Autor Economia
14 Novembre 2015 a 16:00

Els preus al consum augmenten cinc dècimes respecte el setembre a Catalunya

L’IPCA augmenta dues dècimes

PIMEC // Imatge cedida per pimec

PIMEC // Imatge cedida per pimec

La inflació espanyola del mes d’octubre augmenta sis dècimes respecte al mes anterior i deixa la variació interanual de l’IPC en el -0,7%, dues dècimes per sobre de la de setembre.

Per la seva banda, l’IPCA (harmonitzat) augmenta dues dècimes, fins al -0,9%, i s’apropa a la del conjunt de la Unió Monetària (0,0%). Per la seva incidència, destaquen els augments en termes interanuals dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques (1,9%), de les begudes alcohòliques i tabac (1,3%), de l’hoteleria i restauració (1,0%), de vestit i calçat (0,6%) i de l’ensenyament (0,6%), i la disminució del transport (-5,7%) i de l’habitatge (-4,5%). D’altra banda, la inflació subjacent augmenta una dècima en relació al setembre i se situa en el 0,9% interanual.

Pel que fa a l’evolució del nivell de preus a impostos constants, a l’octubre se situa en el -0,7% en termes interanuals, igual que l’índex general.

A Catalunya, els preus al consum augmenten cinc dècimes en relació al setembre, el que situa la variació interanual en el -0,3%, quatre dècimes per sobre la del conjunt d’Espanya. A Catalunya els preus han augmentat més en alimentació i begudes no alcohòliques, en hotels, cafès i restaurants, ensenyament, oci i cultura, i parament de la llar, i s’han reduït menys en habitatge. Els preus a Catalunya han disminuït més en transport i han augmentat menys en begudes alcohòliques i tabac.

Barcelona, amb un increment de cinc dècimes dels preus en relació al mes anterior, se situa amb una taxa interanual del -0,1%, la més alta de l’Estat. Girona, amb un augment de sis dècimes en relació al setembre, situa la seva taxa d’interanual en el -0,8%. Lleida, amb un increment de cinc dècimes en relació al mes anterior, situa la seva taxa interanual en el -0,7%. Finalment, a Tarragona, els preus augmenten quatre dècimes respecte al setembre i situen la seva variació interanual en el -0,9%.

Switch to mobile version