Autor Societat
17 Setembre 2017 a 15:00

En dies d’episodi de contaminació es restringirà la circulació de vehicles

A partir de l’1 de desembre de l’àrea de Barcelona

rull sct contaminacio

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugenia Doménech; la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal, i el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda, han presentat el pla de reforç del transport públic que activarà cada administració quan la Generalitat declari un episodi ambiental de contaminació i es restringeixi la circulació de vehicles a l’entorn de Barcelona. El transport públic oferirà la màxima capacitat operativa: s’augmentarà l’oferta de Metro, bus, tramvia, Ferrocarrils i Rodalies, però especialment a les hores punta, mentre duri l’episodi. També s’activarà la T-aire, la targeta per als dies d’episodi. A partir del 2 d’octubre, es podrà adquirir la T-verda, que permetrà viatges il·limitats i gratuïts durant tres anys als ciutadans que desballestin un vehicle contaminant i no se’n comprin cap.
El conseller Rull ha explicat que l’objectiu d’aquestes mesures és treure 130.000 vehicles privats que es mouen diàriament a Barcelona, un 10% dels que circulen habitualment, i captar entre 175.000 i 350.000 nous viatges en transport públic”. Per a Rull, “la idea és propiciar un canvi d’hàbits: donarem una bona oferta de transport públic els dies d’episodi ambiental i els usuaris podran acreditar que és més eficient en tots els sentits”. Rull ha resumit així el pla de reforç: “Ampliació de l’hora punta fins a les 11 h a Metro, bus i Rodalies (R1 i R4); al Tram i FGC l’hora punta s’allargarà a tot el dia; més freqüències als busos interurbans de l’AMB i als de la Generalitat; i carrils bus específics a la B-23 i a la Gran Via”. “Aquests reforços, que són excepcionals per als dies d’episodi, passaran a ser estructurals a partir de l’1 de gener de 2019, quan les restriccions passin a ser permanents”, ha avançat.

Mercedes Vidal ha assegurat que en matèria de contaminació els municipis estan “fent els deures”. “Ens estem apropant a aquesta realitat donant resposta coordinada amb la resta d’administracions per, en els dies d’episodi, tenir una alternativa viable i possible a l’ús del  transport privat, però sobretot estem treballant per una disminució permanent del vehicle privat a les nostres ciutats que permeti activar els protocols el mínim possible”. Vidal ha apostat per una mobilitat diferent, que possibiliti millorar la qualitat de vida i la salut dels ciutadans.
Després de fer referència a tot el paquet de mesures que l’AMB impulsarà en cas d’episodi de contaminació i més enllà de les actuacions puntuals d’aquest tipus, el vicepresident de Mobilitat i Transport, Antoni Poveda, ha destacat que l’objectiu final de l’AMB “és propiciar un veritable canvi d’hàbits en la ciutadania”. “Entre tots hem de reduir la contaminació, que afecta directament a la salut de les persones. Hem d’apostar més pels desplaçaments en bici i a peu i, sobretot, en transport públic”, ha afegit, destacant la T-Verda Metropolitana, una de les principals novetats estructurals que oferirà a partir d’octubre l’AMB. “Agraïm i celebrem que la Generalitat s’hagi sumat a la nostra iniciativa de la T-Verda, que vam idear des de l’AMB amb l’objectiu de retirar de circulació els vehicles més antics i contaminants de l’àrea metropolitana, i la faci expansiva a d’altres municipis fora de la metròpolis”, ha exposat Poveda.
Restriccions a partir de l’1 de desembre
A la cimera de la qualitat de l’aire celebrada a Barcelona el mes de març passat es va acordar que a partir de l’1 de desembre es restringirà el trànsit a furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre de 1994 i turismes d’abans de l’1 de setembre de 1997, a les carreteres competència de la Generalitat en situacions d’episodi ambiental a 40 municipis de l’entorn de Barcelona. Aquestes restriccions provisionals seran permanents de cara a l’1 de gener de 2019.
D’altra banda, a partir de l’1 de desembre de 2017, un cop la Generalitat declari l’episodi de contaminació, l’AMB activarà, d’acord amb els ajuntaments, les restriccions de trànsit de la zona de baixes emissions de l’àmbit de les rondes de Barcelona, on no podran circular els turismes que no disposin d’etiqueta ambiental de la DGT. Les excepcions permanents per a les restriccions a partir d’1 de desembre de 2017, en cas d’episodi de contaminació en la zona de l’àmbit de Rondes de Barcelona, són els vehicles d’emergència (policia, bombers, ambulàncies), els vehicles de Persones amb Mobilitat Reduïda (VPMR) i els serveis bàsics (mèdics i funeraris). Igualment, hi ha excepcions transitòries durant  l’hivern-primavera 2017- 2018 per a les motos (que estan pendents de l’etiquetatge ambiental oficial per part de la DGT), camions, autocars i autobusos i furgonetes Euro 1, Euro 2 i Euro 3.
Aquestes restriccions estaran actives entre les 7 i les 20 h de dilluns a dijous, amb els divendres pendents d’ajustar, des del dia de la declaració de l’episodi i fins que es doni per finalitzat. Els vehicles esmentats podran circular, mentre duri l’episodi només en la franja horària de les 20 h a les 06.59 h de dilluns a dijous, i tots els caps de setmana i festius.
Màxima capacitat del transport públic
El reforç del transport públic a la primera corona es concentrarà en incrementar la capacitat tant al metro, com als busos urbans i metropolitans i al tramvia. Als corredors radials cap a l’àrea de Barcelona, les mesures aniran encaminades a incrementar la capacitat dels serveis troncals en hora punta i ampliar l’oferta en hora vall, garantir la circulació fluïda en els carrils bus i bus-vao i gestionar la distribució de passatgers a l’interior dels trens amb personal d’informació i orientació. L’AMB també posarà en marxa una app amb la informació de les places reservades en estacions de ferrocarril per als usuaris de transport públic.
Finalment, als municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona amb forta mobilitat cap a Barcelona, les mesures aniran encaminades al reforç de les línies d’aportació cap a les estacions, donar la màxima prioritat als autobusos, evitar l’inici d’obres o poda d’arbrat i gestionar l’aparcament a prop de les estacions ferroviàries.
Switch to mobile version