Autor Societat
25 Febrer 2017 a 18:00

Justícia i l’Obra Social ”la Caixa” renoven el programa Reincorpora

Pel 2017

Reincorpora la Caixa Carles Mundo Jordi Giro

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha assegurat que les penes de privació de llibertat “perden tot el sentit si el sistema és incapaç de reincorporar els reclusos al mercat laboral”. Per al conseller, la “suma d’esforços” per desenvolupar el programa Reincorpora “dona continuïtat a la tasca rehabilitadora que es duu a terme a dins de les presons”. El repte de les polítiques penitenciàries és “evitar que la situació social d’aquests ciutadans els aboqui altra vegada cap a la delinqüència”, ha afegit Mundó.

Per la seva banda, el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, ha explicat que “tres de cada quatre interns que han finalitzat el seu itinerari d’inserció durant el 2016 han trobat feina. És una fita històrica”. “Aquesta dada demostra que, efectivament, amb programes de qualitat i individualitzats per a cada intern es pot reconduir el seu projecte vital i apoderar-los”, ha afegit. Giró també ha remarcat que “la clau és l’atenció individualitzada i l’acompanyament durant tot el procés. Per això, és vital la suma d’esforços d’entitats i administracions, i fonamental la voluntat de cada participant”.

Giró i Mundó han fet aquestes declaracions en el marc d’una visita a la seu de la Fundació Formació i Treball de Barcelona, una de les 25 entitats del tercer sector que col·labora amb Justícia i l’Obra Social “la Caixa”peral desenvolupament de Reincorpora. Durant aquesta visita, el conseller de Justícia i el director general de la Fundació Bancària “la Caixa” han signat un conveni perquè aquest projecte tingui continuïtat durant el 2017 i sumi set anys en funcionament. Amb aquest objectiu l’Obra Social “la Caixa”farà una aportació de més de 2.170.000 euros per al desenvolupament de Reincorpora.

Durant el 2016, una mica més de 3.300 interns han entrat en la fase final de la seva condemna en règim de tercer grau. D’aquests, n’hi ha un terç que han trobat feina gràcies a la borsa de treball del  Centre d’Iniciatives per a la Reinserció, l’empresa pública dedicada a formar i generar oportunitats laborals per a les persones privades de llibertat. Entre ells, els reclusos que han format part del programa Reincorpora. De fet, tres de cada quatre interns que han finalitzat el seu itinerari Reincorpora durant el 2016 han aconseguit trobar feina  (385 d’un total de 476).

El pont de la presó a la comunitat

Treballar i aconseguir un salari és fonamental per a l’èxit de la reinserció social de les persones que han comès delictes amb penes de presó. En aquest sentit, el programa Reincorporacontribueix que els penats aprofitin les segones oportunitats. Aquesta iniciativa s’adreça als interns que encaren la recta final de la condemna i que han obtingut el tercer grau. El tercer grau és un règim obert, dissenyat perquè les persones privades de llibertat recuperin progressivament el contacte amb l’exterior i comencin a refer la seva vida a fora de la presó. La major part dels interns en tercer grau només va a la presó a dormir. Durant el dia, fan tractament a fora dels murs, busquen feina o treballen. Tot això, sota la tutela dels serveis penitenciaris.

Formació, pràctiques i feina

Els interns que participen en el programa Reincorporahan de superar una formació inicial que té en compte dos aspectes. El primer, l’actitud necessària per aconseguir i mantenir una feina. És a dir, l’empatia, l’assertivitat i les ganes de treballar en equip. I, el segon, els aspectes específicament relacionats amb un ofici. Durant el 2016, els interns han fet cursos per treballar com a ajudant de cuina, mosso de magatzem, auxiliar de geriatria, cambrer, reposador, caixer, fent atenció al client o servei de neteja. A continuació, comencen un període de pràctiques d’empresa, en un entorn de treball real. Després, s’inicia la recerca activa d’un lloc en el mercat laboral. Les entitat socials i els tècnics del Reincorpora, figura clau per a l’èxit del programa,acompanyen l’intern durant tot l’itinerari.

Èxit en la reinserció de vuit de cada deu interns en tercer grau

L’últim estudi del Departament de Justícia sobre reinserció penitenciària a Catalunya, del juny de 2015, indica que només tornen a delinquir i a entrar a la presó el 30 % de les persones excarcerades. Es tracta d’un 10 % menys que el 2008 i de la millor xifra registrada des que s’elaboren aquests estudis. La investigació corrobora que els interns que acaben la seva condemna en tercer grau reincideixen menys que els que la compleixen íntegrament dins de la presó. En concret, només tornen a delinquir en el 20% dels casos. A Catalunya hi ha prop de 8.500 interns en centres penitenciaris, 1.400 (16%) dels quals classificats en tercer grau.

Switch to mobile version