Autor Cultura
26 Març 2018 a 15:00

Anna Punsoda guanya el XX premi Roc Boronat

Està dotat amb 6.000 euros

ONCE Anna Punsoda

El jurat del premi literari Roc Boronat ha escollit Anna Punsoda com a guanyadora de la 20a edició per l’obra Els llits dels altres, la seva primera novel·la. L’obra relata la història d’una dona de trenta anys que fa memòria dels episodis que més han marcat la seva vida. Construïda en capítols breus que fan salts en el temps, es tracta d’una novel·la escrita amb frases breus i un llenguatge directe, que fa de la sobrietat i la cruesa la seva marca literària.
Amb una mirada tendra davant les misèries dels altres i un sentit de l’humor excepcional respecte a si mateixa, aquesta obra és la història d’una nena desconcertada i d’una jove angoixada capaç de desfer-se i fer-se de nou.
Hi trobem l’alcoholisme i la mort d’un pare, les depressions d’una mare, un abús sexual, molts anys de trastorns alimentaris viscuts en secret i els intents frustrats per salvar-se mitjançant relacions afectives espatllades. Tot i això, no es tracta d’un drama, sinó d’un acte de resistència íntima que condueix els personatges cap a la redempció. En paraules de l’autora “Els llits dels altres és una defensa del perímetre de llibertat que tothom mereix en néixer. D’un espai fràgil, íntim, sagrat, que no hauria de ser mai terra d’abusos ni de conquestes”.
El premi, convocat per ONCE Catalunya, està dotat amb 6.000 €.  Els llits dels altres d’Anna Punsoda arribarà a les llibreries a la tardor amb el segell Amsterdam que des del 2015 s’encarrega d’editar l’obra premiada amb el Roc Boronat.
L’autora Anna Punsoda, nascuda a Barcelona fa 32 anys, és llicenciada en periodisme per la Universitat Ramon Llull i en Filosofia per la Universitat de Barcelona, on va cursar el màster “Pensament i Estudis clàssics” i on va presentar la seva tesina sobre el pensament social i polític de Joan Maragall, de qui va confeccionar l’antologia d’articles Llum als ulls i força al braç (La Magrana, 2013).
Des de fa deu anys es dedica al periodisme cultural en diverses fundacions i mitjans escrits i audiovisuals com El País, el diari ARANació DigitalNúvol, Catalunya Ràdio o Rac1. És una tasca que ha compaginat amb la docència i la traducció de l’alemany, i amb la gestió i la promoció culturals en institucions com l’Ateneu Barcelonès o el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. L’any 2017 va impulsar La Llança, el suplement cultural d’El Nacional.cat. Ha traduït de l’alemany al català El dia que vaig aprendre a volar, una novel·la d’Stefanie Kremser (Edicions de 1984), així com diversos textos del filòsof Raimon Panikkar per a Fragmenta Editorial.
Xavier Grau, Delegat Territorial d’ONCE Catalunya, ha subratllat la bona afluència de participació (59 obres presentades en la categoria de narrativa oberta a tothom), i la bona entesa amb la cooperativa Som Ara Llibres a l’hora d’impulsar el premi.
El jurat va coincidir a destacar la qualitat literària d’Els llits dels altres, escrita amb una llengua acurada i precisa que arriba al lector. L’obra, a més, està molt ben narrada. La presentació del relat, en petites píndoles, com a salts, fa avançar una història sense embuts i amb molta força. Així, salt a salt, el lector va acumulant conflictes igual que ho fa la protagonista.  “El fons de la història és cru, dur i de vegades fosc. Els episodis que formen part de la vida de la protagonista són més que reals i de molta actualitat, i l’autora els tracta amb mestratge”, ha escrit Manuel Forcanodirector de l’Institut Ramon Llull i membre del jurat.
L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.
La cerimònia d’entrega del premis Roc Boronat va tenir lloc el passat dijous 22 de març a l’Auditori ONCE Catalunya. Durant la vetllada, s’ha homenatjat a l’escriptora Maria Antònia Oliver.
A la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Antoni Jaumandreu ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra La noia de la cua,  una noia d’un poble de l’alta Segarra, a la qual li passa una cosa molt especial quan diu mentides o fins i tot quan diu mitges veritats. El premi està dotat amb 900 €. El jurat va volgué fer constància de la qualitat de les obres presentades en aquesta edició i va fer una menció especial de Tren Futura de Luis Fernando San Martín, director de l’agència de l’ONCE a L’Hospitalet de Llobregat.
El jurat de l’edició d’enguany l’ha presidit Xavier Grau, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i ha estat format per Ester Franquesa, directora general  de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Manel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull; Vicenç Villatoro, escriptor i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB); Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Valèria Gaillard, redactora de la secció de Cultura d’El Punt Avui; Joan Carles Girbés, director editorial de Som Ara Llibres; Teresa Solana, guanyadora en la categoria de narrativa a l’anterior edició; i Enric Botí, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya
Switch to mobile version