Autor Societat
30 Maig 2017 a 10:00

UB cedeix les mostres genètiques de víctimes de la Guerra Civil

Les dades s’han incorporat al Programa d’Identificació Genètica

Romeva Comin ADN Guerra Civil

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; el conseller de Salut, Toni Comín; i el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias i Garcia van signar ahir l’acord per a la cessió per part de la Universitat de Barcelona (UB) de les mostres genètiques de víctimes de la Guerra Civil en un acte a la sala Torres García del Palau de la Generalitat.
Les 180 mostres genètiques del banc d’ADN de víctimes de la Guerra Civil, que ha cedit la UB, s’han incorporat a la base de dades que ha creat el Govern de la Generalitat a través del Programa d’Identificació Genètica de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Aquest Programa està impulsat i coordinat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència amb la col·laboració dels departaments de Salut i Justícia.
Durant l’acte els consellers Romeva i Comín, i el rector de la UB, Joan Elias, han destacat i agraït la tasca de les entitats que van impulsar el banc d’ADN i han celebrat que finalment Catalunya compti amb programa públic per a la recerca de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. “L’ampliació de la base de dades del Programa d’Identificació Genètica la converteix en la gran base pública de mostres genètiques i oberta a tothom”, ha dit Romeva.
 
El conseller Romeva ha agraït l’impuls i la tasca duta a terme per la societat civil, especialment representada en l’Associació Banc d’ADN i la Universitat de Barcelona. “L’acte d’avui serveix per unir trajectòries i voluntats diverses, de la societat civil i de les institucions, que conflueixen en un mateix objectiu: retornar la dignitat perduda a totes les víctimes forçades de la violència de la Guerra Civil i de la dictadura franquista” i per “continuar avançant decididament cap a la dignitat que perseguim com a país”, ha destacat. Tenim el deure d’arribar fins al final”, ha conclòs.
 
Per la seva banda, el conseller Comín ha assegurat que “la política de memòria històrica és una qüestió de dignitat” i ha afegit que “molts països s’han enfrontat a la necessitat de reconciliar-se respecte un passat destructiu. En aquest sentit, l’Estat espanyol ha estat una mala excepció i s’ha situat a l’extrem de la covardia”.
Finalment, Elias ha celebrat que per fi, un govern sigui sensible amb les persones desaparegudes”, i ha afegit que “ha estat un honor per a la Universitat de Barcelona poder contribuir en aquesta tasca tan important per a la recuperació de la memòria històrica”.
El Cens de persones desaparegudes té 5.500 persones inscrites. Les proves es realitzen regularment a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Les primeres proves del Programa d’Identificació Genètica es van fer el mes de novembre del 2016  i fins ara ja són més de 700 els familiars de persones desaparegudes que s’han fet la prova. En aquestes 700 mostres genètiques s’hi ha de sumar ara les 180 mostres que ha cedit la UB. A través d’aquesta cessió, el banc d’ADN de la UB desapareix i el Programa d’Identificació Genètica es converteix en la gran base pública i oberta a tothom.
Programa d’Identificació Genètica
 
El Programa d’Identificació Genètica és un projecte integral, agosarat i de llarg recorregut, que és pioner en el context dels territoris que van patir la Guerra Civil i la dictadura, i té la voluntat de situar Catalunya com un país que respecta i protegeix la seva memòria.
El Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència està informant els més de 5.500 registrats d’arreu de Catalunya al Cens de persones desaparegudes, sobre el procediment a seguir per sol·licitar i programar l’extracció de mostres genètiques als centres mèdics de Catalunya. Les primeres proves es van fer a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona el 23 de novembre amb l’objectiu d’arribar a tots els registrats i fins ara ja se n’han fet 700.
A més de les proves d’identificació genètica als familiars de desapareguts, el Programa inclou la identificació genètica de les restes òssies exhumades de persones desaparegudes. Per això, el Departament d’Afers Exteriors va presentar el Pla de fosses 2017 que permetrà realitzar almenys una quarantena d’actuacions enguany, a tot el territori, per a la recuperació de restes òssies de desapareguts.
Més informació sobre el Programa d’Identificació Genètica aquí.
Switch to mobile version