Autor Societat
6 Setembre 2017 a 15:00

Facebook, Google i Tumblr retiren 14 continguts per promoure l’anorèxia i la bulímia

A internet i denunciats pel CAC arran de les queixes d’ACAB

transtorns alimentaris anorexia bulimia

Les empreses proveïdores de serveis a internet Facebook, Google i Tumblr  han retirat un total de 14 continguts que promovien l’anorèxia i la bulímia arran d’una petició feta pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) el passat 13 de juliol.

El CAC va demanar en aquesta data a quatre proveïdors de serveis d’internet que retiressin 16 continguts per promoure l’anorèxia i la bulímia. En concret, es tractava de 10 perfils de xarxes socials i de 6 blogs.

El resultat de la gestió del regulador és que Facebook ha retirat 8 dels 9 perfils denunciats, Google Spain, SL ha retirat els 5 blogs denunciats i Tumblr Inc, que en tenia un, també l’ha retirat. L’empresa Automattic, que en tenia un blog, encara el manté.

L’actuació del CAC es va iniciar arran d’una sèrie de queixes presentades per l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB). Els continguts detectats incitaven a l’anorèxia i la bulímia o impulsaven la creació d’una identitat grupal favorable als trastorns alimentaris.

El CAC, per altra banda, reclama una regulació més estricta per garantir la retirada de continguts a internet contraris a la llei.

L’anàlisi del Consell va constatar que l’intercanvi de continguts de risc en relació amb l’anorèxia i la bulímia es desenvolupa, també, en l’àmbit de les xarxes privades: grups tancats i secrets de Facebook o grups de comunicacions privades com WhatsApp. Aquesta actitud està en línia amb molts dels missatges accessibles en obert, en què els autors mostren una gran cura a adoptar estratègies d’ocultació de les seves pràctiques davant els familiars i l’entorn social més proper.

L’informe del CAC va detectar dos tipus de continguts de risc: en primer lloc, la presència d’elements susceptibles d’incitar a pràctiques contràries a la salut, que apareixen en 14 casos: en concret, la presència de dietes hipocalòriques i conductes purgatives (en 12 casos), les conductes autolesives o suïcides (6) i la recomanació d’ingesta de medicaments (1) o de drogues (1).

En segon lloc, es va detectar la presència d’elements que promouen la creació d’una identitat grupal entorn d’un model corporal que s’identifica amb trastorns alimentaris (15 referències). En aquest marc conceptual, es troben textos de suport a les pràctiques proana i promia (13), discursos positius en relació amb els trastorns alimentaris (9), recomanacions d’estratègies per ocultar el trastorn (7) o l’organització de curses d’aprimament, anomenades “curses de quilos” (5).

L’informe del CAC va concloure que internet i les xarxes socials poden actuar com un espai que facilita la creació de comunitats de persones que afirmen tenir un mateix objectiu comú en l’àmbit dels paràmetres estètics del cos i que es reconeixen en les seves experiències vitals (la lluita contra el desig de menjar, el vòmit, l’ocultació del trastorn) mitjançant un llenguatge propi (“princesa”, “las amigas Ana y Mia”).

Sis informes sobre internet

El CAC, que el 2015 va iniciar les actuacions en l’àmbit d’internet, ha realitzat amb aquest un total de sis informes: dos sobre webs que mostren pornografia infantil; dos sobre webs que promouen l’anorèxia i la bulímia; un sobre continguts que inciten a la violència masclista, i un sobre els continguts de risc en relació amb el suïcidi.

Les actuacions del CAC s’han saldat amb la retirada, en el cas de l’informe de violència masclista, dels 5 vídeos denunciats, així com de 3 blogs. En el cas de l’informe d’incitació al suïcidi, es van retirar quatre continguts i se’n van modificar dos més, en el sentit d’incloure-hi un advertiment  i d’obligar a registrar-se per evitar l’accés dels menors d’edat.

Anàlisi de la presència de continguts proanorèxia i probulímia a internet

Switch to mobile version