Autor Sanitat
1 Desembre 2017 a 15:00

El doctor Oriol Mitjà rep el XXXVIII Premi per la Pau

Amb una dotació de 5.000€

Diba Premi per la pau oriol mitja

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha entregat el Premi per la Pau al doctor Oriol Mitjà, com a reconeixement a la tasca impulsada per aquest metge especialitzat en malalties infeccioses i, en especial, la malaltia de pian. El Museu Marítim de Barcelona ha acollit, un any més, l’acte d’entrega del Premi que ha celebrat la 38a edició i que compta amb una dotació de 5.000€, aportats per la Diputació

Mitjà s’ha mostrat orgullós de poder rebre aquest reconeixement després que l’any passat fos l’activista Nadia Murad la persona guardonada. Tot i això, ha reconegut que «ens queda molta feina per davant» ja que, a partir del gener, «els nostres plans són portar la medicina a 200.000 nens».

Una medicina que, com ha recordat durant el seu discurs, només té un cost d’un euro per cada nen; fet pel qual admet que «és possible veure un món millor» i, en especial, «un món lliure de la malaltia de Pian».

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, a més de posar en valor la tasca que impulsa el premiat, també ha remarcat les polítiques de cooperació que es duen a terme des del món local, d’acord amb el compromís que els ajuntaments tenen amb la Pau i la cooperació.

Conesa també ha manifestat que «el Premi per la Pau ens enorgulleix» ja que reconeix una tasca fonamental en defensa de la salut i la joventut, on ha destacat el lideratge de persones joves com la d’Oriol Mitjà.

La presidenta de la Diputació també ha remarcat que la feina impulsada per Mitjà té un «impacte positiu sobre els drets de les persones», concretament sobre els drets reconeguts als infants. Per Conesa, això «ha representat una transformació de vital importància» ja que l’impacte sobre les poblacions afectades «ha estat remarcable».

Des del 2010

Mitjà, nascut Arenys de Munt el 1980, està vinculat des del 2013 al Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), el centre d’investigació integrat en l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL). Des del 2010 també està liderant a Papua Nova Guinea, al Centre Mèdic de Lihir, un equip de recerca per al control i el tractament del pian, una malaltia tropical desatesa crònica, que afecta principalment els nens i que, a llarg termini, pot produir deformacions òssies severes.

Els seus estudis publicats han demostrat l’eficàcia del tractament contra el pian. Gràcies a això, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha impulsat una campanya amb la qual s’espera erradicar la malaltia per a l’any 2020 i ser la segona malaltia erradicada al món, després de la verola.

El Jurat del Premi per la Pau ha reconegut la tasca que desenvolupa Oriol Mitjà per la seva incidència en el dret a la salut, especialment dels nens, en unes zones del món de pobresa extrema on la malaltia del pian és endèmica.

També ha valorat que siguin malalties i crisis oblidades, que afecten els drets dels infants, el dret a l’educació i també els drets de les dones. A més, premiant la tasca, es vol ajudar a donar a conèixer aquestes problemàtiques per integrar-les en els canals de la cooperació internacional al desenvolupament d’aquests països.

El premi està concedit per l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE), l’entitat reconeguda per l’ONU com el seu vincle amb la societat civil a l’Estat, i s’anuncia el 24 d’octubre de cada any, en commemoració de l’aniversari de la fundació de les Nacions Unides (1945).

Switch to mobile version