Autor Cultura
23 Desembre 2015 a 14:00

Focs per a la Nit de Nadal

Ancestrals ritus perviuen al voltant de la Missa del Gall

La Fia-faia al Berguedà // Imatge del web berguedaturisme

La Fia-faia al Berguedà // Imatge del web berguedaturisme

El foc també fa acte de presència a les festes de Nadal. Durant tot el període nadalenc, encara que amb tres moments destacats: la Nit de Nadal, la nit de Cap d’Any i la nit de Reis. Òbviament, l’ús del foc, preferentment en entorns rurals o muntanyosos, prové dels ancestrals rituals pagans del solstici d’hivernen honor de les divinitats solars. En la reconversió efectuada pel cristianisme, bona part de les fogueres, torxes i altres manifestacions del foc tenen lloc al voltant de la Missa del Gall, de la Nit de Nadal.

La tradició és manté arreu dels Països Catalans, i si antigament els desitjos expressats al voltant del foc tenien a veure amb la vida del camp, amb ritus per a la millora de la fertilitat, per a l’abundor de les collites en l’any a venir o, simplement, per foragitar els esperits malignes, avui dia priva més la sensació de companyonia i de diversió al voltant del foc reparador que només fa fora el fred ambient.

Si ens centrem en les fogueres de la mitjanit del 24 de desembre, s’han de destacar les d’Agullana, Boadella d’Empordà, la Jonquera, o Sant Llorenç de la Muga, a l’Alt EmpordàTavertet i Rupit mantenen destacadament la tradició a la comarca de l’Osona. Al Pirineu, on antigament florien els focs, podem trobar encara avui La Crema del Carro, a Organyà (Alt Urgell), després de la Missa del Gall, a la plaça de les Homilies.

Baixant al Vallès, a Sant Feliu de Codines hi havia el costum de plantar i encendre el Pi de Nadal, que s’envoltava amb branques, troncs i arbustos per calar-hi foc la Nit de Nadal. A Caldes de Montbui calia esperar a la festivitat de Sant Joan Evangelista (27 de desembre). Avui dia d’aquestes cerimònies en queda ben poc, si no és pels avets generosament plantats a les places de les viles, amb profusió d’ornaments i il•luminació.

La Nit de Nadal, a més de nit de fogueres, també és nit de torxes i de teies, amb troncs i herbes seques. Abans o després de la Missa del Gall, s’encenen de manera ritual. Tothom ha sentit parlar de la Festa de la Fia-faia, que té lloc a Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola (el Berguedà). Les “faies” són les torxes fetes ambherbes recollides al bosc una setmana abans. El càntic que acompanya la cremada diu: “Fia-faia, fia-faia, Nostre Senyor ha nascut a la paia!”. Al País Valencià, com a terra especialment dotada pel foc, hi ha nombroses poblacions amb reunions col•lectives de torxes.

Switch to mobile version