Autor Societat
16 Gener 2016 a 16:00

La Diputació de Barcelona presenta tres projectes estratègics d’atenció a les persones

Han estat impulsats per l’Àrea d’Atenció a les Persones

 

Projectes estratègics d'atenció a persones // Imatge cedida per la Diputació de Barcelona

Projectes estratègics d’atenció a persones // Imatge cedida per la Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha presentat als ajuntaments, en una sessió que ha tingut lloc a l’edifici Migjorn del Recinte Mundet, tres projectes estratègics per a aquest mandat, impulsats des de l’Àrea d’Atenció a les Persones: el Programa d’Acollida de Persones Refugiades, el Servei Local de Teleassistència i el Programa d’Arranjament d’Habitatges. Durant la sessió, s’han compartit els principals objectius i línies d’acció per donar resposta a reptes de gran envergadura i impacte en el món local.

En quan el Programa d’Atenció als Refugiats, Meritxell Budó, vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, i responsable de l’Àrea d’Atenció a les Persones, ha destacat: “Des dels municipis i el conjunt del món local hem de preparar-nos i actuar, amb el govern de la Generalitat de Catalunya, per ser municipis d’acollida amb condicions dignes, garantint els drets de les persones sol·licitants d’asil, amb projectes de coresponsabilitat i de convivència de futur”. I ha posat l’èmfasi en el fet que cal dimensionar be l’abast del fenomen i desenvolupar plans i actuacions estables, perquè aquesta no és una crisi temporal.

A més Budó ha afegit: Aquest repte l’hem d’abordar tots els ajuntaments i administracions molt coordinadament i aquesta és, també, la nostra voluntat i la funció de la Diputació”. Per això, la corporació ha posat en marxa dues línies d’ajuda: la primera amb l’aportació de 150.000 euros al Fons Català de Cooperació per ajudar de forma immediata a les persones sol·licitants d’asil en el trajecte; i la segona, de suport als municipis en l’acollida, per la qual s’està treballant en el marc del Comitè d’Acollida de les Persones Refugiades, impulsat pel govern de la Generalitat de Catalunya.

Per la seva banda, Àngel Miret, responsable del Programa de Refugiats de la Generalitat de Catalunya, ha explicat el Programa de Suport a l’Acollida de les Persones Refugiades, i ha remarcat: El refugi és un dret” i “No estem fent almoina ni caritat; tenim l’obligació d’atendre aquestes persones; és una reflexió que s’ha de fer”.

Des de la Generalitat s’impulsarà una campanya informativa per promoure la reflexió sobre els refugiats, consensuada entre totes les administracions i entitats implicades, que es difondrà a través dels mitjans de comunicació.

Pel que fa al Servei Local de Teleassistència, Maite Fandos, diputada de Benestar Social, ha expressat el compromís d’universalitzar el servei durant el present mandat amb l’arribada a 100.000 persones usuàries, i seguir reforçant el model de cooperació públicoprivada que ha permès millorar l’atenció a les situacions de major vulnerabilitat; enfortir les intervencions preventives, l’adaptació a necessitats diverses, com les dificultats de mobilitat o la discapacitat auditiva, i oferir una teleassistència mòbil per a persones que viuen en entorns aïllats.

Actualment la teleassistència arriba a 70.000 persones usuàries, un 10% de la població major de 65 anys, i amb el futur creixement  es vol donar resposta a la demanda i voluntat de creixement dels ajuntaments de la demarcació.

També ha explicat que el Programa d’Arranjament d’Habitatges creixerà durant aquest mandat amb 2000 intervencions anuals, especialment al bany i a la cuina, per millorar l’accessibilitat i seguretat als domicilis de persones grans o de persones amb necessitats especials o discapacitats.

Ha recordat que fins ara hem fet tres edicions del programa en les que han participat 153 municipis amb 3.500 arranjaments dels que s’han beneficiat 7.600 persones.

Switch to mobile version