Autor Sanitat
14 Gener 2017 a 15:00

En marxa la Marató de donants de sang 2.0

Del 13 al 20 de gener

donacio sang

La consellera de la Presidència, Neus Munté i el conseller de Salut, Antoni Comín, han inaugurat la Marató de donants de sang 2.0, que se celebra del 13 al 20 de gener als grans hospitals del país. Aquest any, per primera vegada, el Palau de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona obren les portes, els dies 13 i 14, per acollir també els donants de sang.
En l’acte d’inauguració han participat també Manuel Peiró, president del Banc de Sang i Teixits, Josep Quitet, vicepresident primer de Creu Roja Catalunya i Marc Ibars, president de la Federació Catalana de Donants de Sang.
La consellera Munté ha destacat, que la donació de sang és un acte senzill i innocu, que salva vides” i ha recordat, que “la necessitat de sang és constant i, per tant, també ho han de ser les donacions, que més enllà de campanyes específiques i importants com la Marató, han de ser un acte quotidià i habitual.
Munté ha expressat el seu reconeixement i agraïment a tots els implicats en la Marató, afirmat que em sento envoltada de tresors, com són el nostre sistema de salut; el Banc de Sang i Teixits; els donants,  pel seu altruisme i generositat; la Creu Roja, per la seva gran tasca; tants i tants professionals que avui i cada dia es deixen la pell perquè tot això funcioni; i els voluntari, que dediquen part del seu temps als altres sense esperar res a canvi”.
Per la seva part, el conseller de Salut ha afirmat que donar sang és un dels actes de generositat més bonics, perquè es fa sense saber qui serà el receptor.  Comín ha destacat que molts països s’emmirallen en l’organització del nostre sistema de donació de sang i teixits i ha insistit en la importància de la Marató, afirmant que  ja comencem a treballar en la Marató de l’any vinent.
Els consellers han conversat amb Josep Maria Callís, un donant de sang, que va fer la seva primera donació amb 18 anys i que avui en té 98. Callís acredita 132 donacions a llarg de la seva vida i amb el seu testimoni ha volgut animar a la participació.  La consellera Munté li ha agraït la seva presència i que des de la seva veterania transmeti les bondats de ser donant de sang.
Munté i Comín han fet una crida a la participació, ja que amb la Marató 2.0 s’esperen aconseguir 8.000 donacions que permetin remuntar les reserves de sang després de les Festes de Nadal, un període en què han baixat les donacions al voltant d’un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania, el fred i les malalties que s’hi associen i diversos festius intersetmanals
El lema d’enguany és “La teva sang diu coses. Comparteix-les” i vol posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del grup sanguini, com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang. 4 de cada 10 catalans desconeix el seu grup sanguini, segons l’últim estudi Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió. La campanya també pretén fer pedagogia sobre la sang i els grups: explicar la compatibilitat, l’origen, l’existència de grups rars, curiositats sobre els grups, creences a d’altres països…i, en definitiva, la importància de conèixer-lo i de donar sang per salvar vides .
Cada dia es necessiten 1.000 donacions a Catalunya ja que la transfusió de sang o dels seus derivats s’ha convertit en una part imprescindible en l’actual assistència sanitària. Gràcies a les donacions, es duran a terme intervencions quirúrgiques, tractaments oncològics, trasplantaments d’òrgans, etc.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pesi més de 50 quilos. Recordem que els homes poden donar fins a 4 vegades a l’any i les dones, 3, sempre i quan es respecti l’interval mínim de dos mesos entre donacions. Cada donació pot ajudar fins a tres malalts diferents.
Switch to mobile version