Autor Economia
6 Setembre 2017 a 18:00

Cecot valora positivament el descens de l’atur interanual

Tot i l’increment de l’atur a l’agost

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé // Imatge del web de la Cecot

Catalunya l’increment registrat de l’atur és de 10.072 persones el mes d’agost. A hores d’ara, el nombre total de treballadors en atur a Catalunya és de 397.385. En comparació amb el mateix mes de l’any passat, el nombre de desocupats registrats s’ha reduït en 48.055 persones, la qual cosa significa una caiguda del 10,79%. L’atur a Catalunya encadena així 50 mesos seguits de caigudes interanuals, des del juliol de 2013.

La desocupació ha augmentat en totes les províncies catalanes: a Barcelona hi ha 7.446 aturats més que el juliol (+2,55%, fins a 299.723); a Tarragona, 1.096 (+2,5%, fins a 44.863); a Girona, 1.027 (+3,07%, fins a 34.455), i a Lleida, 503 (+2,82%, fins a 18.344).

En comparació amb l’agost de l’any passat, l’atur ha baixat a les quatre províncies catalanes: a Barcelona hi ha 36.420 desocupats menys (-10,83%); a Tarragona, 5.313 (-10,59%); a Girona, 3.947 (-10,28%), i a Lleida, 2.375 (-11,46%).

L’atur ha pujat principalment en el sector serveis, amb 9.703 aturats més que al juliol, i també ha augmentat en la construcció (1.257) i a la indústria (1.067), mentre que hi ha 363 aturats menys a l’agricultura i també es s’han reduït, en 1.592, els aturats registrats sense ocupació anterior.

 

Posicionament de la Cecot

El mes d’agost és un mes on l’atur sol incrementar per la finalització dels contractes de temporada de sectors com l’hostaleria, la restauració i els relacionats amb la temporada de turisme d’estiu.

La Cecot, tot i l’increment de l’atur a l’agost, valora positivament el descens de l’atur en termes interanuals. “Tenint en compte que no s’ha incidit massa en activar mesures en l’últim any, donats els esdeveniments polítics, la dada interanual d’ocupació es pot considerar positiva. És necessari que el Govern defineixi polítiques d’ocupació efectives, de la mà dels agents socials i econòmics”, afirma David Garrofé, secretari general de la patronal Cecot, “ per poder canviar i fer evolucionar el mercat de treball harmonitzant-lo amb els marcs laborals europeus de països que estan aplicant bones pràctiques”.

Des de la Cecot es considera que és moment de generar consensos entre associacions empresarials, sindicats i administracions per poder acabar definint un nou marc laboral que ajudi a generar ocupació de qualitat. “És moment de posar unes bases que previnguin models productius que acabin penalitzant-nos en un futur. Hem d’intentar harmonitzar el nostre marc amb el d’aquells països europeus que tenen una dinàmica d’ajust permanent per adaptar-se a les condicions de cada moment”, conclou Garrofé.

Indicadors del 2n trimestre. Observatori de l’Actualitat Laboral

Segons les dades publicades a l’Observatori de l’Actualitat Laboral per la Fundació Cecot Persona i Treball en relació al segon trimestre d’aquest any, les ofertes de feina realitzades per empreses associades a l’entitat han incrementat un 28,15% respecte del trimestre anterior i un 22,29% respecte del mateix període l’any anterior.

Per àrees, l’àrea d’oficis continua a la primera posició i aquest segon trimestre ha tornat a superar la d’administració com a principal sector generador d’ofertes de treball a la Borsa de Treball de la Cecot, amb un avantatge de 7 punts percentuals.

Les ofertes més demandades corresponen a l’àrea d’oficis (26%), seguida per l’àrea d’administració (19%), i les àrees d’operaris (17%) i de vendes (17%).

Si concretem les posicions o perfils més demandats:

En l’Àrea d’Oficis hi incloem posicions com les següents:

·         Torner i operador de fresa.

·         Electricista – electricista industrial.

·         Mecànic d’automoció – mecànic de vehicles industrials.

·         Electromecànic –manteniment industrial.

Comprenen l’àrea d’Administració posicions com, entre d’altres:

·         Auxiliar d’Administració –perfil generalista.

·         Secretaria – Administració.

·         Comptabilitat.

En l’Àrea d’Operaris s’hi inclouen les posicions:

·         Operari de neteja i neteja industrial.

·         Operari de logística – mosso de magatzem.

·         Operari de maquinària – maquinista.

A l’Àrea de Vendes hi destaquen:

·         Comercials.

·         Tècnics d’Exportació – Assistents d’Exportació.

·         Tècnics d’Atenció al Client.

Switch to mobile version