Autor Societat
26 Agost 2018 a 15:00

Projecte Boscos de Muntanya

280 voluntaris han contribuït a recuperar i mantenir pastures i camins ramaders 

Projecte Boscos Muntanya// Foto: Conselleria Territori i Sostenibilitat

Projecte Boscos Muntanya// Foto: Conselleria Territori i Sostenibilitat

Concretament, els treballs han consistit en la millora de pastures i camins ramaders tradicionals i en una gestió forestal sostenible a l’entorn de la Vall de Cardós i manteniment de pastures al barranc de Port-Ainé i entorn del Massís de l’Orri, treballs, tots aquests, al Pallars Sobirà. L’actuació compta amb una subvenció del parc natural per valor de més de 31.300 euros per a la millora i recuperació de camins històrics als termes d’Esterri de Cardós i Massís d’Orri (Rialp) i material de difusió i millora del web.
Els voluntaris treballen durant el juliol i part d’agost a la zona del Massís de l’Orri, i de mitjans d’agost a mitjans de setembre al terme d’Esterri de Cardós i de finals d’agost a principis de setembre a Espinavell, a la Vall de Camprodon, on recuperen també camins ramaders. En total, aquest estiu participaran 280 voluntaris als tres camps: 120 al Massís de l’Orri, 120 a Esterri de Cardós i 40 a Espinavell, repartits en torns setmanals de 20 persones.
Ja fa onze anys que aquesta entitat sense ànim de lucre treballa al Parc Natural de l’Alt Pirineu amb l’objectiu de fomentar la millora i la conservació dels boscos i paisatges dels Pirineus catalans. Ho fa mitjançant l’organització d’estades de voluntariat d’una setmana al bosc per a adults durant l’estiu. Encara que enguany també treballen per primer cop al Parc Natural de les Capçaleres del Ter Freser, el Parc Natural de l’Alt Pirineu és l’àmbit on han desenvolupat més projectes. En total, l’entitat ha portat al parc natural més de 200 voluntaris anuals en els darrers anys, la qual cosa suposa 3 de cada 4 voluntaris que hi arriben.
Projecte Boscos de Muntanya és una entitat catalana que forma part de la xarxa Bergwaldprojekt, que porta 30 anys acostant les persones als boscos mitjançant el voluntariat a Suïssa, Alemanya, Àustria i Ucraïna. Les tasques les realitza seguint els criteris dels propietaris municipals i dels gestors forestals, com els enginyers forestals comarcals de la Generalitat i els tècnics dels Parcs Naturals. Així, busca la implicació de la ciutadania en la millora de la gestió forestal sostenible dels boscos, el manteniment de prats, camins i el suport a l’activitat ramadera.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, aprofitant la seva estada al Parc, va visitar el passat divendres els treballs de millora de l’entorn al Parc Natural de l’Alt Pirineu que han dut a terme aquesta setmana una vintena de voluntaris, en el marc del projecte de l’entitat catalana sense ànim de lucre  Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt.
També ha visitat la Casa Bringué de Ginestarre, propietat de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, que acull els voluntaris durant la seva estada, mitjançant un acord de cessió.
Switch to mobile version