Autor Societat
1 Maig 2017 a 10:00

Obra Social La Caixa, 510 milions d’euros de pressupost

33.000 pisos de lloguer social des de 85 euros

Jordi Gual, president de CaixaBank; Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària -la Caixa- i Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank

Jordi Gual, president de CaixaBank; Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària -la Caixa- i Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank

El primer trimestre del 2017 ha estat marcat per la consecució de diferents fites en els tres àmbits prioritaris d’actuació de la Fundació Bancària ”la Caixa”: social, investigació i divulgació de la cultura i el coneixement. La consolidació del compromís global de l’entitat es concreta en un augment del pressupost fins a assolir els 510 milions d’euros enguany, respecte dels 500 milions dels nou exercicis anteriors.

Aquest increment s’emmarca en el Pla Estratègic 2016-2019 de la Fundació Bancària, que gestiona de manera directa l’Obra Social i agrupa a CriteriaCaixa totes les participacions accionarials del Grup ”la Caixa”, CaixaBank inclòs.

D’acord amb aquest mateix document, els programes socials amb vocació transformadora constitueixen el pilar de l’acció de l’entitat. Entre els projectes estratègics destaca CaixaProinfància, el programa de superació de la pobresa infantil. Entre el gener i el març d’enguany, ja ha arribat a més de 37.000 nens i joves en situació de vulnerabilitat. La iniciativa s’ha continuat ampliant a altres ciutats, com ara Burgos o Valladolid.

Més de 5.000 oportunitats laborals

El foment de l’ocupació és una altra de les línies d’actuació estratègiques de l’Obra Social, amb el programa Incorpora como a pal de paller. Aquest projecte ha aconseguit facilitar un total de 5.327 llocs de treball a persones en risc o en situació d’exclusió durant el primer trimestre, gràcies a la col·laboració de 2.685 empreses.

L’Obra Social també té un projecte específic per a la reinserció sociolaboral de reclusos que compleixen la part final de la condemna: s’ha signat fa poc la renovació d’aquest programa per al 2017, cosa que suposarà facilitar itineraris d’inserció a 1.500 interns, amb una inversió de 4,1 milions d’euros.

En l’àmbit del programa de Voluntaris de ”la Caixa”, una altra de les fites del trimestre ha estat la celebració de la Setmana Social, que va aconseguir mobilitzar 11.222 empleats de CaixaBank i de la Fundació Bancària. A través d’aquesta iniciativa solidària pionera, els empleats van participar com a voluntaris en més de 3.700 activitats de 1.500 entitats de tot Espanya.

Facilitar l’accés a l’habitatge és una altra de les prioritats del Pla Estratègic. A través de diverses iniciatives, el Grup ”la Caixa” ja té més de 33.000 pisos. Aquests habitatges, amb rendes mensuals de 85 euros en amunt, estan repartides per tot Espanya i a disposició de les persones amb menys recursos.

En l’àmbit de la salut, l’Obra Social desenvolupa el seu programa d’atenció a persones amb malalties avançades en 115 centres sanitaris i 129 unitats d’atenció domiciliària. Entre el gener i el març, més de 5.700 pacients han rebut suport psicosocial.

Així mateix, la Fundació Bancària ”la Caixa” i la Fundación Telefónica continuen sumant esforços per desenvolupar el projecte ProFutur. Al llarg del primer trimestre una delegació va visitar els assentaments de refugiats del Líban amb l’objectiu d’implantar el projecte.

El programa eduCaixa ha arribat a més de 670.000 alumnes de 4.154 escoles espanyoles. Aquesta iniciativa engloba recursos pedagògics, innovadors, pràctics i d’accés fàcil, amb propostes educatives pensades per despertar habilitats emprenedores; potenciar vocacions científiques, i divulgar l’art i la cultura.

Pel que fa als projectes d’abast internacional, cal destacar els bons resultats de la campanya de captació de fons adreçada al Programa de Vacunació Infantil, a través de Banca Privada de CaixaBank. Durant el primer trimestre, 94 empreses han fet una aportació acumulada de 128.000 euros, de manera que s’han triplicat els resultats aconseguits fa un any, i 580 clients de Banca Privada hi han aportat 170.000 euros, multiplicant per deu els resultats aconseguits el 2016.

Aposta per la recerca i la divulgació cultural d’excel·lència        

L’aposta de la Fundació Bancària per la recerca es basa en una estratègia centrada en la salut i en altres reptes de la humanitat, com el canvi climàtic o la transformació social, a través de tres línies d’actuació: les beques a joves científics d’alt potencial; el suport a centres i programes de recerca, i la translació dels resultats a la societat.

La posada en marxa d’un estudi pioner per detectar de manera precoç la malaltia d’Alzheimer en persones amb la síndrome de Down, en col·laboració amb l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; el disseny de tractaments més eficaços per a tumors de pulmó, de la mà de l’Institut Català d’Oncologia; la presentació, liderada per IrsiCaixa, d’un assaig de vacuna terapèutica contra el VIH que ha aconseguit que cinc persones controlin el virus sense prendre cap tractament; l’impuls d’un projecte sobre salut cerebral amb l’Institut Guttman, i la presentació de la nova etapa de l’Institut de Salut Global de Barcelona han estat els avenços més destacables en el camp de la recerca.

A més, a CosmoCaixa s’ha inaugurat l’exposició “Talking Brains. Programats per parlar” i l’Observatori Social de ”la Caixa” ha publicat el segon dossier sobre Atur juvenil i pobresa ¿un problema estructural?

En el camp cultural, la fita del trimestre ha estat la inauguració de CaixaForum Sevilla, obra de l’arquitecte Guillermo Vázquez Consuegra i que, amb 7.500 metres quadrats, ha esdevingut el tercer CaixaForum més gran després dels de Barcelona i Madrid.  

Switch to mobile version