Autor Societat
24 Gener 2016 a 16:00

L’ATM de Barcelona tanca el 2015 amb un rècord de viatgers

Les xifres mostren un increment anual de 23 milions de viatges més que el 2014

ATM // Imatge cedida per la Generalitat

ATM // Imatge cedida per la Generalitat

Les dades de viatgers de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona confirmen la recuperació de la demanda que es va iniciar al segon semestre de l’any 2013 i que ha permès tancar l’exercici amb 939,3 milions de viatges, un 2,5% més que el 2014. En xifres absolutes suposa un increment anual de 23 milions de viatges més que el 2014, superant en 2 milions el màxim històric de l’any 2011.

L’àmbit del sistema tarifari integrat comprèn 346 municipis i un total de 5,7 milions d’habitants. L’1 de gener de 2015 es va ampliar l’àmbit del sistema amb la plena integració de la comarca d’Osona a la sisena corona tarifària. Les comarques del Berguedà i el Ripollès es van integrar a la 7a corona tarifària amb l’emissió de paquets de targetes de 10 viatges integrades.

En xifres percentuals, destaquen els autobusos interurbans de la Generalitat de Catalunya, que han guanyat un 4,2% de viatgers. Aquest augment s’explica no només per l’increment de la demanda sinó per la posada en servei de noves línies de busos d’altes prestacions, les exprés.cat. Els autobusos de l’AMB també han crescut un 4,2%; el Tramvia, un 3,8% i les línies de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), un 3,2%, en part pel perllongament a Terrassa, que ha fet augmentar en 750.000 viatgers el trànsit al Metro del Vallès. En xifres absolutes, el metro, amb 385 milions de viatgers, és el mode que més ha crescut.

La utilització de títols integrats ATM suposa el 72,22% del total de validacions que es van realitzar l’any passat en el sistema de transport públic, un punt més respecte l’any 2014.

Les revisions tarifàries realitzades per les administracions consorciades (Generalitat, Ajuntament de Barcelona i AMB) han potenciat la tarifació social amb l’objectiu d’afavorir l’ús del transport públic entre els usuaris habituals i els col·lectius més vulnerables. Cal destacar la targeta T-12, la targeta T-Jove i els descomptes per a famílies nombroses i monoparentals.
Durant l’any 2015, es van realitzar més de 107 milions de viatges amb títols socials integrats, que representen un increment de 12 milions respecte l’any anterior i de quasi 30 milions respecte l’any 2013.
L’establiment d’aquests títols socials ha comportat que les administracions consorciades hagin destinat l’any 2015 36 milions a cobrir la menor aportació de nens, joves, famílies nombroses, famílies monoparentals o persones en situació d’atur, un augment d’un 10,5% respecte l’any 2014.
Pel que fa a la política tarifària, el Consell d’administració de l’ATM de Barcelona va aprovar el desembre passat rebaixar fins a un 9% el preu de la T-Mes, la T-Trimestre i la T-Jove de 2 a 6 zones, i tots els títols associats per a famílies monoparentals i nombroses; congelar tota la resta de títols i ampliar la cobertura de la T-12 fins el dia que el menor compleix 15 anys amb l’objectiu afavorir la mobilitat ciutadana més enllà de la primera corona metropolitana i impulsar la recurrència dels usuaris en l’ús del transport públic a través d’uns títols més competitius.
Switch to mobile version