Autor Sanitat
7 Abril 2018 a 10:00

Salut i el Catsalut commemoren el Dia Mundial de la Salut

Aquest any, dedicat a garantir la cobertura sanitària universal

Dia Mundial Salut

El secretari general en funcions del Departament de Salut i director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, ha reiterat que el sistema sanitari català seguirà garantint l’accés universal a la salut a totes les persones residents a Catalunya, independentment de la seva situació administrativa. “El sistema sanitari català serà universal o no serà”, ha resumit Elvira en la cloenda d’una jornada celebrada aquest migdia a Barcelona per commemorar el Dia Mundial de la Salut. Una data amb què, precisament, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) demana als líders mundials que es comprometin a adoptar mesures concretes per a promoure la salut de totes les persones a través de garantir la cobertura sanitària universal.

Per a Elvira, Catalunya no fa altra cosa que complir el mandat de l’OMS i dels organismes internacionals que vetllen pels drets socials de les persones, tot convertint el dret a la salut en una llei. La universalitat és una reivindicació amb ampli consens, del sector i de país. A Catalunya oferim un servei universal i Catalunya seguirà responent per seguir oferint-lo, ha subratllat abans de referir-se al recurs d’inconstitucionalitat interposat per part de l’Estat espanyol contra la Llei 9/2017 d’universalització de l’assistència sanitària, aprovada l’any passat pel Parlament de Catalunya.
En aquest sentit, per Elvira, un retrocés en l’accés universal atempta contra l’ADN del sistema nacional de salut que som i que volem”, tot emfatitzant que “això no va de política, sinó de drets, d’un tan elemental com el de la salut”. A més, pel secretari general en funcions del Departament, negar l’accés universal té conseqüències en termes de salut pública, ja que entre d’altres raons exclourà del sistema unes 130.000 persones. “Qui defensi el recurs ha d’explicar si està d’acord en què es puguin produir 32.000 casos de malalties evitables amb la vacunació que es negarà a aquestes persones, o si es fa responsable de tenir menys instruments per a controlar brots epidèmics”, ha argumentat. David Elvira ha aprofitat la seva intervenció per recordar paraules pronunciades pel conseller de Salut, Antoni Comín, en aprovar-se aquesta Llei al Parlament: “És un dia històric per a tots els ciutadans de Catalunya, perquè és una llei de tots, que blinda un dret fonamental com el de la salut”.
Dades i suport professional a la universalitat
L’acte de celebració del Dia Mundial de la Salut 2018 organitzat pel Departament de Salut i el CatSalut ha tingut com a lema ‘Salut per a tothom’. L’ha inaugurat el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, amb la conferència ‘L’accés a la salut com a dret de les persones’. “Animem les autoritats a fer servir la carta de drets fonamentals per a fer efectiu el dret d’accés universal a la salut, ha dit. Seguidament, Anna García Altés, responsable de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), ha presentat les dades de l’estudi ‘Salut i pobresa infantil. Què ens diuen les dades?’, amb què ha posat de relleu que “les condicions de salut i les desigualtats són hereditàries, i restringir l’accés a la salut contribueix a augmentar-les”.
Finalment, l’acte s’ha tancat amb la taula rodona ‘Salut per a tothom’, on representants de professionals del sector salut i social de Catalunya han reiterat el seu suport a la llei d’accés universal. “Hi ha moltes raons per a garantir la universalitat. Nosaltres seguirem atenent tothom, perquè és el que es mereix el país”, ha explicat el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Josep Vilaplana. Per la seva banda, la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Núria Cuxart, ha defensat que aquest dret universal és eix fonamental d’un sistema sanitari públic, just i equitatiu”, a banda d’una obligació derivada de moltes normes internacionals. Per últim, Conchita Peña, degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, ha emfatitzat la importància de garantir-lo per combatre les desigualtats socials, i “com a pilar que és de la societat i de l’estat del benestar”.
Switch to mobile version