Autor Articles i estudis
12 Gener 2017 a 18:00

El io-io, el diabòlic invent prohibit per provocar sequeres

ireneu io-io

foto: http://www.laopinion.com.co/

Fa no gaire temps, una coneguda m’explicava que tenia als seus néts i als amiguets dels seus néts totalment rendits als seus peus, i no era per menys. Per a unes criatures acostumades a les consoles, els mòbils i les tablets com a mètode de distracció habitual, el fet que hi hagués un gran que els ensenyés a jugar a la xarranca, a fet i amagar, a les bales o al 1, 2, 3 pica paret era una autèntica festa. Els temps d’aquells jocs que tots els que tenim una certa edat hem jugat alguna vegada, fa temps que van passar en benefici d’una tecnologia que ha substituït el contacte físic per una aïllada i onanista realitat virtual. Un dels jocs que semblen haver passat a millor vida per als cibernètics infants és el io-io. I és una pena perquè aquest senzill i antiquíssim artefacte ha hipnotitzat a generacions de nens i nenes, fins al punt d’arribar a ser prohibit per… provocar sequera! De bojos, però cert.

Corda dalt, corda avall… d’aquesta manera insistent, la joventut i no tan joventut de totes les èpoques s’ha passat dies sencers intentant fer ballar el io-io. Aquest parell de discos units per un eix amb una corda enrotllada, ja es coneixia a l’Antiga Grècia i des de llavors, ser capaç de repetir les figures que eren capaços de fer els més experimentats amb ell, ha estat un repte per a tothom que ho ha tingut a les mans. No obstant això, tot i ser conegut arreu del món, el veritable boom d’aquest joc va venir a principis del segle XX, quan el filipí-nordamericà (veure Rizal o com un pacifista va fer perdre les Filipines a Espanya) Pedro Flores va crear la Yo-yo Manufacturing Company el 1928 i va començar a vendre’ls com a xurros, amb unes tirades de producció que arribaven a les 300.000 joguines diàries.

Els io-ios, d’aquesta manera, i gràcies al seu preu econòmic, van començar a distribuir-se internacionalment d’una manera sorprenent, tornant mig bojos a tots els nens i joves que entraven en contacte amb ell. Dins de l’expansió mundial del io-io, un dels llocs on més èxit va obtenir va ser l’Orient Mitjà, i sobretot, al territori que avui coneixem com Síria. No obstant això, no tothom estava tan content amb tal profusió d’aquests oscil·lants joguines.

Síria, a principis dels anys 30 del segle XX, era un territori conflictiu (no tant com avui, però gairebé) que estava des de 1920 sota mandat francès, país que l’havia convertit en un protectorat amb un estament religiós que tenia un poder molt fort. Així les coses, la joventut siriana, com a forma d’escapar de la dura realitat d’una societat en permanent enfrontament contra el poder francès, es va llançar de braços oberts a la poc menys que encisadora afició de fer pujar i baixar amb més o menys gràcia els io-ios, arribant a ser una autèntica obsessió.

Paral·lelament, el país estava passant uns mals moments climàticament parlant, amb una forta sequera (ja de per si dura per ser de clima semidesèrtic) concatenada amb un hivern molt fred que havien provocat que la collita es perdés, cosa que posava en un seriós compromís a les capes més vulnerables de la societat, sobretot agricultors i ramaders.

Si hagués estat un país catòlic, davant aquest panorama pluviomètric, poc haguessin trigat a treure els sants i les imatges sagrades sol·licitant-les que plogués (veure L’alcalde que li va donar un ultimàtum a Déu … i va guanyar), però en ser Síria un país predominantment musulmà, a part de pregar perquè arribessin les pluges, qualsevol expressió idòlatra en aquest sentit està estrictament prohibida. Encara que, com fossin les coses, les autoritats religioses musulmanes no s’anaven a quedar de braços plegats, i més si coneixien qui era el culpable de la situació: el io-io.

Més o menys com s’haurà quedat vostè en descobrir aquest singular culpable, es van quedar els milers de practicants del joc del io-io quan el gener de 1933, un comitè format per caps religiosos de Damasc, es van entrevistar amb el primer ministre Haqqi al-Azm i van sol·licitar la prohibició del io-io. Les raons argumentades per a això no tenien desperdici.

Segons els líders religiosos sirians, imbuïts d’una superstició tan sols explicable en la mesura de la seva extrema desesperació, pensaven que el io-io, en el seu etern baixar i pujar, era un element diabòlic que desagradava a Al·là, que absorbia la ment dels sirians i que provocava que la pluja que havia de caure a terra, en veure la joguina en funcionament, tornava a pujar abans d’arribar a terra. Això, juntament amb la idea entre els imants que era una absurda pèrdua de temps, van convèncer al govern sirià i van fer que s’oficialitzés la prohibició immediatament. Una prohibició que va fer que, a partir de llavors, la policia siriana es dediqués a parar tots aquells impius que gosessin jugar amb un io-io.

El resultat va ser la confiscació de milers d’aquests artefactes satànics i la pràctica eliminació del joc del io-io en territori sirià. Les cròniques no diuen què va passar amb la prohibició encara que apunten que, passat un temps, va ploure de nou per a alegria de tota aquella assedegada terra. Casualitat? Cicle climàtic?

Sigui com sigui, aquesta prohibició d’una joguina mil·lenària en la creença totalment ignorant i fanàtica que el seu funcionament propiciava absurdament la sequera, ha quedat com a exemple de la primíssima (cas que realment existeixi) línia vermella que, per molt que s’obstinin a negar-la els elements més devots de qualsevol confessió, separa una religió d’una simple i nècia creença supersticiosa.

-Ireneu Castillo-
@ireneuc

Switch to mobile version