Autor Cinema, teatre i televisió
3 Novembre 2015 a 18:00

Crítica cinematogràfica: The Imitation Game

Desxifrant l’enigma de la humanitat

The Imitation Game

The Imitation Game

THRILLER. Regne Unit. Estrenada: 2014. Dirigida: Morten Tuldum. Repartiment: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Mark Strong, Allen Leech. Duració: 114 min.

Cada dia s’utilitza l’ordinador però pocs en coneixen l’origen d’aquest aparell. Gràcies al film oscaritzat de Morten Tyldum The imitation game la figura d’Alan Turing  s’ha donat a conèixer. Turing, interpretat per Benedict Cumberbatch, és un jove capaç de resoldre els enigmes més complicats. En plena Segona Guerra Mundial, l’exèrcit anglès, en descobrir el seu potencial, decideix reclutar-lo per tal de desxifrar la màquina anomenada Enigma que serveix de codificador pels missatges de l’exèrcit alemany. Turing per tal d’aconseguir desxifrar tots els codis en el mínim temps possible crea una màquina, la precedent als ordinadors actuals. Turing bateja la màquina amb el nom de Christopher, l’amor de la seva vida. The imitation game tracta el desxiframent un dels majors enigmes de la història: la inclinació sexual de les persones.

Tyldum crea un doble sentit amb l’enigma a desxifrar el qual es resol quan la màquina rep un nom. Quan en el film es mostra al petit Turing es deixa entre veure que era un noi introvertit i poc segur de si mateix però que gràcies al seu únic amic Christopher canvia i comença a descobrir la seva verdadera sexualitat. El llargmetratge de Tyldum serveix com a crítica social a l’actitud que els governs i la societat tenen vers l’homosexualitat. Quan els gustos sexuals de Turing són descobert per la policia és el moment en que el director de la cinta crítica més fortament la societat postmoderna i el reflex que l’actual societat encara té. Una visió contemporània emmarcada en un context real i proper.

El film va ser nominat a 8 candidatures als Oscars 2014 però va emportar-se’n 1 per millor guió adaptat del llibre d’Andrew Hodges. El guardó va premiar la destresa d’explicar la biografia de Turing en tres temps diferents: el present, el passat proper i el passat llunyà.

Cristina Nocete

@crisnocete

Switch to mobile version