Autor Sanitat
5 Juny 2016 a 18:00

19 infants segueixen ingressats amb afectacions neurològiques per enterovirus

82 es el nombre total de casos

enterovirus ( sanitat )

El sotsdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon, ha actualitzat el nombre de casos d’enterovirus amb afectació neurològica aguda en infants a Catalunya. Actualment, 19 infants, el mateix nombre que el passat dilluns, estan ingressats amb afectació neurològica per aquest virus a diferents hospitals de Catalunya, 6 dels quals són a la Unitat de Cures Intensives en situació estable. En total, en les últimes setmanes s’han detectat 82 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement.
Acompanyat del secretari de Salut Pública, Joan Guix, del Cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Carlos Rodrigo, i del Cap de Servei de Microbiologia d’aquest mateix centre, Tomàs Pumarola, Argimon ha donat xifres territorialitzades d’aquest nombre total de 82 casos. A la Regió Sanitària de Barcelona se n’han registrat 35, mentre que a la del Camp de Tarragona s’han detectat 32. Aquestes xifres, però, són menors a les regions sanitàries de Girona (5 casos), Lleida (4), Catalunya Central (4) i Terres de l’Ebre (2).
Argimon també ha desgranat el perfil aproximat dels casos detectats: el 59% són nens i el 65% tenen menys de 2 anys. A més, dels que han ingressat, la seva estada mitjana ha estat d’entre 5 i 7 dies i la gran majoria s’han recuperat totalment, mentre que en alguns casos puntuals encara s’està pendent d’evolució i recuperació clínica. Argimon ha afegit que la situació, a data d’avui, està estabilitzada, tot i indicar que la comunitat científica preveu la possible aparició de més casos al juny i un descens al julio . “Estem davant d’un virus estacional, en què el factor climàtic és rellevant”, ha indicat Pumarola abans que Rodrigo afegís que la tipologia d’enterovirus A-71 –la detectada en la majoria de casos- cada vegada circula més a Catalunya, “el que no vol dir que s’hagi de patir cap malaltia, ni greu ni lleu”.
D’altra banda, des del passat dimecres 18 de maig i fins dijous dia 2 de juny, s’han comptabilitzat fins a 1.095 trucades sobre enterovirus al telèfon 061 CatSalut Respon. La majoria de consultes es van concentrar els primers dies i han anat a la baixa des de fa una setmana. Així, el dilluns 23 de maig se’n van rebre 121; dimarts 24 van baixar a 67, dimecres 25, la xifra se situava a 45 consultes i dijous a 40; divendres es reduïa fins a 28 i el cap de setmana també va continuar baixant: dissabte fins a 18 i diumenge a 17. En aquesta setmana, amb prou feines s’ha superat la desena de consultes diàries -14 el dilluns, 10 el dimarts, 12 el dimecres i 10 ahir dijous-. Les peticions més habituals són sobre la simptomatologia, les mesures preventives i els mecanismes de contagi d’aquesta tipologia de virus.
Recomanacions
Com ja s’ha reiterat, el Departament de Salut recomana fer vida normal i portar els nens i nenes a l’escola, i només en cas de febre, com ja s’aconsella sempre, no han d’anar als centres escolars o a les escoles bressol.
Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals en les escoles o llars del nostre país: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús en cas d’esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d’altres persones.
Cal portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s’associen a l’afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre.
Davant de qualsevol dubte, s’aconsella trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, actiu durant les 24 hores dels 365 dies de l’any. A banda, a la web del Departament de Salut també es pot trobar més informació sobre l’enterovirus: símptomes, prevenció i control, tractament i recursos per a professionals i un destacat document amb preguntes i respostes sobre els enterovirus.
Switch to mobile version