Autor Societat
4 Juny 2016 a 10:00

Un maig lleugerament fred

Un caràcter tempestuós de la precipitació

Els valors d’anomalia negativa

Els valors d’anomalia negativa

La situació meteorològica ha estat caracteritzada per un desplaçament cap al sud del corrent en jet (vent de l’oest en altura) que ha afavorit el pas de pertorbacions. Aquestes, a diferència del mes d’abril passat que van deixar quantitats generoses a gran part de Catalunya, han afectat especialment la meitat nord del territori.
La presència d’aire fred en altura ha afavorit d’una banda, que la temperatura es mantingués a ratlla al llarg del mes, i de l’altra, un caràcter tempestuós de la precipitació, donant una distribució molt irregular al territori.
Episodi de fred de l’1 i 2 de maig
L’entrada de vent del nord va dur la mínima de l’1 de maig fins a valors inferiors als -10 ºC per sobre dels 2.300 m. La temperatura mínima d’aquella jornada va superar la mínima absoluta de maig a totes les estacions d’alta muntanya de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) amb sèries de fins a 18 anys de dades, llevat de la de Lac Redon (2.247 m), a la Val d’Aran. En aquestes zones culminants del relleu català, la temperatura mínima de maig de 2016 ha estat molt més baixa (5 o 6 ºC en molts casos) que la del desembre de 2015.
A la resta del país, la temperatura va estar en funció del vent. La matinada dels dies 1 i 2 de maig va arribar a glaçar en algunes fondalades de l’interior. Al llarg d’aquest període, un terç de les estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades (40 de 133 estacions) van igualar o superar la temperatura mínima absoluta de maig.
El radiosondatge de Barcelona no va registrar la temperatura més baixa en un mes de maig de la seva sèrie de 18 anys. L’1 de maig a les 12 UTC va registrar +1,4 ºC, un valor 6 o 7 ºC inferior a la mitjana climàtica i a poc més d’1 ºC del valor més baix de la sèrie (0,2 ºC el 04/05/2010 a les 00 UTC). A 700 hPa sí que es va registrar el valor més baix de la sèrie: -10,1 ºC el dia 01/05/2016 a les 12 UTC, superant els -9,5 ºC del 07/05/2004 a les 00 UTC.
  
Del 7 al 16 de maig
Una depressió ubicada a l’oest de la península Ibèrica va provocar un episodi de precipitació general a Catalunya entre els dies 7 i 16 de maig, acumulant més de 50 mm a bona part del Pirineu i del Prepirineu. Puntualment, a cotes altes del vessant sud de la serralada, es van recollir més de 100 mm al llarg de l’episodi:
·         La distribució de la precipitació acumulada mostra un màxim molt marcat a l’àrea del Pirineu i Prepirineu. El vent del sud a les capes mitjanes i altes, humit i relativament càlid, incidia perpendicular a la serralada, fet que afavoria l’ascens de l’aire i la formació de nuvolositat, amb precipitació persistent.
·         Les quantitats més destacades registrades a la XEMA i a la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) van ser: 207,9 mm a Espot (2.519 m) al Pallars Sobirà; 155,7 mm al Port del Comte – Estació d’Esquí (XOM, el Solsonès); i 142,9 mm a Ulldeter (2.410 m) al Ripollès.
·         Durant els dies 8 i 9 la precipitació va ser continuada i d’intensitat entre dèbil o moderada, però durant el dia 9 es van produir xàfecs d’intensitat forta, acompanyats de tempesta i ratxes de vent fort. Van entrar per les Terres de l’Ebre i van creuar l’interior del Principat de sud-oest a nord-est. L’estació de Prades (el Baix Camp) va recollir fins a 27,0 mm en 30 minuts, superant així el llindar de Situació Meteorològica de Perill per intensitat de precipitació. D’altra banda, diverses estacions van mesurar més de 2 mm en 1 minut: 2,9 mm a Prades (el Baix Camp), 2,8 mm a Ascó (la Ribera d’Ebre), 2,3 mm al Montsec d’Ares (1.572 m, el Pallars Jussà) i 2,2 mm a Vallfogona de Balaguer (la Noguera).
·         La massa d’aire temperat va fer que la cota de neu se situés en general entre els 2.400 i els 2.600 metres, o fins i tot per sobre al Pirineu oriental. De totes maneres, va baixar fins als 2.000 – 2.200 m durant els xàfecs del dia 9 de maig.
Del 18 al 20 de maig
Entre els dies 18 i 20 de maig un segon episodi va afectar Catalunya, si bé no tan general com l’anterior:
·         Va estar provocat per un solc que es va aproximar per l’Atlàntic i es va anar desplaçant d’oest a est, per acabar afectant de forma més destacada al quadrant nord-est de Catalunya.
·         Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 34,0 mm a Girona (el Gironès); 33,0 mm a les Planes d’Hostoles – XOM (la Garrotxa); i els 28,8 mm a la Bisbal d’Empordà – XOM (Baix Empordà).
21 i 22 de maig
 
Un nou front va afectar Catalunya els dies 21 i 22 de maig, amb quantitats de precipitació puntualment per sobre dels 20 mm a punts del quadrant nord-est, com a conseqüència d’un front d’origen atlàntic.

·          Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 25,0 mm a Castell d’Aro (el Baix Empordà); 21,5 mm a Beget – XOM (el Ripollès); i els 21,5 mm a Santa Coloma de Farners – Ajuntament (XOM, la Selva).

·          Les tempestes del dia 22 van anar acompanyades de fenòmens de temps sever a punts de l’interior, amb calamarsades/pedregades, fort vent i fins i tot un possible esclafit a Montblanc (la Conca de Barberà). Les quantitats de precipitació no van ser gaire importants (inferiors als 20 mm en la majoria de casos) perquè les tempestes eren breus. Per exemple, a Blancafort (la Conca de Barberà) van caure 15,6 mm en 9 minuts, amb una màxima de 3,8 mm en 1 minut.

Del 28 al 31 de maig
A partir del dia 23 la circulació atmosfèrica general va venir dominada per un flux zonal en altura i una configuració sinòptica poc definida en superfície, gairebé de pantà baromètric. Aquesta situació va comportar absència de fluxos destacats en superfície, a excepció de la marinada a zones litorals, provocant núvols baixos a molts punts d’aquestes àrees i frenant la pujada de la temperatura a primera línea de la costa. A partir del dia 28 la configuració sinòptica caracteritzada per pantà baromètric en els nivells més baixos de la troposfera, temperatura relativament elevada en superfície i un petit embossament en altura (a uns 5.500 m d’altura), una situació més pròpia del període estiuenc, va provocar tempestes, afectant bàsicament el terç nord del país, i especialment les comarques del nord-est, localment fortes i van deixar més de 20 mm en alguns casos.
·         Les quantitats més importants registrades en aquest període a les estacions gestionades per l’SMC: 87,0 mm a Molló – Fabert (el Ripollès); els 74,3 mm a Núria (1.971 m) al Ripollès; i els 52,1 mm a Setcases – Hostal Pastuira (XOM, el Ripollès).
·         Els xàfecs més intensos van caure el dia 28, amb tempestes acompanyades de pedra a diversos punts de l’interior, sobretot a Ponent. La precipitació va ser intensa però breu, de manera que cap estació de la XEMA no va registrar més de 20 mm en 30 minuts. Ara bé, es van arribar a mesurar quantitats de precipitació màxima en 1 minut de fins a 4,3 mm a Pinós (el Solsonès) o bé 2,8 mm a Cervera (la Segarra) i Torres de Segre (el Segrià). D’altra banda, les tempestes anaven acompanyades de ratxes de vent, amb registres superiors als 70 km/h a diverses zones de l’interior.

·         Cal destacar la calamarsada del dia 29 que va afectar diversos sectors del Ripollès, amb un registre de precipitació acumulada en 24 hores de 52,5 mm a l’estació de Núria (1.971 m), on la calamarsada va deixar completament emblanquinat el paisatge fins l’endemà al matí. Finalment, esmentar que el dilluns 30 l’estació de Fogars de la Selva va registrar fins a 27,2 mm en 30 minuts.

Valors termomètrics lleugerament freds per a l’època de l’any
El maig ha estat normal o lleugerament fred a Catalunya, especialment a punts del Prelitoral, l’altiplà Central, del Prepirineu i del vessant sud del Pirineu occidental. El mes ha estat lleugerament càlid a la conurbació de Barcelona i a punts del sud del país.
Aquests valors d’anomalia tèrmica han estat conseqüència, probablement, de la circulació zonal que ha frenat l’entrada de masses càlides procedents del sud  i de la presència de nuvolositat abundant durant el mes per les pertorbacions que van afectar el país.

 

Plujós al Pirineu i quadrant nord-est
 
Pluviomètricament, el mes de maig ha estat normal o sec a gran part del territori, especialment al sector central del Litoral i Prelitoral i a la plana de Vic. Ha estat plujós al Pirineu central i oriental, punts de la depressió Central i Prepirineu, i àmplies àrees de l’extrem nord-oriental del país (vegeu figura 2). Aquests valors d’anomalia de precipitació han estat conseqüència de la disposició dels centres d’acció durant el mes de maig, amb un desplaçament del corrent en jet al sud de la seva ubicació habitual (normalment a la latitud de les illes Britàniques) i que afavoria una trajectòria dels fronts amb una direcció oest a est.
Switch to mobile version