Autor Articles i estudis
22 Abril 2018 a 18:00

Ireneu Castillo, historiador, escriptor i “Home Curiós”

L’entrevista de Sant Jordi

[wzslider autoplay=”true”]

Enamorat de la Història, la Geografia i les Curiositats, a aquest escriptor català nascut a Barcelona el 1968 li encanta investigar i divulgar les històries rares i poc conegudes que arriben a les seves neurones, col·laborant periòdicament per diverses publicacions, entitats i editorials. Entre elles -la més important- la seva col·laboració setmanal dels dijous a les 18 h a la nostra web.

Articulista, bloguer i historiador vocacional, Ireneu Castillo ha col·laborat en ràdio (Ràdio Sant Boi -on té un espai setmanal dedicat a les curiositats històriques-, Ràdio Valira, Catalunya Ràdio), premsa (Clio Història, el Octavo Sabio, Catalunya Informa) i televisió (TV de l’Hospitalet), destacant en la defensa del Patrimoni històric dins de l’àmbit de l’Hospitalet i el Baix Llobregat. No en va és president de l’Associació Perseu, on ha destacat per la seva lluita per la conservació de les restes del Canal de la Infanta i del, finalment malaurat, Pi de la Remunta.

Autor de diversos llibres de temàtica divulgativa, sempre ha trobat en els relats curts una forma d’expressió personal a partir del qual explicar, d’una manera propera i desenfadada, històries curioses que mostren les incongruències de la nostra societat. I per a això barreja, a parts iguals, una realitat molt propera al lector, la crítica social i la divulgació històrica.

 La seva ja extensa bibliografia inclou:

  • Relatos para una mente abierta (Paralelo Sur Ediciones-2010)
  • El Canal de la Infanta: quan la importància històrica esdevé una amnèsia èpica (Quaderns d’Estudi 27. Centre d’Estudis de l’Hospitalet- 2014)
  • La cara B de la Historia (Editorial Ven y te lo cuento- 2014)
  • El Canal de la Infanta. La recuperació d’un patrimoni (L’Avenç- 2015)
  • Cròniques d’una Catalunya desconeguda (Editorial Foc- 2015)

I per aquest Sant Jordi, ha tret un nou llibre, aquest cop dedicat a les curiositats de la comarca del  Baix Llobregat i de l’Hospitalet de Llobregat anomenat “1001 Curiositats del Baix Llobregat i l’Hospitalet” (L’Arca- Redbook Ediciones- 2018)

Des de fa 13 anys (2005), Ireneu Castillo aprofita el seu blog Memento Mori (http://ireneu.blogspot.com) per a divulgar amb força èxit de públic -tal i com ho testimonien els gairebé tres milions de visites assolits-  les històries rares i poc conegudes del món que ens envolta.

Anem a conèixer una mica més d’aquest “Home Curiós”, parafrasejant el títol del seu espai setmanal a La República Santboiana de Ràdio Sant Boi:

Catalunya Informa: Què és el que realment et motiva a escriure?

Ireneu Castillo: És quelcom que et surt de dins. Jo vaig començar a escriure com a forma d’expressió personal davant el que m’envoltava. Al principi sobretot relats de ficció amb una càrrega de crítica social força important i, segons vaig veure que la realitat molts cops és més inversemblant que la ficció, vaig decantar-me per la divulgació històrica i científica. Si m’haig de decantar, t’hauria de reconèixer que el que en realitat em motiva és deixar en evidència les incongruències del nostre món.

Catalunya Informa: Podem comprovar que els teus articles estan molt documentats però… quanta feina et comporta la documentació d’aquests articles tan i tan curiosos?

Ireneu Castillo: De fet, com no són gaire llargs els articles -ja ho faig exprés-, i el fet d’escriure ja ho tinc per la mà, el que més es triga és en aconseguir tota la informació que necessites i, sobre tot, pair aquella informació correctament per a convertir-la en quelcom de fàcil lectura. Oscil·la entre 50 i el 80% del temps dedicat, un temps que no baixa de 8 hores de feina efectiva en els més senzills o en què no em cal gaire documentació. Vaig tenir una època que publicava diàriament i no va ser una feina gaire fàcil, certament.

Catalunya Informa: I on busques o com arriben fins a tu aquests fets curiosos que després d’estudiar-los converteixes en articles? Perquè tenir tema per més de 1200 articles publicats no sembla que hagi de ser fàcil.

Ireneu Castillo: Doncs no et creguis. Potser sigui el més fàcil de tot. De fet jo sempre dic que vaig a buscar pomes i em trobo amb patates perquè, quan m’estic documentant per a un assumpte, és molt estrany que no acabi descobrint algun detall que em cridi l’atenció i que em dona peu a un altre article. Efectivament, porto 1220 articles publicats al meu blog, però tinc uns altres tants esperant el seu moment. Ja et dic que la realitat és una autèntica bóta de Sant Ferriol de curiositats.

Catalunya Informa: Fins al punt de que t’ha donat com per a fer un llibre amb 1001 Curiositats del Baix Llobregat i l’Hospitalet?

Ireneu Castillo: Doncs si. En aquest cas, en ser de la comarca (tot i ser de l’Hospitalet, els lligams baixllobregatins de la ciutat són fortíssims) m’ha facilitat molt la tasca, però tot i així sempre salta la llebre. De fet, han quedat en el tinter un fotimer de temes que donarien per a fer un segon volum i més. I és que la comarca, malgrat estar a l’ombra de Barcelona, té una personalitat molt forta que moltes vegades els seus mateixos habitants desconeixen i que crec interessant que es conegui.

Catalunya Informa: Suposo que aquest llibre deu estar ja a la venda, oi? On el podem adquirir?

Ireneu Castillo: Si, ja es pot trobar al Corte Inglés, a la FNAC, a la Casa del Libro, a Amazon i a moltes llibreries de la comarca. Trobo que si tens algun lligam amb el Baix Llobregat o l’Hospitalet és un bon regal per aquest Sant Jordi.

Catalunya Informa: I la resta dels teus llibres?

Ireneu Castillo: Doncs el millor és que s’adrecin al meu blog. Tinc un apartat dedicat als meus llibres on informo d’on es poden adquirir cadascun d’ells.

Catalunya Informa: I per acabar…com es presenta el futur? Tens algun nou projecte a la vista?

Ireneu Castillo: Ara estic en plena voràgine de promoció d’aquest nou llibre, i anirem fent “bolos” per la comarca presentant-lo. Si partim de la base que la feina d’escriptor no és gens fàcil, la idea és continuar amb la publicació de noves curiositats a Memento Mori (i de retruc a la vostra plana) i poder seguir gaudint de la confiança del gran públic. Tinc algunes coses interessants en perspectiva, però soc reticent a parlar-ne fins que no estiguin definides.

Catalunya Informa: Algun missatge pels nostres (i teus) lectors?

Ireneu Castillo: Llegiu. Llegiu tant com pugueu. Us indignareu, us divertireu, aprendreu, però és que el món que ens envolta és una autèntica capsa de sorpreses que val molt la pena conèixer. I jo, des del meu humil gra de sorra, intento ensenyar-lo.

 

 

Switch to mobile version