l’Agència Estatal d’Administració Tributària per l’aparició de presumptes delictes fiscals. La investigació encara no ha finalitzat degut a que encara manca la documentació econòmica sol·licitada a alguns països.

El jutge va decretar la llibertat amb càrrecs per als deu detinguts amb prohibicions de sortida del territori estatal i l’obligatorietat de presentar-se al jutjat.

Switch to mobile version