Autor Articles i estudis
28 Abril 2018 a 18:00

Pautes per interpretar críticament els missatges sobre alimentació i salut

upf menjar caloric

Per interpretar els missatges sobre alimentació i salut que es difonen contínuament en els mitjans de comunicació i les xarxes socials cal desenvolupar el sentit crític. Sobre aquesta premissa, el projecte Nutrimedia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha elaborat una sèrie de pautes amb l’objectiu d’ajudar el públic a discernir la fiabilitat dels missatges i fomentar la seva autonomia a l’hora de fer eleccions que poden afectar la seva salut. “Les anècdotes personals no són proves científiques i no són generalitzables”, “l’últim i més nou no és necessàriament millor”, “l’opinió dels experts no sempre és correcta” i “si una informació ens parla de resultats increïblement positius o negatius, siguem escèptics “són algunes de les idees que es desenvolupen a la web del projecte, dins l’apartat: “Pautes per interpretar críticament la informació

“¿Fins a quin punt els resultats d’un estudi concret sobre dieta i salut m’afecten? Aquesta és una de les preguntes que hauríem de fer-nos quan llegim una informació basada en una investigació, ja que com més diferents siguem de la població d’estudi, menys se’ns poden extrapolar els resultats”, segons s’explica en una d’aquestes pautes. De la mateixa manera, es posa l’accent en “la necessitat d’abordar amb escepticisme els missatges que donen compte de resultats presentats en congressos científics i en investigacions amb animals. En el primer cas perquè es tracta de resultats preliminars que, molt sovint, no s’acaben confirmant; i, en el cas dels estudis amb animals, perquè els seus resultats no són directament traslladables a les persones”, segons s’explica al web de Nutrimedia, un projecte realitzat per l’Observatori de la Comunicació Científica (OCC) del Departament de Comunicació de la UPF, en col·laboració amb el centre Cochrane Iberoamérica i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (Fecyt).

“Aquesta llista de pautes és només un primer esborrany que anirem perfilant i completant. Tenim previst elaborar una sèrie de vídeos divulgatius per desenvolupar aquestes i altres idees que ajudin a entendre les dificultats de la investigació sobre alimentació i salut, a interpretar els missatges i a desenvolupar el sentit crític davant la informació “, explica Gonzalo Casino, investigador de la UPF i director del projecte Nutrimedia. Fruit del diàleg entre periodistes, científics i experts en nutrició, s’han elaborat també unes pautes adreçades als periodistes amb la intenció de cridar la seva atenció sobre alguns biaixos i problemes en la informació científica sobre nutrició i contribuir així a estimular la informació de qualitat.

Noves avaluacions de missatges
Entre les últimes avaluacions sobre missatges d’alimentació i salut, cal destacar les que han dilucidat, d’acord amb les proves científiques disponibles, si la carn és realment cancerígena, si la dieta vegana és beneficiosa per a la salut i si la llet sense lactosa en més fàcil de digerir. Aquestes són algunes de les qüestions sobre les que el públic ha manifestat més interès perquè l’equip d’investigadors de Nutrimedia realitzés la corresponent avaluació i tenir així una resposta científica. Amb aquestes avaluacions es tanca una primera fase del projecte alhora que arrenca una segona etapa en què es realitzaran noves avaluacions de missatges (mites, notícies en premsa, anuncis de televisió i preguntes del públic), i s’afegiran nous continguts per seguir aportant dades rellevants i criteris fiables per ajudar a interpretar la informació sobre alimentació i salut.

Enllaços a les últimes avaluacions (en castellà):

Sobre Nutrimedia 

Nutrimedia és un projecte de l’Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra (OCC-UPF), en col·laboració del Centre Cochrane Iberoamérica (CCIB), que avalua el grau de confiança científica que mereixen alguns missatges sobre alimentació i salut (notícies, anuncis, mites i preguntes del públic). Els resultats de les avaluacions, que es publiquen a la web del projecte, pretenen oferir dades i criteris científics per ajudar els ciutadans a prendre decisions informades sobre nutrició. L’OCC-UPF és un centre especial de recerca per a l’estudi de la transmissió de coneixements científics i tecnològics a la societat, i l’anàlisi de la relació entre ciència, mitjans de comunicació i societat. El CCIB és un dels 14 centres internacionals de la Col·laboració Cochrane, una organització internacional que amb les seves revisions sistemàtiques de les millors dades de la investigació ha contribuït a transformar en els darrers 20 anys la manera en què es prenen les decisions sobre les intervencions de salut.

Switch to mobile version