Autor Societat
22 Abril 2018 a 15:00

A la justícia no millora la situació del català

Justícia constata la manca de voluntat de l’estat espanyol per protegir els drets lingüístics dels catalans

Ciutat de la Justícia

Imatge del web ciutatdejusticia.com

L’any 2017 l’ús del català en les sentències judicials ha estat d’un 8,2 %, lleugerament inferior a l’any 2016, que va ser d’un 8,4 %. I el percentatge de resolucions judicials en català n’és només una mostra. La realitat és que les dades dels últims anys indiquen que l’ús del català a l’Administració de justícia cau en picat i alerten que esdevé un problema que es consolida. La solució passa per una reforma legislativa per tal que el coneixement del català sigui un requisit i no un mèrit, com fins ara, per al personal judicial que vulgui exercir a Catalunya.
En aquesta línia, la secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Patrícia Gomà, ha assegurat que “només amb una reforma legislativa ens en sortirem i podrem garantir els drets lingüístics de tots els catalans”.
Gomà ha recordat també que els jutges i tribunals són els qui han de garantir els drets lingüístics dels ciutadans dins de les actuacions judicials. Així ho estableix la Llei de política lingüística i el mateix Estatut d’autonomia. No obstant això, tal com han advertit reiteradament els informes del Comitè d’Experts – que  segueix el compliment de la Carta europea de llengües regionals o minoritàries – i les recomanacions del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, les mesures adoptades són insuficients per garantir els drets lingüístics. Aquest mateixos informes indiquen la necessitat d’augmentar el nombre de jutges i fiscals que puguin utilitzar el català com a llengua de treball.
El Departament de Justícia facilita cursos de català i de llenguatge jurídic, eines per afavorir  l’ús del català en l’activitat professional, cercadors terminològics en línia i formularis, entre altres recursos.  Actualment, hi ha publicades 199 lleis en català, que poden ser consultades en línia. Destaquen mesures com ara que els serveis jurídics de la Generalitat demanin la tramitació del procediment judicial en català, el certificat de coneixements de llenguatge jurídic (nivell J), l’acord entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya i els col·legis professionals del món del judicial per fomentar l’ús del català en determinades actuacions professionals o el mòdul pràctic de treball en català en el jutjat.
L’any passat es va implementar un incentiu econòmic per als escrits presentats en català per part dels advocats del torn d’ofici i l’assistència jurídica gratuïta, que gestionen els col·legis d’advocats. En aquest sentit, Gomà ha assenyalat que  “malgrat els esforços que fa el Departament, aquest any no l’hem pogut consolidar per la situació política que estem vivint”.
Gomà insisteix, però, que sense un marc jurídic general que permeti situar el català en una certa posició d’ús habitual, les mesures que pot adoptar la Generalitat tenen un resultat minse pel que fa a les dades d’ús. Els resultats de 2017 en són una mostra més.

Dades del català a l’Administració de justícia

Switch to mobile version