Autor Societat
2 Abril 2018 a 10:00

Quatre localitats s’incorporen als distintius de Ciutats i Viles amb Caràcter i Pobles amb Encant

Manresa, Montblanc, Calella de Palafrugell i Montsonís

Convent-de-Sant-Francesc-de-Paula-de-Manresa// Foto: Pol Rodriguez

Convent-de-Sant-Francesc-de-Paula-de-Manresa// Foto: Pol Rodriguez

La distinció de Ciutats i Viles amb Caràcter és una marca de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), del Departament d’Empresa i Coneixement, que han rebut la ciutat de Manresa i la vila de Montblanc. Per la seva banda, Calella de Palafrugell i Montsonís han estat els primers nuclis en rebre el segell Pobles amb Encant.
La marca Ciutats i Viles amb Caràcter té com a objectiu posar en valor el patrimoni urbà de Catalunya i promocionar aquelles ciutats i viles que combinen diferents aspectes (cultura, art, gastronomia, arquitectura, innovació, etc.) per oferir al visitant una experiència completa. Hi poden optar ciutats mitjanes –pel que fa al volum de població- i viles amb una forta personalitat marcada per alguns aspectes com ara el caràcter històrico-cultural, enogastronòmic, artístico-creatiu o aquell que les defineixi i pel qual vulguin apostar.
Pel que fa al segell Pobles amb Encant, entès aquest com un atractiu o bellesa especial que captiva i enamora el visitant, està adreçat a pobles de menys de 2.500 habitants amb una conjunció d’aspectes i elements arquitectònics, urbanístics, patrimonials, mediambientals i turístics que contribueixen a aquesta bellesa.
Manresa, la ciutat que va inspirar Ignasi de Loiola
La capital del Bages projecta el seu caràcter espiritual com el lloc que va inspirar Sant Ignasi de Loiola. Manresa és també el punt neuràlgic del tram català del Camí ignasià, la ciutat de la llum del gòtic i un referent del barroc català. Com a elements d’interès pel visitant, destaquen el patrimoni immaterial ignasià i jesuïta, La Seu, la Sèquia, el Centre d’Interpretació del Carrer del Balç, el Pont Vell, el Convent de Santa Clara o el Palau del Bisbe, entre altres. Manresa complementa la seva candidatura amb la capitalitat de la cultura catalana, fires com la de la Mediterrània i l’Aixada, els seus itineraris modernistes, rutes com l’Anella Verda i el seu llegat industrial.
Montblanc, la vila medieval
Fundada el 1163, la vila de Montblanc conserva el caràcter monumental de l’època medieval, essent aquest el pilar fonamental del seu atractiu turístic. Complementen la seva oferta encarada al visitant amb el seu patrimoni cultural i natural. La marca Montblanc Medieval es vincula a la Ruta del Cister i és un referent pel turisme d’interior de Costa Daurada. Entre el seu patrimoni arquitectònic destaquen l’Antic Hospital de Santa Magdalena i l’Església de l’Hospital, el Casal dels Josa, la seva muralla o els palaus Alenyà i del Castlà. Dinamitzen i difonen el caràcter de la ciutat associacions com l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi i festivitats com la Setmana Medieval.
Calella de Palafrugell i la seva façana marítima
Calella de Palafrugell destaca per l’encant de la seva façana marítima, amb les seves cases blanques tan característiques de la Costa Brava i les barques de pescadors a peu de platja. Entre els seus llocs d’interès, els visitants hi poden veure Port Bo, la Torre de Calella i el Castell de Cap Roig. De la mateixa manera, la localitat disposa d’una àmplia oferta d’activitats turístiques, de restauració o d’artesania, entre les que destaquen les visites guiades que ressegueixen l’obra de Josep Pla, les del Jardí botànic de Cap Roig i el Camí de Ronda.
Montsonís i el seu castell del segle XV
Montsonís és un petit nucli del municipi de Foradada. A banda del seu castell, molt ben conservat i ocupat per 30 generacions de la mateixa família, té altres elements patrimonials a ressaltar com l’església romànica de Sant Urbà o la de Santa Maria de Montsonís, l’antic forn de pa, l’abadia o l’antic ajuntament, avui convertit en allotjament rural. Aquest patrimoni dona valor al poble així com també ho fan els fanals tradicionals de l’enllumenat de la via pública i els enllosats de pedra dels seus carrers.
Programes de treball de l’ACT
La marca Ciutats i Viles amb Caràcter i el segell Pobles amb Encant formen part del programes de treball de l’Agència Catalana de Turisme en l’àmbit del turisme cultural. El seu objectiu és atraure aquells turistes interessats pel turisme cultural i posicionar Catalunya com una destinació de referència en aquest segment. Les localitats que aconsegueixen aquesta distinció entren a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme.
Aquestes quatre localitats es sumen a les ja certificades Lleida, Tarragona, Girona, Terrassa, Vic, Reus, Vilafranca del Penedès i Tortosa del passat mes de novembre.
Switch to mobile version