Autor Cultura
7 Setembre 2018 a 15:00

24a Reunió de l’Associació Europea d’Arqueòlegs (EAA)

Dins dels actes de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

Reunió Associació Europea Arqueòlegs Laura Borras// Foto: Conselleria Cultura

Reunió Associació Europea Arqueòlegs Laura Borras// Foto: Conselleria Cultura

Des de dimecres a la tarda, en un acte a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona on la consellera de Cultura, Laura Borràs, va inaugurar la 24a Reunió de l’Associació Europea d’Arqueòlegs (EAA) que clourà el dissabte 8. L’organització representativa de tots els sectors de l’arqueologia a Europa ha triat enguany la ciutat de Barcelona i es un dels principals actes de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.
La Reunió de l’Associació Europea d’Arqueòlegs és el major congrés d’arqueologia d’Europa i és, per tant, un espai estratègic on donar a conèixer internacionalment la ciència arqueològica produïda a Catalunya així com fomentar la internacionalització de la comunitat científica que hi treballa. En aquest sentit, el Departament de Cultura presenta una vintena de ponències i comunicacions a través de les quals es donarà a conèixer als assistents les darreres excavacions i novetats científiques fetes a Catalunya, projectes de conservació i de difusió del patrimoni arqueològic, així com les polítiques patrimonials que es realitzen a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
La Generalitat també compta amb un estand a la Fira Europea d’Arqueologia que se celebra al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i és oberta a la ciutadania fins dissabte a la tarda. S’hi s’exposa, de manera divulgativa, l’arqueologia a Catalunya i els principals jaciments catalans i, a través de tauletes tàctils, es poden consultar objectes arqueològics digitalitzats en 3D de les col·leccions del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Paral·lelament, els participants podran gaudir de l’experiència Ullastret VR a la sala de demostracions de realitat virtual que ha habilitat l’organització al campus de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, juntament amb una altra experiència virtual del poblat neolític de la Draga.
En l’acte inaugural hi va participar Joan Subirats, comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona; Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona i Felipe Criado, president de l’Associació Europea d’Arqueòlegs.
Durant la seva intervenció, la consellera va fer al·lusió al Patrimoni Cultural com una eina de debat imprescindible entre passat, present i futur. Un debat que “avui s’endevina més necessari que mai i on resulta imprescindible apostar de manera ferma per l’estudi d’aspectes culturals tangibles o intangibles del nostre passat que ens permetin donar resposta a qüestions presents i preveure’n de futures”.
La Generalitat ha tingut, des de la seva creació, un interès específic en el patrimoni arqueològic. Per aquest motiu, l’any 1980, la Conselleria de Cultura va crear el Servei d’Arqueologia, el qual, des d’aleshores ha treballat en la gestió del patrimoni arqueològic i ha tingut present en tot moment la tasca dels arqueòlegs en els seus diferents aspectes centrats sobretot en la documentació, inventari, protecció, coneixement, prevenció i recerca.
Posteriorment, es va crear l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, des de la qual es fa una tasca de difusió i presentació del patrimoni arqueològic, mitjançant el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i els jaciments de la Generalitat.
Durant els dies de congrés, els participants també tindran l’oportunitat de visitar alguns dels jaciments i museus més importants de Catalunya com són el conjunt de pintura rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, diversos jaciments ibers com la ciutat ibèrica d’Ullastret, la ciutat grecoromana d’Empúries i altres jaciments i monuments medievals que els permetrà fer-se una visió de la riquesa arqueològica de Catalunya. Així mateix, els museus nacionals d’Arqueologia i d’Història, ubicats a la ciutat de Barcelona, ofereixen accés gratuït als participants.
Més informació sobre la Reunió Anual EAA:
Switch to mobile version