Autor Cultura
26 Desembre 2016 a 10:00

Per Nadal, cada ovella al seu corral, per Sant Esteve, cada ovella a casa seva

L’endemà de Nadal

Bon Nadal

Bon Nadal // Foto: Sergi Colomer

L’entranyable diada de Sant Esteve és festiva als Països Catalans. I ho esdevingué antigament, per permetre que tothom retornés al seu domicili, després de l’àpat del dia de Nadal, amb tota la família reunida al mas pairal. Les distàncies a recórrer amb els mitjans de què disposaven i la dificultat de viatjar de nit feien que no fos un dia hàbil per a la feina, i per tant s’esperava a l’endemà. Ben clar que ho diu la famosa dita “Per Nadal, cada ovella al seu corral, per Sant Esteve, cada ovella a casa seva”

En l’actualitat, per Sant Esteve, la família es reuneix, generalment, amb els parents amb qui no ha celebrat el Nadal. A taula, no hi poden faltar els canelons, fracits amb les restes de carn del dia abans, sobretot antigament, i de segon, pollastre farcit o tall rodó. De postres, només pot ser neules i torrons

Avui en día,la festa de Sant Esteve serveix més com a continuació de l’àpat nadalenc, per admirar i provar els regals de l’arbre de Nadal, potser deixats pel Pare Noel o “cagats” pel Tió i, en general, és una diada amable, gairebé de descans, sense tant de tràfec com la diada anterior. També són tradicionals  concerts de música clàssica o coral. Una música que sembla renéixer per aquestes dates, com si fos específicament per a les festes. El més reconegut de tots és el Concert de Sant Esteve que l’Orfeó Català celebra al Palau de la Música Catalana de Barcelona, en què hi actuen tots els cors de l’entitat, ja que a més dels cors professionals hi actuen les seccions infantils i joves, interpretant peces clàssiques i populars d’ambient nadalenc. El Concert de Sant Esteve de l’Orfeó, sempre amb el Palau ple fins dalt és una tradició que arrenca de 1913, gràcies a una idea del mestre Lluís Millet.

 Sant Esteve va ser un marxant de robes de Jerusalem, ciutat en la qual morí lapidat pels jueus, que no van veure amb bons ulls la seva estimació pels cristians. La mort del sant, que va ser un dels set diaques de la primera comunitat cristiana de Jerusalem, es va produir pocs anys després de l’execució de Jesús al Calvari i deu més la seva festivitat a estar situat al calendari a continuació de Nadal que als seus propis “mèrits”.

Sant Esteve és una de les festes religioses que venen després d’una diada principal i que als Països Catalans son festius, com també ho són el dilluns de Pasqua i la Pasqua Granada (segon dilluns de Pasqua). Aquest costum prové dels temps de la “Marca Hispànica” de l’imperi franc quan, per commemorar la decisiva victòria dels exèrcits francs davant els exèrcits islamistes a la batalla de Poitiers o de Tours, de l’any 732, l’emperador Carlemany, entronitzat l’any 768, va disposar en un edicte imperial que l’endemà de cada Pasqua fos festiu. I així ha vingut sent fins ara mateix a casa nostra, des de la cristiandat carolíngia fins als temps actuals.

També ès festiu al Regne Unit, Canadà, Austràlia, Nova Zelanda i Sudàfrica on es fa festa en motiu de l’anomenat Boxing Day. El nom es relaciona amb l’objecte, box és “caixa” en anglès, i és que tradicionalment els amos donaven caixes plenes de menjar i diners als seus treballadors en aquest dia de festa.

Switch to mobile version