Autor Societat
5 Agost 2017 a 10:00

Reconeixements del Pla de Doctorats Industrials

Busquen la col·laboració entre universitat, recerca i teixit industrial

Santi vila doctorats industrials

El conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha refermat l’objectiu de Govern de continuar enfortint la col·laboració entre el sistema universitari i de recerca i el teixit industrial del país per tal de potenciar la innovació i la transferència de coneixement”. Vila ho ha defensat en l’acte de lliurament de reconeixements a les primeres promocions del Pla de Doctorats Industrials (DI), corresponents al pla pilot de 2012 i a les convocatòries de 2013 i 2014. L’acte, que ha tingut lloc a la sala Petit Palau del Palau de la Música, ha reconegut els doctorands, directors de tesi i responsables de supervisar a l’empresa els 127 projectes de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) realitzats en el marc d’aquest pla.
Vila ha reivindicat l’estratègia del pla de DI d’atreure “talent cap a les nostres empreses i institucions, persones formades acadèmicament i que coneixen l’entorn acadèmic i empresarial”. El conseller d’Empresa i Coneixement ha posat en valor “la capacitat dels doctorands industrials d’identificar i traslladar els darrers avenços de la recerca bàsica cap a les empreses”, així com d’afrontar nous reptes treballant en xarxa i generant sinèrgies entre en món de la universitat i el de l’empresa.
En aquest sentit, el conseller Vila ha lloat l’impacte positiu en innovació i transferència de coneixement del pla de DI, que ha permès posar en contacte “un sector industrial potent, divers i capaç de generar riquesa i ocupació amb un sistema universitari i de recerca de referència, motor de canvi perquè Catalunya esdevingui un dels països referents en la revolució del coneixement”.
A més del conseller, la cerimònia de lliurament dels diplomes a les primeres promocions del Pla de Doctorats Industrials ha comptat també amb la participació del secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro; el director general d’Universitats, Josep Pallarès, i el director del Pla, Albert Sangrà.
 
345 projectes en tots els àmbits de coneixement
El Pla de Doctorats Industrials es va posar en marxa l’any 2012 amb un programa pilot i ja compta amb cinc edicions, al llarg de les quals s’han iniciat 345 projectes de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I). Hi han col·laborat les universitats catalanes, tant públiques com privades, i els centres de recerca, conjuntament amb 235 empreses i institucions de totes les dimensions, majoritàriament pimes (més del 50%), però també start-ups, fundacions o associacions sense ànim de lucre.
La inversió associada a aquests 345 projectes ascendeix a 48 milions d’euros, dues terceres parts dels quals provenen del sector privat. Un volum que evidencia la consolidació del model català per portar els projectes de doctorat al teixit productiu. Els àmbits de coneixement d’aquests projectes són molt amplis i abasten àrees estratègiques com ara el vehicle connectat, la xarxa 5G, la intel·ligència artificial, la biomedicina, el Big Data, les Smart Cities, entre d’altres.
Els projectes endegats dins del marc del programa han rebut la direcció acadèmica de 262 investigadors de totes les universitats catalanes i de centres de recerca CERCA i del CSIC, així com de grans instal·lacions científiques com ara el Barcelona Supercomputing Center o el Sincrotró ALBA.
 
Ponts entre el sistema universitari i de recerca i el teixit industrial
L’objectiu del Pla de Doctorats Industrials és contribuir a la competitivitat del teixit empresarial i de recerca català, reforçar els instruments per captar el talent que genera el país i situar els futurs doctors en condicions de desenvolupar projectes d’R+D+I en una empresa o institució. L’element essencial del Pla és el projecte de recerca de l’entorn empresarial en què el doctorand desenvolupa la seva formació investigadora, en col·laboració amb una universitat o centre de recerca, i que és objecte d’una tesi doctoral.
Els doctorats industrials permeten a les empreses accedir als grups de recerca capdavanters i a l’ús de les seves infraestructures, així com obtenir ajuts econòmics i beneficiar-se de les deduccions i bonificacions fiscals. Als entorns acadèmics, els facilita la transferència de la seva tecnologia i els seus coneixements a l’entorn productiu i reforça els seus vincles amb el món empresarial. Als doctorands els permet formar-se en un entorn altament innovador amb una doble supervisió, acadèmica i empresarial, en el marc d’un contracte laboral de tres anys i amb diversos avantatges, com la matrícula gratuïta o una borsa de mobilitat.
El Pla està gestionat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i compta amb la col·laboració del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). Així mateix, té el suport de les 12 universitats catalanes i del món empresarial per afavorir la transferència de coneixement al sector productiu.
Switch to mobile version