Autor Societat
23 Novembre 2016 a 10:00

Protecció Civil ha emès una prealerta del pla INUNCAT

Demanen precaució pel temporal de pluja i vent previst

temps

Foto: Paquita Vallbé

Protecció Civil de la Generalitat ha emès una prealerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT davant la possibilitat d’incidències localment importants per acumulacions d’aigua i creixement de rius i rieres per les precipitacions intenses i abundants previstes pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)  durant tot el dia d’avui dimecres a gran part del territori, a més d’un episodi de fort onatge que pot provocar incidències en el front marítim. També s’ha emès una prealerta el pla PROCICAT pel fort vent que demà afectarà tot el terç nord-oest en especial les zones de muntanya i també al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.
 
INUNCAT per acumulació de pluja, intensitat i fort onatge
Al Pirineu Occidental, a les comarques del Pallars, Alta Ribagorça i Alt Urgell on l’SMC preveu l’acumulació de pluja abundant des d’aquesta matinada i durant el dia de demà, cal estar atents al creixement dels nivells dels rius a les capçaleres de les dues Nogueres (Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana) i la possibilitat de desbordaments locals, ja que les pluges de demà s’afegirien als registres significatius de les últimes hores que ja han incrementat els nivells dels rius d’aquesta zona.
Pel que fa al litoral i, principalment, al prelitoral des de La Selva fins al Baix Camp on l’SMC també ha previst pluja abundant, cal estar atents a rius i rieres ja que es poden incrementar de forma sobtada si l’episodi de pluja és persistent.
No es descarta que es puguin incrementar els cabals dels rius en altres punts de l’interior de les comarques interiors de Tarragona i de les comarques de Lleida si les pluges abundants es desplacen cap a aquestes zones al llarg del dia.
A més, segons l’SMC les pluges també podran ser intenses en algun moment i de forma local a punts de la meitat est del país i per tant en aquests àmbits es podrien generar incidències localment per acumulacions d’aigua en zones urbanes.
L’episodi de pluges s’iniciarà al matí per la part sud i anirà avançant direcció nord.
Finalment, tot el litoral es veurà afectat també per l’episodi de fort onatge previst per l’SMC per demà i que s’intensificarà a partir de migdia a la part central i nord de la costa. El temporal provocarà onades de mar cap a terra (d’origen sud i est) que podrien superar els 2.5 metres i per tant provocar afectacions, inclosa alguna inundació local, en punts del front marítim.
PROCICAT per fort vent
Davant la previsió de l‘SMC de fort vent demà al Pirineu i zones de muntanya en general cal extremar les precaucions en les activitats en el medi natural durant els moments de les ratxes més fortes en especial a partir del migdia quan es preveu que s’intensifiqui l’episodi i afecti tot el terç nord – oest. Pel que fa a les zones urbanes del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona en el moment de les ràfegues més fortes de vent cal evitar aturar-se a prop d’elements voluminosos que el vent pugui fer caure, i alhora prendre especial precaució amb la caiguda de branques i arbres sobretot en parcs i jardins urbans.
 
Prudència en les activitats i prevenció d’inundacions
Protecció Civil demana de forma general prendre precaució demà en les activitats a l’aire lliure i en la mobilitat per la forta pluja, l’onatge i el vent previst, i no apropar-se ni intentar travessar rius ni rieres, sobretot en les capçaleres i en les zones on tinguin cabals significatius. Cal respectar sempre el tancament dels accessos als passeig marítim i punts similars per evitar ser arrossegats per un cop de mar ja que demà l’onatge arribarà als fronts i passeigs marítims.
Davant la previsió de pluja intensa, no aparqueu vehicles en rieres o punts subterranis inundables i no intenteu treure els vostres vehicles si hi ha acumulació d’aigua. No creueu rius o rieres si baixen amb aigua tampoc amb el vehicle ja que podríeu ser arrossegats encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, eviteu apropar-vos a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden créixer de forma sobtada.
En cas de perill o emergència, recordeu trucar sempre al telèfon d’emergències 112.
Protecció Civil ha informat puntualment d’aquestes previsions als municipis que poden resultar afectats perquè prenguin mesures preventives i està en contacte amb els organismes i gestors de les conques dels rius per avaluar l’evolució dels cabals i les possibles incidències que puguin originar per donar l’alerta si s’escau.
Per evitar inundacions de baixos, terrats, patis interiors, etcètera, netegeu embornals i desaigües de fulles seques i brutícia ja que poden formar un tap que impedeixi el desguàs de l’aigua caiguda i inundar aquests espais.
El Servei Català de Trànsit recorda als conductors que en cas de pluja s’han de tenir en compte aquests consells:
CONSELLS CONDUCCIÓ AMB PLUJA:
  • PERDEM ADHERÈNCIA entre els pneumàtics i la calçada, fenomen conegut com a hidroplanatge o aquaplanning.
  • MODEREM LA VELOCITAT: la pluja augmenta el risc d’accident per la reducció de visibilitat. Per això cal moderar la velocitat i augmentar la distància de seguretat.
  • SENSE ABS, FRENEM AMB SUAVITAT: si el nostre vehicle no està equipat amb ABS, frenarem amb suavitat i reduirem les marxes per no bloquejar ni la direcció ni les rodes.
  • AMB ABS, FRENEM AMB DECISIÓ: en cas de patir hidroplanatge, si disposem d’ABS, frenarem amb decisió fins que ens aturem.
  • SI CAL, PAREM: si plou de manera torrencial, estacionarem a un lloc segur i mantindrem enceses els llums. Amb pluja molt intensa, si tenim problemes de visibilitat, aturarem el vehicle i senyalitzarem la nostra posició.
  • NO TRAVESSEM ZONES INUNDADES: no travessarem mai rieres ni zones inundades encara que semblin de poca profunditat perquè podem ser arrossegats fàcilment pel corrent. Si hem de travessar un bassal gran: circularem amb primera, lentament, i un cop passat comprovarem l’eficàcia dels frens.
Switch to mobile version