Autor Societat
23 Setembre 2016 a 19:00

Molta precaució amb les fortes tempestes d’aquesta tarda

Prealerta del Pla INUNCAT

Tempesta

Tempesta // Foto: Paquita Vallbé

Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT pels ruixats forts i tempestes que afecten  al terç sud i Ponent en aquests moments i que es poden estendre les properes hores.  Coincidint amb l’inici del cap des setmana, Protecció Civil demana extremar la prudència en la mobilitat i en les activitats de muntanya aquesta tarda i vespre.
En aquests moment les pluges estan descarregat amb forta intensitat al Segrià. La tempesta està descarregant amb intensitat torrencial, més de 40 l/m2 en 30 minuts. És molt probable que deixi calamarsa o pedra i ratxes fortes de vent. El municipi d’Ulldecona ha activat el seu pla d’emergències municipals per inundacions.
Registres de precipitacions:
 • Seròs: 40 l/m2 en 30 minuts
 • Aitana: 15l/m2 en 10 minuts.
 • Riudoms: 23i/m2 en 30 minuts.
 • Ulldemolins: 21 l/m2 en 30 minuts
Protecció Civil de la Generalitat està en contacte amb els organismes de gestors de les conques dels rius per avaluar l’evolució dels cabals i les possibles incidències i ha informat als municipis i cossos d’emergència de la situació.
Consells davant pluges abundants:
No aparqueu vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creueu rieres si baixen amb aigua, encara que sigui dins del vostre vehicle, pot ser arrossegat encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, eviteu apropar-vos a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden crèixer de forma sobtada.
En cas de perill o emergència, recordeu de trucar al telèfon d’emergències 112.
Per evitar inundacions de baixos, terrats, patis interiors, etcètera, netegeu embornals i desaigües de fulles seques i brutícia ja que poden formar un tap que impedeixi el desguàs de l’aigua caiguda i inundar aquests espais.
El Servei Català de Trànsit recorda als conductors que en cas de pluja o calamarsa s’han de tenir en compte aquests consells:
CONSELLS CONDUCCIÓ AMB PLUJA:
 • PERDEM ADHERÈNCIA entre els pneumàtics i la calçada, fenomen conegut com a hidroplanatge o aquaplanning.
 • MODEREM LA VELOCITAT: la pluja augmenta el risc d’accident per la reducció de visibilitat. Per això cal moderar la velocitat i augmentar la distància de seguretat.
 • SENSE ABS, FRENEM AMB SUAVITAT: si el nostre vehicle no està equipat amb ABS, frenarem amb suavitat i reduirem les marxes per no bloquejar ni la direcció ni les rodes.
 • AMB ABS, FRENEM AMB DECISIÓ: en cas de patir hidroplanatge, si disposem d’ABS, frenarem amb decisió fins que ens aturem.
 • SI CAL, PAREM: si plou de manera torrencial, estacionarem a un lloc segur i mantindrem enceses els llums. Amb pluja molt intensa, si tenim problemes de visibilitat, aturarem el vehicle i senyalitzarem la nostra posició.
 • NO TRAVESSEM ZONES INUNDADES: no travessarem mai rieres ni zones inundades encara que semblin de poca profunditat perquè podem ser arrossegats fàcilment pel corrent. Si hem de travessar un bassal gran: circularem amb primera, lentament, i un cop passat comprovarem l’eficàcia dels frens.
 
CONSELLS EN CAS DE CALAMARSA:
 • PRECAUCIÓ AMB L’HIDROPLANATGE: la conducció és molt similar amb el gel.
 • NO T’ATURIS MAI SOTA UN PONT O DINS UN TÚNEL: a més d’estar prohibit, es pot generar una situació de risc.
 • FES-TE VISIBLE: amb les llums de posició i si cal els quatre intermitents.
 • CONDUEIX AMB SUAVITAT: el gel redueix la temperatura dels pneumàtics i per tant la seva capacitat d’adherència.
 • CAL MANTENIR LA DISTÀNCIA DE SEGURETAT entre vehicles.
Podeu seguir l’evolució de les tempestes i consells d’autoprotecció al compte de twitter @emergenciescat
Switch to mobile version