Autor Cultura
26 Juny 2016 a 14:00

El Departament de Cultura posa en marxa Biblioestiu,

Una campanya de foment de la lectura infantil durant les vacances

Biblioestiu // Imatge cedida per la Generalitat

Biblioestiu // Imatge cedida per la Generalitat

El Departament de Cultura ha presentat  Biblioestiu, la primera campanya de foment de la lectura infantil que es desenvolupa durant les vacances d’estiu. Biblioestiu s’adreça a nens de 5 a 16 anys i s’ofereix a totes les 400 biblioteques públiques de Catalunya de l’1 de juliol al 15 de setembre. La cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Carme Fenoll, ha presentat la campanya, que està oberta a la participació de tots els nens i joves de Catalunya.
Biblioestiu vol posar a l’abast de les biblioteques públiques de Catalunya una oferta d’oci específica per a les vacances d’estiu, un període de l’any en què aquests equipaments reben una gran afluència de famílies i en què, en molts casos, no disposen d’una oferta d’oci específica.
En el marc de la campanya, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya ha enviat a totes les biblioteques públiques cartells, díptics, bústies i accés a materials digitals per fomentar la lectura entre els nens. Els objectius de la campanya són incentivar la lectura, fomentar la programació lúdica i extra a les biblioteques i fer que la lectura formi part de l’oci de l’estiu dels nens.
El projecte Biblioestiu premiarà els seus lectors pel simple fet de participar al programa. Per tal d’optar als premis, només cal llegir i realitzar les activitats associades a les lectures que es proposen. Els premis inclouen més de 1.000 bosses de Biblioestiu, 10 invitacions per al Camp Nou Experience i lots de llibres.
La campanya s’articula en dos blocs d’edat, l’un per a nens de 5 a 9 anys, i l’altre per a joves de 10 a 16 anys. Per al primer bloc, amb la voluntat d’oferir un ventall ampli de lectures combinant autors nacionals amb títols traduïts, s’han seleccionat 6 propostes de títols i col·leccions, en català i castellà, dividides en dues franges d’edat (5-7 i 8-9), que es combinarà amb activitats basades en cartes d’anada i tornada i quaderns de jocs i activitats. En la franja d’edat de 5 a 7 anys s’han triat tres col·leccions d’èxit de venda i de lectura. Els personatges dels llibres proposaran als més petits diverses activitats que els nens hauran de fer i dipositar a la bústia que es trobaran a les biblioteques. Les col·leccions escollides per als nens d’aquesta franja són:
–       Yellow Van, de Vita Dickinson i Roser Calafell
–       El petit drac Coco, d’Ingo Siegner
–       Els Fanculers, de Carles Sala i Eloi Sala
Els títols escollits, per a la franja dels 8 als 9 anys són:
       Agatha Mistery,  de Sir Steve Stevenson
–       Hachiko. El gos que esperava, de Lluís Prats (Premi Josep M. Folch i Torres 2014)
–       Hachiko. La nena que es va convertir en mòbil, de Francesc Puigpelat (Premi Josep M. Folch i Torres 2015)
 Pel que fa el segon bloc d’edat, els lectors de 10 a 16 anys tenen accés a una plataforma digital educativa (http://biblioestiu.cat) que els permet certificar la lectura lliure i obtenir premis llegint. En aquest web es fan 150 propostes de llibres triats pel seu èxit i amb assessorament professional, sobretot de mestres. A través de qüestionaris els usuaris adquiriran punts que els permetrà millorar el seu avatar i concursar. Es tracta d’un portal en línia dissenyat per motivar els nens a llegir, compartir les seves lectures i millorar la seva comprensió lectora. Els pares i els bibliotecaris poden tenir un paper actiu en les lectures dels nens. Les lectures proposades són tant en català com en castellà. El Servei de Biblioteques ha realitzat una compra de títols per suplementar la oferta d’aquests títols a les biblioteques.
Biblioestiu s’inspira en les s, i en campanyes similars que es fan a diversos països nòrdics. Està impulsada pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, compta amb la col·laboració de l’editorial La Galera i la plataforma digital de promoció de la lectura Legiland, i amb la complicitat del Gremi de Llibreters de Catalunya. El Servei de Biblioteques hi ha destinat 20.000 euros.
Switch to mobile version